Eten als je vol bent en wat er gebeurt in je brein; nieuw inzicht

eten2.jpg

We hebben er allemaal wel eens last van: we zijn vol en toch eten we door, soms dwangmatig. Blijkbaar is ons verlangen om te eten dan sterker dan het signaal dat laat weten dat we verzadigd zijn. Waarom gebeurt dit? Een nieuwe studie geeft daar meer inzicht in.

Eten als je vol bent, waarom gebeurt dit?

Het onderzoek onthult dat twee groepen hersencellen in zo’n geval in een strijd verwikkeld zijn. Deze twee groepen horen bij het opioïde systeem in de hersenen. Het onderzoek is gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences en werd uitgevoerd op muizen.

Opioïde systeem

Het opioïde systeem reguleert pijn, beloning en ook verslavingsgedrag. De opioïde receptoren worden gestimuleerd door onder andere peptides en endorfinen. Als dit systeem niet goed werkt heb je een lagere pijngrens, ben je emotioneel labieler en kun je meer bezorgdheid en depressieve gevoelens ervaren. Een goed functionerend opioïde systeem bevordert dus een goed gevoel van welzijn. Het is dan ook niet zo gek dat een medicijn als naloxon een rem zet op over-eten. Naloxon werkt op het opioïdesysteem.

Dooreten terwijl we eigenlijk vol zitten, het geeft ons een schuldgevoel en we voelen ons er slecht over naderhand. De onderzoekers denken dat de bevindingen ons helpen om de mechanismen achter overmatig eetgedrag beter te begrijpen.

Verlangen om te eten overwint

“Ons werk laat zien dat de signalen van verzadiging niet krachtig genoeg zijn om het verlangen om te eten te overheersen. Dit heeft een sterke evolutionaire waarde,” aldus neurowetenschapper en auteur van de studie dr. Huda Akil (Department of Psychiatry, University of Michigan Molecular and Behavioral Neuroscience Institute in Ann Arbor).

Obesitas en overgewicht

Obesitas en overgewicht zijn echt duidelijk de problemen van deze tijd, met alle lekkernijen die voor een klein prijsje voor het grijpen liggen. Dan zijn er nog de additieven die aanzetten tot over-eten zoals MSG (mono natriumglutamaat) en de stofwisseling verstoren (zoals kunstmatige zoetstoffen), wat het nog lastiger voor ons maakt. Het probleem van overgewicht is inmiddels wereldwijd, en dit brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee. De noodzaak om de mechanismen achter overmatig eetgedrag te ontdekken is nog nooit zo groot geweest.

Hypothalamus

eten-300x194.jpg
Dooreten terwijl we eigenlijk vol zitten: we doen het allemaal wel eens. Het zijn niet alleen de hormonen ghreline en leptine die hier een rol in hebben, het opioide systeem in het brein is ook een grote factor

Professor Akil en zijn team legden de focus op twee groepen zenuwcellen in de hypothalamus; een klein hersengedeelte dat betrokken is bij onder meer de controle over gemotiveerd gedrag. Via een middel dat optogenetica heet kregen de onderzoekers de signalen in kaart. Dit onthulde dat wanneer bepaalde cellen geactiveerd werden (POMC cellen), de nabij gelegen AgRP cellen ook geactiveerd werden. Waar dit op neerkomt is dat tegelijkertijd het gaspedaal (AgRP) en de rem (PMOC) gebruikt werden, en dat het gaspedaal won. Als beide tegelijkertijd gestimuleerd worden, dan delft de rem het onderspit. Geactiveerde AgRP cellen zetten ook het opioïdesysteem aan; door de knaagdieren naloxon te geven (een opioïde receptor blocker) werd het overmatig eetgedrag eveneens geremd.

Door de activatie van de AgRP cellen (het gaspedaal) stil te leggen, was het gedaan met het overmatig eetgedrag van de muizen. Het team gaat de bevindingen in de toekomst verder uitwerken.

In de meeste onderzoeken waarin de mechanismen achter eten en overeten bestudeerd worden, ligt de focus op ghreline en leptine. Maar het opioïde systeem blijkt nu ook een belangrijke rol te spelen en verklaart ook waarom emoties betrokken zijn bij overmatig eetgedrag.