Kunstmatige zoetstoffen giftig voor darmflora -al bij 1 ml/mg

zoetstoffen.jpg

Kunstmatige zoetstoffen (o.a. aspartaam, sucralose, saccharine) zijn giftig voor darmflora. Om exacter te zijn: de zoetstoffen maken de bacteriën binnen het spijsverteringssysteem giftig. Je hoeft hiervoor niet veel te nemen: het gebeurt al bij 1 mg/ml.

Kunstmatige zoetstoffen giftig voor darmflora

Dat kunstmatige zoetstoffen giftig zijn voor de darmbacteriën, laat een nieuwe publicatie in Molecules weten. In het onderzoek werd de toxiciteit van zes kunstmatige zoetstoffen aangetoond (aspartaam, sucralose, saccharine, neotame, advantame en acesulfaam potassium K) en 10 sportsupplementen die deze zoetstoffen bevatten. De blootstelling aan 1 mg/1 ml leidt al tot giftigheid.

De studieauteur professor Ariel Kushmaro:

“De consumptie van kunstmatige zoetstoffen heeft een negatief effect op de activiteit van de darmbacteriën, en dit kan tot een reeks gezondheidsklachten.

Kunstmatige zoetstoffen vind je in veel producten. Ook in zogenaamde gezonde drankjes en veel kinderdrankjes (vruchtensapjes met een gezond imago) en in joghurts.

Immuunsysteem en stofwisseling

De darmbacteriën vormen een dynamisch systeem, en een gezonde balans is vitaal voor de gastheer-/vrouw. Onderzoeken laten zien dat verschuivingen binnen de darmflora een aantal negatieve processen in gang zet die gevolgen hebben voor het immuunsysteem en de stofwisseling en opname van voeding.

Chronische ontsteking en gewichtstoename

De zoetstoffen zijn in epidemiologische studies met diverse negatieve metabole uitkomsten in verband gebracht, waaronder gewichtstoename en diabetes. Het lijkt erop dat je door gebruik binnen een jaar gewichtstoename kunt verwachten. Sommige studies, maar dan op muismodellen, noemen dat gewichtstoename al na 4 weken kan gebeuren. Bij ace-K lijkt deze uitwerking meer voor mannen te gelden dan voor vrouwen. Ook is er een link met chronische ontsteking.

Lever

Met sucralose is het niet veel beter: deze zoetstof zou een rol hebben bij ontsteking in de lever. Een half jaar sucralose gebruiken kan ontstekingsgenen activeren en resulteren in verschuivingen binnen de darmflora. Functionele metabolieten kunnen steeds slechter hun functies vervullen en dragen bij tot de toename van ontstekingsmarkers in de lever.

Insulineweerstand

Dan is er nog de uitwerking van de zoetstoffen op de smaak receptors in het spijsverteringssysteem.  Die zijn belangrijk bij de regulatie van de opname van glucose, en zitten ook in de alvleeskliercellen.  De stoffen zorgen daardoor door meer vetopslag en veroorzaken insulineweerstand.  1  2  3 4 5 6 7 8 9  10  11 12

Aspartaam en de darmflora

“Obesitas- en slankheidsbacteriën”

Ook aspartaam consumptie linkt met de ontwikkeling van obesitas en het metabool sydroom, ondanks de intentie van een lagere calorieinname. Het zou zorgen van een toename van Enterobacteriacea en Clostridium leptum. De Firmicutes:Baceteroidetes ratio neemt door aspartaam eveneens toe (resp. de “obesitas” en “slankheids” bacterie). Deze uitwerkingen zijn van een kleine dosis al te verwachten. 13

Darmproblemen

zoetstoffen2-300x201.jpg
Kunstmatige zoetstoffen zijn giftig voor darmflora en zitten niet alleen in frisdrank en andere drankjes. Je vindt ze bijna overal in: toetjes, yoghurts, ketchup, noem maar op

Verandering in darmbacteriën

Ondanks de intentie calorieën te besparen door kunstmatige zoetstoffen, bevorderen ze dus juist gewichtstoename en stoornissen in de stofwisseling. Dit doen ze mede doordat ze de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Darmbacteriën zijn juist van groot belangrijk voor allerlei lichaamsprocessen: ze beschermen tegen infecties en produceren belangrijke vitamines en mineralen. Een dysbiose in de darmen (wanneer er in de darmen minder gunstige bacteriën zitten, en meer ongunstige) zorgt ook voor allerlei darmproblemen, vetopslag en aankomen. Mensen met een gezond gewicht hebben een andere samenstelling van het darmmicrobioom. En slanke muizen die het darmmicrobioom van obese muizen kregen, werden vervolgens dikker.

Lange tijd werd gedacht dat de zoetstoffen geen negatief effect hadden, maar onderzoeken onthullen dat deze gedachte niet kan blijven bestaan. Bij knaagdieren die kunstmatige zoetstoffen kregen, kregen veranderde darmflora. Dit gebeurde niet toen ze water met suiker kregen. Wellicht impliceert dat het effect van zoetstoffen nog funester zijn dan dat van suiker, hoewel de negatieve uitwerking van suiker natuurlijk ook meer dan bekend is.

Diabetes type 2

Dan is er nog de issue van insulineweerstand en glucose intolerantie: in het laatste geval lukt het steeds minder goed om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Sommige studies met mensen tonen aan dat lange termijn consumptie van kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot (een verhoogd risico op) diabetes type 2. Hier zijn meer studies voor nodig, maar wil je het erop wagen?

Misschien is het nog wel ernstiger dat de synthetische stoffen leiden tot een verhoogd risico op een beroerte. Wie 1 kunstmatig gezoet drankje per dag drinkt loopt hier een kans op die 3x hoger is dan normaal. 14 15

Foto’s: Alle foto’s op deze website zijn rechtenvrij