Top 12 natuurlijke alternatieven voor ibuprofen en andere NSAID’s

Deze kruiden zijn net zo effectief als ibuprofen en andere NSAID’s-  Een hele reeks chronische aandoeningen gaan gepaard met ontsteking. In dit artikel vind je 12 kruiden zijn die net zo doeltreffend zijn als de bekende ontstekingrsemmers. Maar dan wel zonder de bijwerkingen! De meeste heb je waarschijnlijk al in je keuken staan.

Natuurlijke alternatieven voor ibuprofen

En andere NSAID’s

Vooral bij oudere mensen kunnen de bijwerkingen ernstig zijn. 1 De meeste van deze kruiden staan waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje.

Vanwege de niet te onderschatten bijwerkingen van NSAID’s, is er veel interesse in natuurlijke stoffen uit voeding en kruiden: veel ervan wordt al eeuwen gebruikt. Deze natuurlijke ontstekingremmende stoffen remmen de ontstekingroutes op dezelfde manier als NSAID’s.

Ontstekingsremmers uit de natuur

#1Curcumine

Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma dat verantwoordelijk is voor het ontstekingremmende effect is curcumine. 1 2 3 Veel klinische testen hebben de ontstekingwerende werking van dit kruid aangetoond. De resultaten suggereren dat curcumine ontsteking bij reumatoïde artritis kan veminderen en ook zwelling en ochtendstijfheid kan verminderen. Verder helpt curcumine bij maagzweren en/of dyspepsie, het prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa en maagzweren. 9 910 11 ,


,

  • Curcumine doet dit net zo goed als fenylbutazon. 4 5

  • Curcumine is net zo effectief  bij chronische ontsteking als fenylbutazon of cortisone. 678

#2 Gember

gember2-300x200.jpg

Orale inname van gemberextract zorgde voor een anti-kankerwerking bij muizen, en een toename van corticosteron in het bloed. De pro-inflammatoire markers waren afgenomen. 12 13 Gemberpoeder had een verlichtende werking bij musculoskeletale en reumatische pijnen. 14


  • Bij mensen met osteoartritis was gember net zo doeltreffend als Diclofenac (100 mg), maar dan zonder de bijwerkingen. 15 Gember scoorde ook net zo goed als ibuprofen en indomethacin 16
  • Gember liet ook een zelfde pijnstillende werking zien als ibuprofen en indomethacine

#4 Rozemarijn

De werking van rozemarijn is eveneens interessant! Toen patiënten met osteoartritis (OA) , reumatoïde artritis (RA) en fibromyalgie 4 weken lang rozemarijn extract innamen vond er een duidelijke verbetering van de symptomen plaats.zo was er bijvoorbeeld een afname van ontsteking. 1718


  • Het extract van dit aromatische kruid werkte beter dan Omeprazol bij maagzweren, omdat het pro-inflammatoire stoffen weinig kans geeft.19 Carnosinezuur uit rozemarijn heeft een zelfde werking als Tamoxifen. 20

#5 Borago officinalis

Heet ook wel bernagie, borage of komkommerkruid en is rijk aan gamma-linolzuur (GLA). GLA is een sterke onderdrukker een cel signalerende proteïne (cytokine, TNF-a) die betrokken is bij systematische ontsteking. Dit kan de anti-inflammatoire werking van bernagie olie bij reumatoïde artritis verklaren 21 Een verlichtend effect van de symptomen was duidelijk merkbaar na een inname van 6 maanden van 2.8 gram bernagie zaadolie. 22 Ook voor patiënten met atopische dermatitis bood de olie uitkomst, zo lieten 12 klinische testen zien. In 5 van deze 12 studies werd de anti-inflammatoire werking aangetoond.23

#6 Evening Primrose

Evening primrose bevat  niet alleen GLA, maar ook lineaire alifatische alcoholen en fenol bestanddelen (ferulinezuur). Dit zijn de actieve ingrediënten die beschermen tegen ontsteking bevorderende stoffen. 24 De sterolen in de olie moduleren stikstofoxide, ontstekingsproteïnen en onderdrukken de expressie van COX-2. Daarom is primrose een beter ontstekingsremmend middel dan bernagie olie.

Evening primrose oil is erg behulpzaam gebleken bij multiple sclerose als het in combinatie met hennepzaad olie gebruikt werd. Patiënten met MS, een chronische auto immune ontstekingsstoornis 25 26 ondervonden een afname van inflammatie. Ook qua terugval waren de resultaten positief. 27

#7 Devil’s claw

Duivelsklauw (H. Procumbens) heeft sterke ontstekingremmende bestanddelen, waaronder harpagoside.  28 De plant remt allerlei notoire ontstekingsstoffen. 29 30 De effectiviteit is bij onder andere osteoartritis aangetoond31 32 33 Ook bij andere reumatische klachten brengt duivelsklauw verlichting, ongeacht in welk lichaamsdeel de pijn en ontsteking zich bevinden. 34 35 Een onderzoek meldt dat 60% van de deelnemers hun gebruikelijke medicatie beëindigde ofwel verminderde. 36 De plant kan wel het spijsverteringskanaal van streek brengen, en is minder geschikt bij galstenen, maagzweren en diabetes 37

