Artritis: Helpt appelcider azijn?

artrtis.jpg

Veel mensen denken dat appelcider azijn ontstekingsremmende kwaliteiten heeft, en er zijn aanwijzingen dat de vloeistof de symptomen van artritis verlicht. Hoe zit dit, helpt appelcider azijn bij atritis?

Appelcider azijn bij artritis

Artritis is een ontstekingsconditie die pijn en zwelling aan de gewrichten veroorzaakt. Dit maakt vermindert de mobiliteit en beschadigt de gewrichten. Medicatie is meestal effectief, maar sommige mensen kijken naar een alternatieve behandelwijze, waaronder appelcider azijn.

Appelcider azijn is heel bekend als natuurlijk huismiddel tegen allerlei klachten, en dit type azijn beschikt ook inderdaad over bepaalde medicinale kwaliteiten. Dit geldt zowel voor de huid als voor het lichaam. Soms ervaren mensen ook dat appelcider azijn -altijd verdund met water- de klachten van de gewrichtsaandoening vermindert.

Ontstekingsremmers uit de natuur

Ontsteking in de gewrichten is de primaire oorzaak van pijn en zwelling bij reumatoïde artritis. Bij andere vormen van artritis, zoals osteoartritis, is ontsteking weliswaar aanwezig maar in mindere mate. Men gebruikt vaak de standaard ontsteking remmende medicatie en NSAID’s zoals ibuprofen om de ontsteking onder controle te houden. Soms betrekt men ontsteking remmende voeding in het dieet.
Voorstanders van appelcider azijn geloven dat het inflammatie remt en dat het bij artritis symptomen kan helpen op een manier zoals medicatie dit doet. De drank bevat pectine, en er wordt gedacht dat pectine bepaalde toxinen absorbeert die zich opgehoopt hebben en die aan de symptomen bijdragen.

Volgens the  Arthritis Foundation is er dit een mythe. Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat de vloeistof de symptomen verlicht.

Wel voor de bloedsuikerspiegel

Er is wel wat onderzoek dat suggereert dat azijn, waaronder appelcider azijn, de bloedsuikerspiegel stabiliseert en bijdraagt aan gewichtsverlies. De drank is erg zuur, dus verdun het eerst en drink het niet puur op: dit is slecht voor de tanden, maag, slokdarm en keel. Appelcider azijn gaat niet goed samen met bepaalde medicatie, zoals diabetes medicijnen.

Wat wel kan werken bij artritis

Regelmatig bewegen

Voeding met een ontsteking remmende werking

Zure kersen

Zure kersen eten, of het extract hiervan: kersen bevatten een hele reeks antioxidanten die nuttig kunnen zijn om de ontsteking te remmen. Een kleine studie  met vrouwen met osteoartritis liet zien dat de consumptie van kersensap, twee keer per dag, voor een duur van 21 dagen leidde tot een afname van ontstekingsmarkers. Een andere studie  meldde verbetering van symptomen na 6 weken.

Joga

Een andere natuurlijke manier en alternatief voor appelcider azijn is joga. Een 6-weekse joga interventie  bij vrouwen met reumatische artritis bracht voordeel wat betreft vermoeidheid. Het verbeterde ook de kwaliteit van leven.

Wist je dit over atritis?

Tandvleesontsteking en artritis

Een gewone tandvleesontsteking kan voorspellen of iemand later in het leven artritis krijgt. Volgens professor mondgeneeskunde Mark Bartold van de University of Adelaide vinden meerdere processen in het lichaam plaats, wanneer iemand een tandvleesontsteking heeft. Dit kan een indicator zijn voor het ontwikkelen van reumatische artritis later in het leven. Bartold:

“Parodontitis (het progressieve verlies van tanden door ontsteking aan het weefsel dat de tanden vasthoudt) is hoogst maatgevend en is een groot gezondheidsprobleem, zowel in ontwikkelings- als in ontwikkelde landen. Tot 60% van de volwassenen lijdt aan deze aandoening.”

“Wanneer de eerste tekenen van gingivitis (een andere vorm van tandvleesontsteking) of parodontitis starten, begint in het lichaam al een proces van proteïne modificatie (citrullinatie) Hierop worden autoantilichamen aangemaakt. Dit proces kan al vroeg in het leven beginnen –zo tussen de 20 en 30 jaar-.”  –Verder lezen