Stof uit chilipepers stimuleert vetverbranding en stofwisseling

Een stof uit chilipepers, capsaïcinoïde, verlaagt het percentage lichaamsvet en de vetmassa. Dat pepers de vetverbranding stimuleren blijkt uit veel studies. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in BMC Obesitas, bevestigt deze vet verbrandende capaciteiten van de stof uit de pittige specerij.

Pepers en vetverbranding

De stof bevindt zich in chilipepers en peper extracten, en bevordert de stofwisseling. Dit heeft natuurlijk een positief effect op het lichaamsvet en de vetmassa, vooral als je de inname combineert met een gezonde leefstijl en dito voeding.

Aan de studie deden mannen en vrouwen mee in de leeftijd van 18-56 jaar. Ze kregen een placebo, 2 mg CAP’s of 4 mg CAP’s (capsaïcinoïde) per dag voor de duur van 12 weken.  Er werd steeds gekeken naar de voeding, spiermassa, vetmassa en de inname van koolhydraten, vetten en proteïnen.

Lichaamsvet en vetmassa

Na 12 weken bleek een en ander veranderd te zijn: CAPs hadden een gunstige uitwerking op het lichaamsvet en de vetmassa: beide waren omlaag gegaan  in de CAPs-groepen.

Capsaïdcinoïden zijn de stoffen die pepers hun scherpte geven. De beschikbare informatie indiceert dat CAPs over veel biologische activiteiten beschikt. Zo zouden de stoffen verbetering brengen wat betreft neuropathische pijn, psoriasis, het hart, ontsteking, artritis en zelfs kanker, doordat ze de oxidatieve stress verminderen.

De uitwerking op het gewicht is ook erg noemenswaardig voor het gewicht, want CAPs

CAPs onderdrukken de eetlust

  • Stimuleren vetverbranding
  • Verkleinen vetcelen
  • Beïnvloeden de stofwisseling
  • Reguleren honger en verzadiging

De auteurs noteerden dat de inname van CAPs de eetlust onderdrukt. Een belangrijk gegeven voor wie gewicht wil verliezen, omdat vele afvalpogingen stranden door een onbedwingbare trek in eten. De deelnemers verloren ook centimeters.

Voor de studie werd gebruik gemaakt van Capsimax dat gedroogde pepers bevat. Het product bevat minstens 2% CAPs, waarvan iets minder dan 1.5% capsaïcine is.

CAPs 2 en 4 mg deden het allebei ongeveer even goed als het ging om

  • De systolische en diastolysche bloeddruk
  • BM
  • Heup- en buikomvang
  • Heup-buik ratio
  • Vetmassa

CAPs 4 mg scoorde op alle punten slechts een tikje beter, maar wel duidelijk beter wat betreft de heup- en buikomvang.

CAPs zijn dus nuttig als ondersteuning bij gewichtsbeheersing. Hoe de lange termijn effecten zijn zal nog nader onderzocht moeten worden.