Slaap je slecht? Vitamine D tekort linkt met slaapproblemen

wakker-800x496.jpg

Steeds vaker blijkt hoe een vitamine D tekort linkt met een reeks (chronische) ziekten.  De relatie tussen vitamine D en slaapstoornissen is eveneens evident. De zonvitamine is onmisbaar, ook voor een goede nachtrust.

Slecht slapen door vitamine D tekort

slapeloosheid-300x225.jpg
Een vitamine D tekort kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt

Als je een slaapstoornis hebt, wil je op den duur alles wel aangrijpen om toch eens een goede nachtrust te hebben. Chronische slaapproblemen maken zieker, dikker en sneller oud. Het is belangrijk om een oplossing te vinden, omdat een slaapstoornis tot abnormaliteiten in het brein zorgen; van de witte stof in de hersenen om precies te zijn.

Nu ligt een goede nachtrust volgens recente publicaties mede in de darmflora , maar het verband met  vitamine D is eveneens duidelijk, meldt nieuw onderzoek in Journal Nutrients.

Het betreft een meta-analyse van epidemiologische studies waarin dit verband bestudeerd wordt. In totaal waren er bijna 9500 betrokkenen.

Laagste vitamine D spiegels: slapeloosheid

Toen de laagste spiegels vergeleken werden met de hoogste, toonde dit dat deelnemers met een vitamine D tekort een kans op slaapstoornissen hadden die een stuk hoger lagen dan bij mensen met een juiste vitamine D spiegel. Een tekort aan de zonvitamine bleek te leiden tot een slechte slaapkwaliteit, korte slaapduur en slapeloosheid.

Een spiegel van 50 nmol/L was riskant en heeft een ongezonde slaap tot gevolg, volgens de meta-analyse.

ADH Vitamine D veel te laag

wekker-300x200.jpg
Om slapeloosheid te voorkomen, zorg je dat je vitamine D spiegel goed op peil is

In 2017 stond in the Journal of Preventive Medicine and Public health een publicatie met de titel “The Big Vitamin D Mistake.”  Hierin wordt genoemd dat de rol die vitamine D  heeft bij het verworven (adaptieve) immuunsysteem. Met de “big mistake” verwijzen de auteurs naar de lage aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de vitamine. Dit noemen ze een statistische fout.

Volgens de auteurs:

  • Is 8895 IE per dag nodig voor 97,5% van de volwassenen, om 50 nmol/L te krijgen
  • Noemt een andere studie 6201 IE/dag, om 75 nmol/L te krijgen en 9122 IE/dag om op een spiegel van 100 nmol te komen.
  • Zijn spiegels onder de 75 nmol/L te laag en staan ze in verband met vroegtijdig overlijden
  • Zou de aanbeveling voor (jonge) kinderen 1000 IE/dag moeten zijn en voor jong volwassenen 8000 IE/dag

De auteurs maakten gebruik van analyses van the Institute of Medicine en van de grootste meta-analyse die ooit van onderzoeken met betrekking tot vitamine D gemaakt is, om tot deze conclusies te komen.

Juiste vitamine D spiegel voorkomt gezondheidsproblemen

Is “voldoende zon” nog wel voldoende?

zon2-300x237.jpg
“Als je voldoende in de zon komt, krijg je geen vitamine D tekort.” Dit krijgen we vaak te horen, maar lijkt niet te kloppen

Journal Hormones laat in de nieuwste editie weten, dat een vitamine D spiegel van 75 nmol/L toch echt wel wenselijk is, maar dat de gezondheidsuitkomsten bij een spiegel tussen de 100-150 nmol/L nog veel beter zijn. Een beetje opvallend in de studie is, dat het een onderzoek betreft onder bewoners uit een mediterrane regio. Hoewel zij meer zon krijgen als bewoners in west Europa, speelt een vitamine D tekort daar ook.

De studieauteurs noemen het verband tussen een tekort aan de vitamine en autisme, kanker, cardiovasculaire aandoeningen, longaandoeningen, cariës, diabetes, erectieproblemen, hoge bloeddruk, metabool syndroom, ademhalingsstoornissen.

Een hele reeks dus.