Energie voor je brein: Dit kost maar 10 minuten en stimuleert direct je hersenen!

joga3.jpg

Energietekort en last van mistig denken? Volgens een nieuw onderzoek kost het je maar 10 minuten en weinig inspanning om je brein direct het juiste zetje in de juiste richting te geven.

Je brein stimuleren kost maar 10 minuten

Het gaat om een 10 minuten lichte activiteit: dit verbetert de concentratie, het geheugen en geeft je hersenen een zet in de goede richting. Dus voel je je “ingezakt”, kom dan even van die stoel af!

Er is maar hele lichte activiteit nodig om je brein activiteit te stimuleren. Naarmate we ouder worden, wordt ons geheugen minder betrouwbaar. Ook gaan andere aspecten van de cognitie erop achteruit. De hippocampus is een belangrijk hersendeel in dit opzicht. Een goede functie van dit hersendeel is onmisbaar voor leren en geheugen, maar de hippocampus is wel erg gevoelig voor stress. Vandaar dat mensen die stress hebben, ervaren dat ze ineens minder goed kunnen denken. Voor oudere mensen geldt dit nog meer, omdat de hippocampus het eerste regio is dat dan onder stress lijdt. Bij Alzheimer’s is de verminderde functie van de hippocampus nog meer uitgesproken.

Joga en meditatie

Al eerder bleek meerdere malen, hoe goed joga en meditatie zijn voor het brein. Maar ook dat beweging de cognitieve vermogens en allerlei geheugentaken verbetert. Het is van belang om het volume van de hippocampus zo lang mogelijk te behouden: volwassenen die lichamelijk actief zijn hebben dan ook een groter volume. Door inactiviteit gaat het volume er daarentegen op achteruit.

Meditatie remt mogelijk hersenveroudering af

Houdt je hersenvolume in tact!

Lichamelijke activititeit stimuleert de groei van nieuwe hersencellen (neurogenese) in de hippocampus, en het is goed nieuws dat we zelf controle kunnen uitoefenen tegen krimp van dit hersengedeelte. Wel duurt het enige tijd voordat je de verbetering ook echt begint te ervaren. Consequent volhouden dus!

Maar er is een snellere manier, laat het nieuw onderzoek weten. Een methode die maar minuten duurt in plaats van weken. Er is namelijk een sneller mechanisme betrokken dat paralel loopt.

Direct energie voor hersenen

joga2-300x216.jpg
Slechts 10 minuten lichte activiteit stimuleert je brein

Voor het onderzoek deden jongere mensen 10 minuten lichte beweging, en werd hun breinactiviteit gemeten. Dit liet een verbeterde connectiviteit zien tussen de gyrus dentatus (deel van de hippocampus) en de corticale gedeelten die betrokken zijn bij de verwerking van gedetailleerde herinneringen. Toen de deelnemers een geheugentest moesten doen viel de toegenomen connectiviteit op, en als gevolg hiervan: verbeterde geheugenprestaties. De 10 minuten geven dus onmiddelijke beloning!

Het is bemoedigend dat je door je activiteit en beweging in de gaten te houden, zo’n duidelijk effect op cognitie en geheugen kunt bereiken. Volgens de onderzoekers helpt het al om de hoeveelheid stappen te monitoren die je dagelijks loopt.

De hippocampus is cruciaal voor het creëren van nieuwe herinneringen, en het verbeteren van de functie ervan is veelbelovend voor de dagelijkse normale situaties. Cognitieve achteruitgang kan ermee voorkomen worden. De studieauteurs noemen 10 minuten joga als een voorbeeld