Oorontsteking: deze oliën zijn even effectief als synthetische antibiotica

eo.jpg

Veel mensen met oorontsteking zijn geïnteresseerd in natuurlijke remedies om het te behandelen. Een oorontsteking kan lastig te behandelen zijn met middelen uit de natuur. Hoe zit het met etherische oliën: helpen zij bij oorontsteking? Jazeker: Drie oliën zijn net zo effectief gebleken als een kunstmatig antibioticum.

Oorontsteking en natuurlijke middelen

Oliën: net zo effectief als antibiotica

Etherische oliën zijn geconcentreerde vloeistoffen die de extracten van planten bevatten. Vaak wordt er stoomdestillatie gebruikt om deze stoffen te extracteren. Ze kunnen geïnhaleerd, verdund of plaatselijk aangebracht worden. Hoewel er gezegd wordt dat je zo’n olie nooit moet innemen, is dit niet altijd onveilig. Mits je onder behandeling van een gediplomeerd aromatherapeute staat en dit niet op eigen houtje doet. Maar in geval van een oorontsteking is orale inname natuurlijk niet relevant.

Veel etherische oliën beschikken over antibacteriële en –microbiële activiteiten, wat ze geschikt maakt voor de behandeling van infecties. Ze kunnen bacteriën doden en een oorinfectie afwenden en/of verzachten. Een van de zorgen over antibiotica tegen oorinfecties is antibioticaresistentie. Dus zijn kruidenremedies welkom. Maar welke moet je dan hebben, en hoe gebruik je ze?

In een studie, gepubliceerd in Journal Microbiology, Immunology and Infection, werd een combinatie van kruidnagel (Syzygium aromaticum) en robertskruid (G. robertanium) gebruikt (in totaal 1 druppel). Dit bleek net zo effectief zo effectief te zijn als ciprofloxacine 03%, niet alleen wat het antibiotica-effect betreft. Ook irritatie, jeuk en gevoeligheid namen evengoed af als bij ciprofloxacine.

Etherische oliën met antibacteriële werking

Kruidnagel

Kruidnagelolie beschikt over meer medicinale werkingen van mondverfrissing en pijnstilling tot en met rustgevend middel. Hiernaast beschikt het over antimicrobiële activiteiten tegen een hele reeks microorgansimen zoals S. aureus, Klebsiella pneumonia, E. coli, E. faceum en C. albicans.  Belangrijkste actieve ingediënt: Eugenol

Robertskruid

De ingrediënten geraniol en citronellol in robertskruid hebben een opmerkelijke schimmelwerende en antibacteriële werking. Het antibacteriële effect is breed en betreft onder meer S. aureus, P. vulgaris, Bacillus cereus, S. epidermidis, Streptococcus pneumonia, K. pneumonia, E. coli, P. aeruginosa,  en Enterococcusspecies. 

Lavendelolie

Lavendelolie werkt tegen krampen, onder meer menstruatie gerelateerde krampen, is rustgevend, een antioxixant en heeft antibacteriële werkingen. Belangrijkste actieve ingrediënt: Linalool.

De combinatie van kruidnagelolie, lavendelolie en de olie van robertskruid (Geranium robertianum) verminderde dus niet alleen de zwaarte van de infectie, maar ook de symptomen ervan. Dat de mix dit net zo goed deed als ciprofloxacine is een interessante bevinding, omdat het genoemde kunstmatige antibioticum vaak tegen oorontsteking wordt voorgeschreven.

Een andere olie die werkzaam tegen oorinfecties is gebleken is Basilicum olie. Dit bleek uit een studie studie op ratten.

Knoflookolie, pepermuntolie, mosterdolie en tijmolie hebben ook alle een antibacteriële werking

Hoe gebruik je ze?

Etherische oliën hebben een dragende olie nodig om ze te verdunnen. Voor elke 1 á 2 druppels etherische olie gebruik je een theelepel van een dragende olie. Dragende oliën zijn kokosolie, olijfolie en jojobaolie. Tarwekiemolie verzacht zo goed, dat deze ook geschikt is om de etherische oliën mee te mengen.

Let er op dat

  • Het oor van binnen en de oortrommel niet beschadigd zijn
  • Je geen allergische reactie zult hebben: test een klein beetje olie op een stukje huid, en wacht af of er na enkele uren een reactie plaatsvindt

Bronnen: te vinden in gelinkte publicatie