Veroudering vertragen, gezondheid/levensduur verlengen? Eet dagelijks appel, ui en komkommer

appel5.jpg

Dat een appel per dag de dokter weghoudt blijkt nu ook weer uit nieuw onderzoek. Appels, of beter gezegd stoffen in appels, vertragen veroudering doordat ze oude en beschadigde cellen adequaat opruimen.  Het is daadwerkelijk mogelijk om veroudering te vertragen en gezondheid en levensduur te verlengen.

Veroudering vertragen dankzij appels en uien

Stof ruimt oude en beschadigde cellen op

ui-300x200.jpg
Niet alleen appels bevatten de stof die veroudering vertraagt!

Het gaat om het bestanddeel fisetine dat behalve in appels ook in aardbeien, uien en komkommers zit.

Een sleutelfactor bij het verouderingsproces is cellulaire senescentie, of te wel cellulaire veroudering. Als een cel in dit stadium beland is, kan het zich niet langer delen. Wat uiteindelijk gebeurt is dat de cel ontstekingssignalen vrijzet die het immuunsysteem aanzetten tot verwijdering van de beschadigde cel.

Jongere lichamen zijn prima in staat om verouderde cellen te verwijderen, maar als we ouder worden is ons systeem minder goed in staat om dit te doen. Dit veroorzaakt een ophoping van beschadigde cellen, wat leidt tot lage graad ontsteking en weefsel dat afbreekt.

Nature Medicine publiceerde eerder onderzoek waaruit bleek dat senolyticen een persoon’s gezondheid verbeteren en het leven effectief verlengen. Senolyticen zijn moleculen die zich richten op verouderde cellen om ze vervolgens te vernietigen. Ook als de moleculen later in het leven aan het werk worden gezet, zijn ze nog altijd in staat om dit werk uit te voeren.

De nieuwe bevindingen zijn gepubliceerd in journal EBioMedicine.

Appels voor een lang en gezond leven

Wat hebben appels, uien en komkommers nu met deze senolyticen en vertraagde veroudering te maken?

In het onderzoek testten de wetenschappers 10 flavonoïden. Flavonoïden remmen onder andere ontsteking, ook wanneer men al op leeftijd is. Van alle stoffen die ze analyseerden, was fisetine de krachtigste. Fisetine is een polyfenol uit de flavonoïden groep en zit niet alleen in appels, maar ook in uien, aardbeien, kaki’s, kiwi’s, tomaten, perziken en komkommers. Wat komkommers betreft zit de flavonoïde vooral in de schil.

De bewezen voordelen van slechts 1 appel per dag

Goede gezondheid tot op hoge leeftijd is bereikbaar

oud-300x280.jpg
Veroudering vertragen, gezondheid en levensduur verlengen: het is mogelijk

Toen muizen behandeld werden met fisetine, bleek er iets bijzonders te gebeuren: het team zag dat de hoeveelheid verouderde cellen afnam bij de dieren. Hun gezondheid verbeterde en hun levensduur was toegenomen.

“Dit suggereert dat we de periode van goede gezondheid kunnen verlengen, zelfs tot het einde van ons leven aan toe,” aldus de studieauteur, professor Robbins/ the University of Minnesota

Veel onderzoeken laten de gezonde effecten zien van appels, uien, komkommers en dergelijke, en het effect ervan op kanker en andere ziekten dankzij bestanddelen zoals quercetine en flavonoïden gegooid. De uitermate gunstige werking die de stoffen op de cellen hebben, werd dan verder niet bekeken. Fisetine is ook veelvuldig onderzocht, en blijkt ook een succesvol preventief middel tegen kanker. We weten nu dus beter waarom, doordat dit onderzoek dat iets dieper gaat.

Het is een belangrijke stap, die eerder nog niet mogelijk was. Het was moeilijk vast te stellen hoe zulke bestanddelen invloed op verschillende cellen hadden bij veroudering. In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van mass cytometry: een techniek waardoor specifieke moleculen met hun eigenschappen en activiteiten getagd kunnen worden.