Hoe je longschade beperkt als roker

roken1.jpg

Als je je schuldig voelt omdat je nog steeds rookt, dan kun je iets doen om je longfunctie te verbeteren. Als je lichamelijke activiteit toepast in je leven, dan helpt dit de longen zelfs ondanks de mate van luchtvervuiling! Ook zijn er supplementen en voeding die bewezen hebben de schade beperken en herstellen.

Longschade beperken als roker

roken2-300x200.jpg
Lichamelijke activiteit is goed voor de longen van een roker

Dat lichamelijke activiteit de longen van rokers helpt, blijkt uit een nieuw onderzoek waarbij 4500 mensen uit Europese landen betrokken waren. In een eerdere studie werd ook al geconcludeerd dat lichamelijke activiteit in verband stond met een betere longfunctie bij rokers. De mate van luchtvervuiling was echter niet meegenomen. 1

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal Environment International. Van de 4500 deelnemers waren er 2801 rokers uit Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland). Deelnemers waren tussen de 27 en 57 jaar en werden 10 jaar gevolgd. Ze waren actief en deden 2 of 3x per week een vorm van sport, minimaal een jaar lang.
De conclusies indiceren dat regelmatige lichamelijke activiteit in verband staat met een betere longfunctie bij rokers, ongeacht de mate van luchtvervuiling.

Lichamelijke activiteit is altijd gunstig, zeker voor de ademhaling. Luchtvervuiling maakt het belang van bewegen groter, en dit geldt zeker voor rokers.

Longfunctie verbeteren met supplementen en voeding

roken3-300x200.jpg
Rokers kunnen longschade beperken met voeding en sommige supplementen

Wat kun je verder nog doen om je longfunctie te verbeteren als je een (ex-) roker bent?

Tomaten herstellen

Onlangs publiceerde the European Respiratory Journal dat tomaten de longfunctie herstellen, bij ex-rokers. Wanneer je meer dan 3 porties fruit of meer dan 2 tomaten per dag eet, is er een beschermende werking op de longen. Een review uit 2011 laat weten dat lycopeen uit tomaat longkanker kan voorkomen. Voor je longen moet je dus de tomaten hebben, maar bij voorkeur tomatensaus of puree; dit zijn geconcentreerde bronnen van lycopeen. Meer info over de studie, en andere goede bronnen van lycopeen.

Kruiden en supplementen kunnen ook de kans op longkanker verkleinen

Supplementen die de kans op longkanker (en trouwens ook darmkanker) verkleinen met 35-65% zijn 2 3 4 5

  • Visolie
  • MSM

Zwarte thee

Wat thee betreft ligt de focus vaak vooral op groene thee, en met goede redenen! Als het echtere gaat om rokerslongen, dan kun je het beste zwarte thee nemen: dit voorkomt schade die veroorzaakt wordt door sigarettenrook. Een extra voordeel van de thee is dat het ook het herstel bevordert van de reeds gedane schade. 5