Bepaalde breincel is sleutel bij ontsteking in de hersenen

Ontsteking in het brein is een marker van Multiple Sclerose, Alzheimer’s en sommige psychische aandoeningen zoals depressie. Een nieuw onderzoek identificeerde een hersencel die de sleutel is bij ontsteking in de hersenen. De bevinding zou ons dichterbij een nieuwe behandelmethode kunnen brengen voor aandoeningen die het centrale zenuwstelsel betreffen.

Ontsteking in hersenen

Neuro-inflammatie gelinkt aan meer ziekten

MS is een auto-immuunziekte die ontsteking in het centrale zenuwstelsel veroorzaakt. Het immuunsysteem valt de laag aan die de cellen in het brein en de ruggengraat moet beschermen. Neuro inflammatie betreft niet alleen MS. Recente studies laten weten dat ook depressie, schizofrenie, bipolaire stoornissen gelinkt zijn aan dysfuncties in de immuunrespons. Neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer’s zijn hier nog aan toe te voegen.

Een nieuwe studie –gepubliceerd in eNeuro-  geeft meer inzicht in dit specifieke ontstekingsproces. Een astrocyt (een non-neuronale hersencel die het functioneren van de hersencellen bestuurt) speelt een sleutelrol bij het ontstaan van neuroinflammatie.

Cellen die in de schaduw opereren

Onderzoekers creëerden een muismodel met MS, en gebruikten een neuroimaging techniek (cFos imaging). Zo kon het team zien welke zenuwcellen geactiveerd werden naarmate de ziekte vorderde. Dit liet iets verrassends zien.

Studieauteur dr. Chun

“We verwachtten dat de immuuncellen actief werden, maar tot onze verbazing was dit niet het geval. Ook de neuronen en microglia speelden niet op.”

Wat wel opspeelde waren de astrocyten en dit gebeurde al in een vroeg stadium. De onderzoekers noemen deze astrocyten ieAstrocyten (immediate early astrocytes). Het waren de eerste en predominantie cellen die onmiddellijk geactiveerd werden zodra de ziekte zich ging ontwikkelen. Ze lijken dus de mediator van de ziekte te zijn.  Volgens Chun “opereren” astrocyten in de schaduw, zodra de eerste schade is ontstaan. Ook neemt hun aantal toe, wanneer de ontsteking is toegenomen de ziekte ernstiger is geworden.

Nieuwe behandeling

Toen de muizen met het medicijn fingolimod behandeld werden nam hun aantal weer af.

Chun:

“Een beter inzicht in de werking van ieAstrocyten kan meer van de bestaande hersenmysteries ophelderen. Het definiëren van deze cellen is een belangrijke eerste stap, en kan leiden tot een behandelwijze die de ziekte efficiënter aanpakt.”

“Er is een dringende behoefte aan behandelingen voor neuro-inflammatie, omdat veel ziekten hiermee in verband staan.”

Multiple Sclerose, enkele feiten

  • De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan
  • Diagnose vindt meestal tussen de 20 en 50 jaar plaats
  • Het is niet mogelijk om te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen
  • Milde symptomen zijn een tintelend en doof gevoel, maar in ernstige gevallen is er verlies van visie en verlamming
  • Er is geen genezing, maar behandeling kan de symptomen verlichten en de patiënt helpen om het dagelijks leven beter te beheersen

MS in een notendop

MS tast de zenuwcellen aan, en het centrale zenuwstelsel. De cellen en vezels zijn omringd door myeline: een beschermlaag. Myeline helpt de hersencellen ook om signalen snel en efficiënt door te geven. Bij Multiple Sclerose verdwijnt de beschermlaag op meerdere plekken, dit laat een litteken achter: sclerosis.

Studies hebben gesuggereerd dan cannabis extract de pijn, spierstijfheid en slapeloosheid kan verlichten.