Tegen pijn wordt duivelsklauw extract aanbevolen waarvan een dosis minimaal 50 mg harpagoside bevat. 3839


  • Duivelsklauw, kurkuma en bromelaïne zijn een veilig alternatief voor NSAID’s.40 41

 #8 Boswelia

Boswelia (ook wel Frankincense genoemd) verlicht drastisch gewrichtsklachten zoals zwelling en pijn. Hiernaast maakt Boswelia gewrichten weer soepel. 43 44 Eén onderzoek meldt dat ochtendstijfheid en NSAID-gebruik door dit kruidenextract afnamen. 45

Het kruid is ook nuttig bij klachten door inflammatoire darmziekten 46 Bij astmatische klachten verlicht boswelia de symptomen als het kruiden combinatie met kurkuma en zoethout (Glycyrrhiza glabra) wordt gebruikt. 47 Net als de andere middelen in dit artikel remt Boswelia een heel scala aan ontsteking bevorderende stoffen.48 49 50Het wordt over het algemeen goed getolereerd, maar soms kan het leiden tot misselijkheid, zuurbranden of diarree.


De combinatie van Boswelia en kurkumine liet een buitengewone effectiviteit zien in vergelijking met Diclofenac, bij osteoartritis. Boswelia wordt als extract gebruikt (300-500 mg/2 á 3x per dag). 51 5253 54 55 56 57


#9 Omega-3 vetzuren

Studies tonen dat omega-3 vetzuren een van de meest effectieve natuurlijke anti-inflammatoire middelen zijn. 58 59 Ze verlagen ook de kans op vroegtijdig overlijden door een hartaandoening. 6061 62 63


  • Omega-3 vetzuren verlagen op een directe manier het aantal degeneratieve enzymen en ontstekingsstoffen in gewrichten en pezen. Een studie met 250 patiënten onthulde dat 59% van de patiënten met zulke klachten hun NSAID’s konden vervangen met visoliesupplementen. 64 De aanbevolen hoeveelheid is dan 1.5-5 gram EPA en DHA per dag, ingenomen bij de maaltijden.

#10 Brandnetel

Brandnetel heeft vooral een pijnverlichtende en ontstekingremmende werking als het gecombineerd wordt. Zo remde 50 mg brandnetel inflammatie, toen dit gecombineerd werd met 50 mg Diclofenac. Brandnetel en NSAID’s werken behoorlijk synergetisch. Samen met zink, visolie en vitamine E nemen symptomen van osteoartritis af. 65 66 De combinatie van brandnetelblad met rozebottel en wilgenbast remt ontsteking eveneens 67, hoewel brandnetel extract alleen de klus ook klaart 68, bijvoorbeeld bij allergische rhinitis69

#11 Katsklauw

Nog zo’n topper is Katsklauw (Uncaria tomentosa, cat’s claw). Inname kan binnen een maand ontsteking remmen bij chronische aandoeningen en soms maakt het bepaalde ontstekingroutes zelfs inactief. 70 71 72


  • Bij diermodellen bleek katsklauw effectiever te zijn dan dexamethason, als het om het indammen van cytokinen die ontsteking stimuleren. 7073

#12 Olijfolie

Bij gezonde mensen en bij mensen met het metabool syndroom is de positieve werking aangetoond van olijfolie bij het remmen van pro-inflammatoire cytokinen.
Van olijfolie is ook sterk gebleken dat de olie het risico op coronaire hartziekten verlaagt.74 7576 77 De inname van olijfolie kan ook de wondheling versnellen bij tweedegraads brandwonden.78Bij de ontwikkeling van darmkanker die gerelateerd is aan colitis ulcerosa neemt de ziekteactiviteit en de groei van tumoren af dankzij deze mediterrane olie.79

Een krachtige stof in olijfolie is oleocanthal. Een paar jaar geleden verscheen er een onderzoek waaruit de bijzondere werking van oleocanthal bleek: kankercellen bleken niet bestand tegen deze stof.


  • Oleocanthal en de fenolbestanddelen in olijfolie beschikken over een anti-inflammatoire werking die gelijk staat aan die van ibuprofen. 80 Deze farmacologische gelijkenis is erg interessant, vooral omdat je met olijfolie meerdere vliegen in een klap slaat.

Zoals je ziet zijn er dus vrij goedkope en eenvoudige manieren om ontsteking in je lijf te remmen. Er zijn tal van studies die de rol van verschillende kruiden belichten in het terugdringen van inflammatie. Het aantal planten met zo’n effect is zo groot, dat het onmogelijk is om ze allemaal te beschrijven in één artikel! Daarom: wordt vervolgd