Wat hebben een vitamine D tekort, parodontitis en diabetes met elkaar te maken?

OEDGEZOND.INFO

 

In een nieuwe publicatie wordt een interessant verband gelegd tussen parodontitis, een vitamine D tekort en diabetes. Het is de eerste keer dat dit verband tussen de drie gelegd wordt.

Vitamine D tekort, parodontitis en diabetes

Een team van de University of Toronto onderzocht de invloed van een vitamine D tekort op parodontitis en diabetes. Eerdere studies lieten zien dat diabetes het risico op parodontitis verhoogt; een aandoening waarbij bacteriën in de mond ontsteking stimuleren die het tandvlees en tandbot aantast.  Het onderzoek is gepubliceerd in BMJ Open Diabetes Research & Care.

De relatie tussen parodontitis en diabetes is bidirectioneel, wat betekent dat parodontitis de beheersing van diabetes tot een uitdaging maakt.

Kan vitamine D iets tegen diabetes doen?

Vitamine D heeft volgens het onderzoek te maken met diabetes en de tandvleesaandoening. Niet alleen omdat de vitamine belangrijk is voor de botgezondheid, maar ook omdat het antimicrobiële en anti-inflammatoire effecten heeft. Een goede vitamine D spiegel zorgt voor een afname van ontsteking en de microben die de vergevorderde tandvleesontsteking veroorzaken.

Hiernaast hebben sommige studies laten zien dat de vitamine D receptoren in direct verband staan met parodontitis.

Sterk verband, hoger risico

Om meer over de onderlinge verbanden te weten te komen onderzochten de wetenschappers de data uit de 2009-2010 National Health and Nutrition Examination Survey. Hierbij waren de data betrokken van 1631 mensen met diabetes, en 1369 mensen zonder diabetes. Alle deelnemers waren boven de 30 jaar en ondergingen een tandheelkundig onderzoek. Ook werden hun vitamine D waarden, glucosespiegel en insulinespiegel gemeten.

De conclusie van de auteurs

“De gezamenlijke effecten van een vitamine D3 tekort, tekort aan de totale vitamine D en parodontitis stonden consistent in sterk verband met diabetes.”

De data lieten zien  dat parodontitis en een vitamine D tekort het risico op diabetes type 2 verhogen, los van elkaar. Maar wanneer de twee factoren in combinatie met elkaar aanwezig waren, was het risico veel hoger.

Omdat veel mensen een vitamine D tekort hebben kan de studie erg belangrijk zijn. Dit zou een nieuwe benadering van diabetes kunnen betekenen, in sommige gevallen.

Waar is vitamine D nog meer belangrijk voor?

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor de botten en tanden. Het beschermt ook tegen een reeks van ernstige ziekten zoals kanker, multiple sclerose en diabetes type 1 en 2. De rol van de “zonvitamine” -die we tegenwoordig ook maar beter uit een potje kunnen halen- is heel veelzijdig. Want de vitamine reguleert ook de insulinespiegel, ondersteunt de longfunctie en cardiovasculaire gezondheid en beïnvloedt de expressie van genen die betrokken zijn bij het ontstaan van kanker.

De vitamine is eigenlijk geen vitamine maar een pro-hormoon. Vitaminen zijn voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd, die niet door het lichaam aangemaakt kunnen worden en via de voeding ingenomen moeten worden. Vitamine D kan wel door het lichaam aangemaakt worden, door blootstelling door zon.

Blootstelling aan zon; niet altijd voldoende

Naar schatting zou een blootstelling aan de zon van 5-10 minuten, 2 á 3x per week voor voldoende vitamine D moeten zorgen. De vitamine breekt echter vrij snel af. Dus de voorraad kan magertjes zijn,  vooral in de winter. Recente onderzoeken melden dat een vrij groot deel van de wereldbevolking vitamine D tekort komt.

Er zijn veel redenen voor een tekort. Een donkerdere huidskleur bijvoorbeeld en het gebruik van zonnebrand (factor 30) vermindert het vermogen van het lichaam om vitamine D aan te maken met maar liefst 95%. Om de vitamine D productie tot start te brengen moet de huid direct blootgesteld zijn aan de zon. Mensen die noordelijk wonen, of in gebieden waar veel luchtvervuiling is moeten zorgen dat ze extra vitamine D binnen krijgen. Dit geldt ook voor mensen met nachtdiensten draaien, thuis werken of aan huis gebonden zijn.

Wist je trouwens dat vitamine D een griep kan voorkomen als je 1 dag een flink hoge dosis neemt, wanneer je een griep voelt aankomen?