Je cholesterolspiegel verlaag je effectief met deze nr. 1 natuurlijke manier

Zoek je een natuurlijke en goedkope manier om je cholesterolspiegel te verlagen? Gebruik dan deze bewezen, effectieve nr. 1 methode voor een betere cholesterolspiegel, die veelal over het hoofd gezien wordt.

Vezels verlagen cholesterolspiegel effectief

In deze huidige wereld van verfijnde, dure cholesterolmedicijnen is er een die hoogst effectief is. Deze “old school” methode wordt over het hoofd gezien: vezels! Het is een bewezen feit dat je op een goedkope en makkelijke manier je cholesterolspiegel kunt verlagen door meer vezels te consumeren, via voeding of supplementen. Toch wordt maar weinig gebruik gemaakt van deze methode.

Om het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) te verlangen, hebben vrouwen dagelijks 25 gram vezels nodig en voor mannen is dit 35 gram. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt echter dat we nog maar weinig vezels eten in Nederland. 1

Statines vs. mediterrane voeding en vezels

De juiste voeding verlaagt net zo doeltreffend het cholesterol als statines. Psylliumvezels zijn effectief in het verlagen van de cholesterolspiegel en een goedkope bron van vezels.

Vezels vind je vooral in fruit, groenten, noten, zaden, volkoren producten en bonen. Het is vrij makkelijk om op een natuurlijke manier een lagere cholesterolspiegel te bereiken via deze voeding. In 2016 nam 2.1 miljoen Nederlanders statines. 2 Dit cholesterol verlagende middel is nog altijd controversieel, en leidt al decennia tot debat. Ondanks het wereldwijde gebruik van statines, zijn hart- en vaatziekten tot ongekende hoogten gestegen. Het gebruik van statines om het risico op coronaire hartziekten te verlagen lijkt ongefundeerd 3 , en lijkt men meer te bereiken door het volgen van een mediterrane voedingswijze.   4 5 6 7  8

Psylliumvezels: goedkoop

Je hebt echt geen duur vezel supplement nodig om het LDL-cholesterol te verlagen. De goedkope psylliumvezels zijn voldoende. In een review gepubliceerd in the European Journal of Nutrition werden 21 onderzoeken met betrekking tot psylliumvezels en het cholesterol bekeken. 9 Er werd gemiddeld tussen de 3 en 20 gram psylliumvezels per dag geconsumeerd, soms in combinatie met een (vetarm) dieet. De auteurs van de review concludeerden dat de vezels effectief de cholesterolspiegel verlaagden. Hoe hoger de dosis, des te groter het cholesterolverlagende effect. De vezels waren sneller in het verlangen van de totale cholesterol spiegel, dan in die van het LDL-cholesterol.

Hoe gebruik je psylliumvezels voor een lager LDL-cholesterol?

De zaadkafjes van psyllium zijn wateroplosbaar en te koop als zaadkafjes of het poeder ervan. Het poeder is beter te mengen in vloeistoffen dan de hele zaadkafjes. Eén eetlepel psylliumpoeder bevat ongeveer 9 gram psyllium waarvan ongeveer 6.5 gram vezels zijn. Dit kun je mengen met water of sap en direct consumeren. Let er wel op dat je gedurende dag voldoende vocht drinkt, bij voorkeur water. Begin met één dosis per dag, en breng dit geleidelijk aan naar 3 doses elke dag. Als je gasvorming of een opgezette buik ervaart, verlaag je weer even de dosis totdat je eraan gewend bent.

Voeding is een krachtig medicijn

Als je psyllium gebruikt kun je dit combineren met een voedingsstijl waarvan bekend is dat het ook cholesterol verlagend werkt. Zorg dan dat je voldoende amandelen, plant sterolen, havermout, okra en aubergines consumeert. Voeding is een krachtig medicijn, ook om het cholesterol te verlagen. Voeding is zelfs net zo goed hierin als statines. 10