Osteoartritis natuurlijk behandelen: wat werkt?

osteo.jpg

Osteoartritis is een progressieve degeneratieve aandoening, waarbij het kraakbeen in een gewricht slijt. Het heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Er is duidelijk bewijs dat kruiden en voeding een belangrijke rol kunnen spelen bij ontsteking en degeneratie van kraakbeen. Kurkuma spant hierin de kroon!

Osteoartritis natuurlijk behandelen

Osteoartritis (OA) is een van de meest voorkomende chronische ziekten die meestal ouderen treft. Behandelingen kunnen zijn: lichamelijke therapie, aerobics, krachttraining, gewichtsverlies, cardio en speciaal schoeisel. Voor de behandeling en preventie is er glucosamine en chondroïtine sulfaat. Dit zijn twee moleculaire bouwblokken die in het kraakbeen van gewrichten zitten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ze symptomen verminderen. Ze lijken niet de progressie te remmen of de schade te herstellen. 2 3 4

Wat zijn de effecten van fruit en kruiden?

Granaatappel

Granaatappel wordt al eeuwen in veel culturen gebruikt voor de vele voordelen die de vrucht voor de gezondheid heeft. De exotische “appel” is een rijke bron van 2 typen polyfenolen: anthocyaninen en tanninen. De stoffen brengen allerlei positieve processen tot stand, die vooral invloed hebben op ontsteking in veel facetten. Ze beschermen het kraakbeen en remmen artritis. 5 6 7

Bij een granaatappel extract die ook ellagine zuur bevat (bijvoorbeeld 25 mg), komt ellagine zuur een uur na inname in het bloed. 8 Vervolgens wordt het na 2 uur bio beschikbaar en remt het ontstekingsstoffen. 9 10

Granaatappel kan dus voordeel bieden bij de preventie en behandeling van OA.

Groene thee

Er is veel aandacht voor de voordelen van groene thee, en bijna weet dan inmiddels ook welke dat zijn. Het is niet niks wat er allemaal aan gezonde stoffen in zit: de catechinen voeren natuurlijk de boventoon, en in mindere mate zitten er ook nog koolhydraten, lipiden, pigmentne en mineralen in. De belagnrijkste catechinen zijn epi- en epigallocatechinen. Je vindt ze op de verpakking aangeduid met EGCG/ECG. Vooral EGCG werkt anti-kanker, anti-inflammatoir, anti-obesitas en neuroprotectief. 11 12 13 14 15 16De regulerende werking van groene thee bij artritis kwam aan het licht door een studie op muizen met reumatoïde artritis (RA). Groene thee in hun drinkwater bleek een pijnstillende werking te hebben. Dit, en ook het ontstekingsremmende effect is verder ook gemeld door meerdere studies. 17 18 19

Katsklauw en Duivelsklauw

Maken ook deel uit van de top natuurlijke ontstekingsremmers en natuurlijke pijnstillers. Katsklauw helpt OA onder controle te houden, en orale inname lijkt veilig te zijn. Bij OA lijkt katsklauw osteoartritis aan de knie te verlichten. Over de bijzondere werking van katslauw en duivelsklauw kun je lezen in Top 11 Natuurlijke Alternatieven voor Ibuprofen en Andere NSAID’s.  Duivelsklauw beschikt dankzij de aanwezige flavonoïden en fenolen over zo’n antioxidant activiteit, dat het extract een aanzienlijk pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft.

Gember

Gember wordt bijna altijd wel genoemd als het om ontstekingsremmende en heilzame kruiden gaat. En terecht. Het medicinale gebruik van gember gaat maar liefst 2500 jaar terug, in China en India. Het remt net als zijn voorgangers in dit artikel ook allerlei ontstekingsprocessen, en dit gebeurt ook in het kraakbeen. 20 Toen de werking van gember extract werd onderzocht bij 261 OA-patiënten vond er verbetering van de klachten plaats. Andere studie melden ook een verlichting van pijn en andere symptomen. 21

Boswelia

Uitgebreide informatie over de pijnstillende werking van deze plant vind je in Top 16 Natuurlijke en Krachtige Pijnstillers

Kurkum/a

Degradatie van kraakbeen is feitelijk onomkeerbaar. Daarom is kurkuma zo verrassend bij OA: het damt de degeneratieve effecten in kraakbeen in, en tegelijkertijd remt het allerlei ontstekingsprocessen. Maar wat nog beter is: kurkuma herstelt type II collageen. 22 23 Verder remt het ook de infiltratie van ontstekingsbevorderende stoffen in de celmembranen. De specerij maakt pijn bij OA beheersbaar, en verbetert de mobiliteit van patiënten. 24 23 24 25

Ananas

Bromelaïne is het extract uit de onrijpe ananas. Het bevat een aantal enzymen met een heilzame werking op onder meer ontsteking, ook bij het verloop van artritis en aanverwante aandoeningen. Uit één onderzoek blijkt dat bromelaïne dezelfde pijnverlichting kan geven als diclofenac. De pijn verlichtende werking, en een afname van zwelling blijkt ook uit andere studies *26  27 28Wat de geschikte dosis is, is nog niet helemaal zeker, en volgens sommige onderzoeken is de effectiviteit van bromelaïne slechts beperkt.

De natuurlijke behandelmethoden keren degeneratie van het kraakbeen dus niet om, hoewel kurkuma hier enigszins een uitzondering op is. Er zijn meer onderzoeken nodig wat dit betreft, maar sommige resultaten zijn wel veelbelovend. Ze kunnen geschikt zijn als behandeling, al dan niet in combinatie met andere natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers.

*25: Klein G., Kullich W. (2000) Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes: a randomised, double-blind study versus Diclofenac. Clin Drug Invest 19:15–23

Foto: De foto’s op deze website zijn rechtenvrij  en komen van Pixabay