Ontbijt voor het sporten zorgt voor snellere verbranding van koolhydraten

Ontbijten voordat je gaat sporten maakt je lichaam klaar om koolhydraten tijdens de work-out te verbranden. En na het trainen, verbrand je dan meer voeding.

Wel een ontbijt voor het sporten

Versnelde verbranding van koolhydraten

Onderzoekers van de University of Bath bestudeerden het effect van ontbijt vs. vasten voor een uur fietsen. Het ontbijt werd gevolgd door een paar uur rust. De vrijwilligers die aan het onderzoek meededen aten pap gemaakt met melk, twee uur voor de training.

Het ontbijt

  • Versnelde de verbranding van koolhydraten tijdens de training
  • Versnelde de vertering en stofwisseling van de voeding die na de training gegeten werd

De studieauteur

“Dit is de eerste studie waarbij gekeken werd naar de uitwerking van ontbijt voor de training, en hoe het onze respons op de maaltijden erna beïnvloedt. Vergeleken met het overslaan van het ontbijt, versnelt de eerste maaltijd de vertering, opname en omzetting van de koolhydraten die we na de training eten.”

Ook nog gunstig na het sporten

“We zagen ook dat een ontbijt voor de training de verbranding van koolhydraten versnelt, en dat het dan niet alleen om de koolhydraten gaat die genuttigd werden tijdens het ontbijt. Ook de koolhydraten die in de spieren opgeslagen zijn als glycogeen worden sneller verbrand. Suiker in het bloed verdween dan ook sneller na de lunch, als er eerst ontbeten was. “

Volgens de auteur suggereert de studie dat het ontbijt ons lichaam klaar maakt, ook voor een snellere opname van voeding.

De studie is gepubliceerd in the American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

De studie bekeek alleen de korte termijn responses van ontbijt en training. De langere termijn effecten zijn nog onduidelijk, en zullen nader onderzocht moeten worden.

Ook eerdere onderzoeken melden de voordelen van een ontbijt. Als je wilt afvallen, heb je het meeste aan een proteïnerijk ontbijt. Vijf keer per week 2 eieren consumeren, zou niet in verband staan met cardiovasculaire risico’s, een goed verzadigingsgevoel geven en geheel passen bij gewichtsbeheersing. 1