Ontsteking in de darmen: aardbeien helpen

Volgens een nieuw onderzoek verbeteren aardbeien ontsteking in de darmen. Je zou dan nog minder dan een kopje aardbeien per dag hoeven te eten.

Aardbeien tegen ontsteking in de darmen

Inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen de endeldarm of de darmen treffen. Crohn’s kan invloed hebben op het hele spijsverteringskanaal. Symptomen zijn onder andere pijn, krampen, diarree, gewichtsverlies, anale bloedingen, bloedarmoede en zweren.

De darmaandoeningen waarbij ontsteking een grote rol speelt komen steeds meer voor. Een zittende leefstijl en verkeerde eetgewoonten (veel suikers, dierlijke vetten en weinig vezels) bevorderen ontsteking en verhogen de kans op inflammatoire darmziekten. Voeding speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van de aandoeningen en het beheersen van de symptomen.

Onderzoekers van de University of Massachusetts onderzochten een simpele interventie: aardbeien.

In de afgelopen jaren zijn de voordelen van aardbeien op de gezondheid veel onderzocht. Zo werd het anti-inflammatoire effect bestudeerd bij onder meer obesitas en osteoartritis. Ook op de cardiovasculaire gezondheid hebben ze een positief effect., en beschikken ze over bestanddelen die Alzheimer’s en andere neurodegeneratieve ziekten kunnen voorkomen.

Uit de studie blijkt dat je beter de hele aardbei kunt consumeren, dan de geïsoleerde bestanddelen.

De muizen kregen porties aardbeien die gelijk staan aan een normale menselijke portie. De bevindingen zijn gepresenteerd op de 256th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society in Boston.

Een derde kop aardbeien

Een portie aardbeien zorgde voor minder gewichtsverlies en minder symptomen van IBD bij muizen. De portie stond gelijk aan een portie van ¾ kop aardbeien. Er was een afname van ontstekingsrespons in de darmen; zo waren pro-inflammatoire markers lager. Het aantal ontsteking bevorderende immuun cellen nam af in de membranen van de darmcellen.

Darmflora

Bij de muizen nam teven het aantal schadelijke darmbacteriën af (Akkermansia en Dorea) en namen de gunstige bacteriën juist toe (Lactobacillus en Bifidobacterium).

De resultaten zijn bemoedigend, maar de auteurs benadrukken dat er eerst met de behandelend arts gesproken moet worden voordat men het dieet verandert