Intermittent fasting kan diabetes type 2 omkeren

vasten.jpg

Intermittent fasting kan helpen om diabetes type 2 om te keren, suggereert een publicatie in BMJ Case Reports. Een paar patiënten hadden na deze methode geen insuline meer nodig.

Intermittent Fasting helpt bij diabetes type 2

In BMJ Case Reports ging het op 3 patiënten met diabetes type 2, die door intermittent fasting hun insulinebehandeling niet meer nodig hadden.

Van alle chronische ziekten in Nederland komt diabetes het meeste voor. Naar schatting heeft ruim een miljoen Nederlanders de ziekte, en wekelijk komen hier ruim duizend nieuwe patiënten bij. Deze cijfers betreffen dan alleen nog de gediagnosticeerde gevallen. Onderzoekers van het Erasmus MC berekenden dat 1 op de 3 huidige volwassen Nederlanders de ziekte krijgt.

Leefstijl veranderingen zijn de sleutel om de ziekte in de hand te houden, en ook een maagverkleining kan een effectieve manier zijn. Medicatie houdt de ziekte onder controle, maar keert het niet om.

Geen insuline meer

Drie mannen in de leeftijd van 40 tot en met 66 jaar probeerden geplande intermittent fasting uit, om te zien of dit de symptomen van diabetes type 2 zou verlichten. Ze namen medicatie voor hun ziekte, en dagelijkse doses insuline. Als gevolg van diabetes, hadden ze een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Twee van de mannen vastten op sommige dagen een volle 24 uur, en de derde onthield zich 3 dagen per week van eten. Op vastendagen werd er wel thee, koffie, water en bouillon gedronken en elke avond namen de deelnemers gebruik van een zeer caloriearme maaltijd.

Minder gewicht, kleinere buikomvang

Dit patroon werd 10 maanden volgehouden, en dit had niet alleen positieve gevolgen voor de glucosespiegel en het gewicht, maar ook voor de buikomvang. Binnen een maand nadat het vastenschema gevolgd was, stopten alledrie de mannen met de toediening van insuline. Eén van de mannen kon zelfs na 5 dagen al stoppen.

De anderen stopten ook met de overige medicatie tegen diabetes. Alledrie verloren ze gewicht (10-18%), de glucosespiegels normaliseerden. De mannen waren na de 10 maanden prima in staat om dit regime vast te houden.

Bron: BMJ Case Reports, 2018

Extract van sterappel

Gelijktijdig met bovenstaande case studie kwam een onderzoek uit in The BMC Complementary & Alternative Medicine. Daaruit blijkt dat het extract van de stam van sterappel of te wel Chrysophyllum cainito ook over anti-diabetes activiteit beschikt. Het extract is zo wie zo veel sterker qua antioxidant eigenschappen dan vitamine C, en een dosis van 500 mg/kg verlaagde de glucosespiegel significant.

Diabetes: ken je de kracht van pistachenoten?