Combineer vitamines voor een lang en gezond leven

voeding2.jpg

Dat vitamines ons welzijn ten goede komen is een bekend gegeven. Mocht je vitamines innemen voor een betere gezondheid en een langer leven, hou het dan niet bij 1 of 2 vitamines. Het combineren van vitamines zorgt voor een lang en gezond leven, volgens een nieuwe review.

Combinatie van “levensverlengende” vitamines

Er is een serie cruciale nutriënten die de ontwikkeling van ziektes tegenhoudt of op zijn minst afremt. Deze nutriënten werken zelfs levensverlengend…mits je ze combineert!

De review is gepubliceerd in Journal PNAS en analyseert de resultaten van talloze studies.

“Levensverlengende proteïnen”

De auteur noemt de betreffende nutriënten “levensverlengende vitamines” en “levensverlengende proteïnes.” Natuurlijk zijn alle nutriënten van belang voor ons welzijn, ze vervullen alleen verschillende functies. Er zijn ook wat de auteur “overlevingsproteïnen” noemt. Het overlevingsaspect zit in het feit dat ze het lichaam tegen verdere schade proberen te beschermen.

Als nutriënten missen, is het lichaam geneigd om de productie van “overlevingsproteïnen” voorrang te geven. Dit kan echter ten koste gaan van de “levensverlengende proteïnen” en zo het risico op ziektes verhogen.

“Levensverlengende vitaminen” ondersteunen de “levensverlengende proteïnen” en geven het lichaam de kans om gezond te blijven en een langere periode te leven.

Sleutelvitamines en -mineralen

voeding
Mik niet op bijvoorbeeld alleen vitamine C als je een gezonder wilt worden. Combineer meerdere vitamines en mineralen en je bereikt je doelen beter

Volgens de review zijn er maar liefst 30 vitamines die een levensverlengende werking hebben. De sleutelnutriënten hiervan zijn vitamine K, D, omega-3 vetzuren, magnesium en selenium: ze zorgen allemaal dat de cellen in ons lichaam gezond blijven. De nutriënten repareren DNA, houden het hart en de vaten gezond, en beschermen tegen cellulaire schade.

Er is veel betrokken bij de preventie van degeneratieve aandoeningen. Metabolisme, voeding en biochemie hebben hier alledrie mee te maken, onder andere.

“Deze benadering is van groot belang om de medische kosten te verlagen. Alleen al in Europa kan er 4 biljoen euro bespaard worden op het gebied van osteoporose door het gebruik van vitamine D en calcium,” aldus de auteur.

Carotenoïden en andere cruciale stoffen

 

Andere stoffen die de onderzoeker levensverlengend zijn

  • Taurine: wordt geclassificeerd als aminozuur en zit in vis en gevogelte.
  • Ergothioneïne: de reden waarom paddenstoelen zo gezond zijn. De witte, gewone, paddenstoel bevat de minste van alle paddenstoelen, maar nog altijd meer dan andere voeding
  • Pyrroloquinoline quinon: dit heet ook wel methoxatine en zit in kiwi’s en borstvoeding
  • Carotenoïden; luteïne, zeaxanthine, lycopeen a- en b-caroteen, b-cryptoxanthine en astaxanthine. Sommige carotenoïden vind je in tomaten, pompoen, mango, papaya en wortelen, en andere in zeevruchten.

Kracht van vitamine K en selenium

Een tekort aan vitamine K en selenium is ook een risicofactor. Vitamine K is een bestanddeel van 16 enzymen en selenium is een sleutelcomponent van 25 enzymen. Een tekort staat dan ook in verband met een hoger risico op een serie gezondheidsproblemen, en met name op cardiovasculair gebied. Vitamine K is ook onmisbaar voor de bloedklontering. