10 Geweldige voordelen van pistachenoten volgens de wetenschap

pistache1.jpg

Een portie pistachenoten is toch echt wel de gezondste snack die er is. Het groene nootje zit boordevol proteïnen, vezels en antioxidanten. Het bevat dan ook nog gezonde vetten, mineralen en diverse andere nutriënten. Het nootje is enorm voedzaam en helpt je gewicht te verliezen en zelfs om je buikomvang te verminderen! De voordelen van pistachenoten gaan echter nog verder!<!–more–>

Geweldige voordelen van pistachenoten

-niet overdreven, maar volgens de wetenschap!-

Als je op zoek bent naar een bron van magnesium -en deze bronnen liggen vandaag de dag niet meer voor het oprapen- pak dan een handje pistachenoten! Want dat bevat al gauw 34 mg magnesium. Ook kalium en fosfor zijn rijkelijk aanwezig in het smakelijke nootje. (resp. 291 mg en 139 mg). De pistachenoot bevat ook nog vitamine B6 en B1.

Door heerlijk te genieten van een handjevol van de smakelijke pistachenoten, werk je ook aan je gewicht. Soms is het erg welkom: een hartig hapje tussendoor. Dat je hiermee dan ook aan je gezondheid werkt, is vrij ideaal. Van alle noten bevatten pistachenoten de minste calorieën. Zorg er bij je keuze alleen voor dat er geen extra zout toegevoegd is. Hebben we de voordelen nu al gehad? Nee, die volgen nog. En ze zijn opmerkelijk!

Pistachenoten

Zitten vol met antioxidanten

Je kunt nooit antioxidant-moe worden: antioxidanten beschermen tegen vrije radicalen en dus tegen lichamelijke on-fitheid en ziekten. Hoe meer antioxidanten, des te beter. Ze houden je huid stralend en je lichaam gezond, en verlagen zelfs de kans op kanker. Je lichaamscellen zijn er erg blij mee! Álle noten bevatten antioxidanten, en pistachenoten nog meer.

Pistachenoten bevatten 1

  • y-tocoferol
  • fytosterolen
  • xantofyll carotenoïden

Deze stoffen remmen ontsteking, en verhogen de antioxidantspiegel. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor een toename van luteïne, a-caroteen en b-caroteen in je bloed, en dit is goed voor je immuunsyteem, huid en ogen. Dit effect blijkt uit onderzoek met deelnemers met een te hoog cholesterolgehalte. 2

Zijn goed voor de ogen

Het groene nootje verlaagt de kans op oogaandoeningen, mede omdat het een rijke bron is van luteïne en zeaxanthine. Beide antioxidant verminderen de kans op oogaandoeningen, waaronder leeftijd gerelateerde staar en achteruitgang van het zicht. Een gezond dieet -met pistachenoten- kan dit voorkomen.

Voor gezonde darmen

pistache2-300x200.jpg
Pistachenoten zijn goede prebiotica !

Alle noten zijn vezelrijk en dit bevordert een gezonde spijsvertering. Een gezonde spijsvertering voorkomt natuurlijk weer verstopping en andere klachten. Nu kun je prebiotica kopen die de gezonde bacteriën in de darmen voeden..maar je kunt ook pistachenoten eten! Want ook deze nootjes zorgen voor een toename van gunstige darmbacteriën. 4 En wat nog beter is: voor een verlaging van de schadelijke bacteriën. Mocht je twijfelen tussen pistachenoten en amandelen: pistachenoten spannen qua prebiotica echt de kroon.

Zijn rijk aan proteïnen

Pistachenoten zijn heel geschikt voor vegetariërs en veganisten: ze voorzien namelijk in de dagelijkse proteïnebehoefte, per portie van 28 gram. Hiernaast zorgen ze voor een toename van essentiële aminozuren, de bouwblokken van aminozuren. In vergelijking met alle andere noten doet de pistachenoot dit wederom het beste.

Ondersteunen gewichtsverlies

De consumptie van alle noten verlagen de kans op gewichtstoename, maar ook hier is de pistachenoot weer nr. 1. Dit is te danken aan de hoeveelheid calorieën, de vezels en de proteïne-inhoud. De inname van nog geen 50 gram pistachenoten voor een duur van 3 maanden leidde bijvoorbeeld tot een afname van het BMI bij studiedeelnemers. 5 En mocht je een manier zoeken om je buikvet te verminderen: de dagelijkse consumptie van pistachenoten vermindert de tailleomvang.

Voor een gezonder hart

Snacken goed voor je hart? Het lijkt bijna onwaarschijnlijk. Maar wie regelmatig noten eet, doet zijn hart inderdaad een plezier. 6 Je doet je zelf ook een plezier, en verkleint hiermee de kans op vroegtijdig overlijden door een hartaandoening. Je hoeft alleen maar 2x per dag een kleine portie te nemen. Een bijkomend voordeel is dat je dan ook je schadelijke cholesterol verlaagt. 7  De bloeddruk gaat ook naar beneden 8  Ook hier hebben pistachenoten weer het sterkste effect van alle noten.

Voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel

Misschien heb je weleens gehoord van de glycemische index: voeding met een lage index zorgen niet voor onwenselijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Als je dus problemen ervaart met die vervelende pieken, dan helpt de consumptie van pistachenoten. Sterker nog: als je een koolhydraatrijke maaltijd hebt gegeten, kan je een handjevol van de nootjes nuttigen zodat je bloedsuikerspiegel weer omlaag gaat. 9

Voor mensen met diabetes, zouden pistachenoten dan ook de ideale snack zijn! 10

Verlagen de kans op darmkanker

Darmkanker is “on the rise”, tegenwoordig ook bij jonge mensen. De groene nootjes verlagen die kans, dankzij de hoge vezelinhoud.  Mocht je ze willen roosteren: dit doet niks af aan het gunstige effect van de nootjes om de kans op darmkanker te verlagen. 11

Pistachenoten zijn dus niet slecht voor de lijn, integendeel! En dan zijn ze ook nog eens erg voedzaam, dus als je ze kiest zonder extra toegevoegd zout, kun je gerust van 1 á 2 porties per dag genieten. Ze passen prima in een gezond dieet.