Angstklachten: Omega-3 vetzuren kunnen helpen

slapeloosheid.jpg

Als je last van angstklachten hebt, kan het de moeite waard zijn om een omega-3 supplement te nemen. Het is een kosteneffectief middel tegen angst, laat Journal of Clinical Psychiatry weten.

Omega-3 vetzuren bij angstklachten

Een onlangs gepubliceerde meta-analyse in the Journal of Clinical Psychiatry meldt dat omega-3 vetzuren in een supplement de symptomen van angst verminderen bij sommige mensen.

Angstklachten komen veel voor, als stoornis op zichzelf of als onderdeel van andere psychische klachten. Interventies kunnen medicijnen met serotonine heropname remmers zijn, maar die gaan gepaard met bijwerkingen.

Angst, depressie en stemming

Omega-3 vetzuren zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren in visolie. In de afgelopen jaren bleken ze over veel gezonde voordelen te beschikken. Ze zijn ook veelvuldig getest bij angstklachten, depressies en stemmingsstoornissen. Angstklachten komen in de westerse wereld steeds vaker voor, dus een natuurlijk middel tegen deze klachten is welkom.

Bij dieren is al regelmatig aangetoond dat de vetzuren angstgedrag verminderen. Bij mensen was de relatie tussen angstklachten en een laag gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren ook duidelijk geworden. Andere onderzoeken toonden aan dat omega-3 supplementen ontsteking en angst bij medische studenten verminderen, tijdens examens. Ze kunnen dus ook nog vrij instant werken. Dit huidige onderzoek is echter grootschaliger dan de voorgaande studies.

Significante afname

Er werd gekeken naar het angst remmende effect van de vetzuren bij deelnemers met duidelijke angstklachten, waarbij 19 relevante klinische studies onder de loep werden genomen. De conclusie was dat de vetzuren voor een significante afname van angst zorgden. De uitwerking van omega 3 was met name behoorlijk duidelijk aanwezig bij mensen die met een psychiatrische aandoening gediagnosticeerd waren.

Volgens de auteurs zijn er wel meer onderzoeken nodig. Omega-3’s meervoudige onverzadigde vetzuren zijn van nature in de membranen van de hersencellen aanwezig, en kunnen volgens de auteurs “invloed hebben op diverse neurobiologische processen zoals neurotransmitter systemen, neuroplasticiteit en ontsteking.”