Niet naar de sportschool gaan: waarom ons brein ons tegenhoudt

sportschool.jpg

Soms voelen we aan alle kanten dat het de hoogste tijd is om te gaan sporten. En tegelijkertijd verzetten we ons ertegen. Hoe kan dat? Is het ons eigen brein dat de sportpogingen saboteert en dit interne conflict veroorzaakt?

Naar de sportschool

“Ik ga naar de sportschool”: Dit klinkt positief en prijzenswaardig. Dit laat zien dat we in ieder geval op een positieve manier met onze gezondheid bezig zijn redelijk actieve mensen zijn: precies zoals we graag door onze omgeving gezien worden. En hoewel we inderdaad de intentie hebben, komt er niet altijd wat van terecht. Het lijkt een eeuwige strijd met onszelf te zijn.

Brein houdt ons tegen

bewegen-300x200.jpg
Naar de sportschool willen en niet gaan: ons brein gooit roet in het eten

Journal Neuropsychologica onderzocht deze paradox en de rol die onze hersenen hierin spelen.
Voor een betere gezondheid hoeven we alleen maar 150 minuten per week aan matige beweging te doen, of 75 minuten per week aan iets fanatiekere beweging. Dat is te doen, en toch vermijden we het soms een beetje te graag.

De studie
Deelnemers hadden de controle over een avatar op een scherm, terwijl electroden hun hersenactiviteit in kaart brachten. De beelden lieten lichamelijke activiteit of inactiviteit zien. De deelnemers moesten de avatar zo snel als mogelijk richting de beelden bewegen die lichamelijke activiteit representeerden, en weghouden van de tegenovergestelde beelden.

Wat er gebeurde
De EEG’s toonden dat de deelnemers aanzienlijk meer hersenenergie lieten zien wanneer ze probeerden om hun avatar weg te houden van de beelden die voor lichamelijke inactiviteit stonden. Het kostte een stuk minder energie om de avatar er naar toe te bewegen. Kortom: de inactiviteit-beelden hadden een grotere aantrekkingskracht.

De studieauteur
“Deze studie laat zien dat ons brein van nature aangetrokken is tot zittend gedrag.”

Het is dus inderdaad een strijd.

Geen noodzaak meer

Energie besparen was essentieel voor de overleving van de mens, zodat we efficiënter zouden zijn als er voeding en onderdak gevonden moest worden, er geconcurreerd moest worden om een seksuele partner, of wanneer er roofdieren vermeden moesten worden, zo verklaart de auteur.

Van nature lui?

De mens is geneigd om het zich makkelijk te maken wanneer inspanning niet noodzakelijk is, zodat er energie bespaard wordt. In de moderne maatschappij vormt dit een probleem: het is niet meer noodzakelijk om te jagen en te vluchten, en door een overschot aan voeding en luxe worden we wel dikker en ongezonder. Volgens de auteurs zijn we dus van nature geneigd om lui te zijn, maar verbranden we niet zoveel calorieën als onze voorouders. Het is dus in principe vrij natuurlijk om lui te zijn.

Hoe kunnen we onszelf dan toch naar de sportschool kijken? De auteurs hebben nog wel tips:

  • Maak een strategie zodat sporten leuk is en zie het als spelen
  • Of herstructureer je dagelijkse bezigheden dusdanig dat er meer activiteit is van dag tot dag

Zolang we dit niet doen, kunnen we gevangen blijven in onze eigen vicieuze cirkel waarin we liever kiezen voor het gemak.

Toch gaan sporten

Voor spieropbouw zijn proteïnen erg belangrijk

Wat eten we voor een workout?

Als het je dan toch lukt om naar de sportschool te gaan, wat kan je dan het beste eten zodat het sporten je beter afgaat?

ProteÏnen

Voeding die rijk is aan proteïnen helpt je om spiermassa op te bouwen. Maar de andere macronutriënten zijn net zo belangrijk: dus neem ook koolhydraten en vetten. Proteïnen zijn erg goed om voor een workout te eten. Het aantal aminozuren in het lichaam neemt hierdoor toe, waardoor je beter kunt presteren, en er spiereiwitten geproduceerd wordt. Voeding die rijk is aan proteïnen is: vis, kip en gevogelte, noten, bonen, eieren, linzen.

Toch kan je de koolhydraten en vetten zeker niet vergeten

Koolhydraten

Zijn een belangrijke energiebron en geven je voldoende energie om te presteren. Dit geldt vooral voor cardio. Er is onderscheid te maken tussen complexe en enkelvoudige koolhydraten. De complexe zijn een langzamere bron van energie waar je wat langer iets aan hebt. Dit zijn bijvoorbeeld volle granen, zoete aardappels, groenten, bonen, linzen, bruine rijst en havermout. De enkelvoudige zijn suikers die een snelle energiepiek geven. Het nadeel van enkelvoudige suikers is dat je na de workout een enorme dip kunt krijgen.

Vetten

Het wordt wel afgeraden om voor een workout vetrijke voeding te eten, omdat vetten langzamer verteerd worden dan koolhydraten, Dit zou inhouden dat vetten niet afgebroken worden. Het is echter wel belangrijk om vetten in de voeding te implementeren. Niet alle vetten zijn ongezond, hierbij valt te denken aan: avocado’s, olijfolie en noten en zaden.