Appel remt darmkanker en bevordert vetstofwisseling

appel1.jpg

Exotisch fruit is populair, maar de gewone appel is ook niet te versmaden en beschikt over een bijzondere eigenschappen! Die heeft te maken met de manier waarop de polyfenolen en vezels verwerkt en opgenomen worden, en is de reden waarom de appel zo gezond is voor de darmen. Dagelijkse consumptie van appels remt/voorkomt darmkanker, en bevordert de vetstofwisseling.

Appels moduleren darmflora

appel2-300x200.jpg
Appels reguleren darmflora

Het is natuurlijk voor iedereen duidelijk dat een dieet dat rijk is aan fruit en groenten de gezondheid kan verbeteren en beschermt tegen chronische ziektes. Appels worden het meest geconsumeerd en zijn een rijke bron van polyfenolen –een groep antioxidanten- en vezels.  Een groot deel van de bioactieve componenten in appels, ontkomen aan opname in het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal en komen redelijk in tact in de dikke darm terecht. Dit gebeurt ook met de polyfenolen en vezels.

Daar worden ze door de darmbacteriën bio beschikbaar gemaakt, en dit moduleert de samenstelling van de bacteriën in de darmen.


Epidemiologische studies hebben het verband vastgesteld tussen frequente appelconsumptie en een lagere kans op chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen.


Klinische studies laten gunstige effecten zien op de vetstofwisseling, de cardiovasculaire functie en ontsteking.   Nutrients


Biologisch actieve bestanddelen moduleren meer dan de darmbacteriën. Ze reguleren veel processen die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer’s, longziekten, diabetes, hart- en vaatziekten, om er een paar te noemen. Dit geldt ook voor de sappen en extracten.


Dankzij polyfenolen heeft voeding kleur, smaak en geur. Ze zitten ook in appelsap: sappen hebben zelfs een hogere concentratie polyfenolen, als het vers sap betreft dat troebel is. (tabel)


Dagelijks 1 of 2 appels tegen darmkanker

appel3-300x199.jpgEen studie uit 2005, met 6000 deelnemers uit diverse regio’s in Italië, laat zien dat er een relatie is tussen appelconsumptie en het risico op kanker. 1 Hieruit bleek dat het eten van 1 of meer middelgrote appels (166 gram) tot een aanzienlijke lagere kans op diverse vormen van kanker leidde.  Zo nam de kans op slokdarm-,  mond- en slokdarmhoofdkanker. (resp. 18%, 18% en 22%). De afname van de kans op  kanker van het strottenhoofd, borst en eierstokken was het grootst (resp. 30%, 41%, 24% en 24%).

Dit resultaat was er ongeacht leeftijd, voeding inname, groenteconsumptie, roken en BMI.

Nog een weetje:

De consumptie van “hard fruit” , appels en peren,

laat een duidelijk verband zien tussen de kans op longkanker bij niet-rokers én rokers.

Vers, troebel appelsap nog beter

Het drinken van vers, troebel appelsap verminderde belangrijke markers van darmkanker bij ratmodellen. De polyfenolen waren hier grotendeels verantwoordelijk voor. 2

De darmflora metaboliseren de polyfenolen. Fermentatie van de polyfenolen zorgt voor een bijna complete degradatie van deze stoffen, en voor een toename van korte keten vetzuren van 1.5%. Korte keten vetzuren stimuleren allerlei kankerremmende processen. Bij gefermenteerde appelsap is dit remmende effect het sterkst. 3 Extract van ongefermenteerde appel sap heeft ook een krachtige kankerremmende werking. 4

Leverkanker

Niet alleen darmkanker, ook de groei van leverkanker kan geremd worden door appels. Het is van belang te melden dat het dan vooral om de schillen gaat. De antioxidant activiteit van 100 gram appel staat ongeveer gelijk aan 5.7 mg vitamine C. Voor vitamine C hoef je dus niet de appel te pakken, maar de antioxidant activiteit van de vrucht komt dus door andere bestanddelen.

De appel op de 2e plaats!

appel4-300x225.jpg
Van 11 vruchten staat de appel op de 2e plaats als het om antikanker-effecten gaat

Onderzoek laat ook zien dat de appel op nr. 2 staat in vergelijking met 10 andere vruchten als het om het remmen van kankergroei gaat. Die andere vruchten zijn cranberry (nr. 1), rode grapefruit, aardbei, ananas, banaan, perzik, citroen, sinaasappel, peer en grapefruit.

Vet en vetstofwisseling

Vette lever

Een te hoge vetspiegel en stoornissen in de vetstofwisseling zijn duidelijke risicofactoren voor veel soorten hart- en vaatziekten gebleken. De dagelijkse consumptie van appels, appelextract en/of troebel appelsap heeft een gunstige invloed hierop (2.5 grote appels of 500 ml sap). Wie dit de consumptie consequent volhoudt kan na 3 maanden een lager cholesterolgehalte tegemoet zien. Ook neemt de vetopslag in de lever af. 6 Bij ratten was dit al na 3 weken, door de inname van appelextract met polyfenolen. 7