Champignons: goed voor bloedsuikerpiegel en darmflora

De gewone champignon heeft bijzondere eigenschappen. Eén ervan is dat het de bloedsuikerspiegel reguleert. En champignons hebben dan ook nog een gunstige werking op de darmflora!

Champignon: goed voor glucosespiegel en darmen

Prebiotica

Dit laat een nieuwe publicatie in the Journal of Functional Foods weten.  De resultaten kunnen implicaties hebben voor diabetes patiënten en mensen met andere metabole stoornissen zoals obesitas.

Door deze muizenstudie komen we meer te weten over de effecten van champignons op de darmen en het gewicht. De champignon is namelijk een goed prebiotisch middel. Prebiotica ondersteunen de activiteit van micro-organismen in de darmen, en dit zorgt voor de groei van de gunstige darmbacteriën. Champignons blijken de glucosespiegel te reguleren, en doen dit via  de darmflora.

Volgens de studieauteur heeft dit positieve gevolgen voor diabetes en andere metabole aandoeningen.

Diabetes

Bij diabetes produceert ons lichaam niet voldoende insuline. Insuline helpt bij de regulatie van de glucosespiegel, en zorgt ervoor dat glucose getransporteerd wordt van het bloed naar de cellen. Dit voorziet de cellen van energie. Overtollige glucose wordt opgeslagen zodat het omgezet kan worden in energie zodra het nodig is.

Andere voordelen van champignons

Als je snel last hebt van je bovenste luchtwegen, kun je de gewone champignon ook toevoegen aan je voeding. Voeding heeft invloed op het mucosale immuunsysteem 1, en champignons horen bij deze voeding. Eerdere onderzoeken lieten namelijk zien dat champignons de gezondheid van de slijmvliezen verbeteren. 2

Er zijn meer redenen om champignons met regelmaat in je gerechten toe te passen. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met je werkgeheugen, dan verbeteren champignons dit probleem.

Het gewone paddenstoeltje is namelijk buitengewoon goed voor ons brein.

Wat je nog meer wilt weten over champignons

  • Ze bevatten ongeveer net zoveel kalium als broccoli, en net iets minder dan een  banaan 4 
  • De gewone champignon bevat lang niet zoveel vitamine D als de Portabella soort. Maar er is een eenvoudig trucje om het vitamine D gehalte in de paddenstoel op te vijzelen: je hoeft de champignons alleen maar een half uurtje in de zon te leggen voordat je ze gaat bereiden en eten. De omzetting van ergosterol (vitamine D precursor) naar vitamine D2 gebeurt namelijk door blootstelling aan zonlicht. 5 6 *7

*7: Phillips KM, Rasor AS. A nutritionally meaningful increase in vitamin D in retail mushrooms is attainable by exposure to sunlight prior to consumption. J Nutr Food Sci. 2013; 3: 236
Foto’s Pixabay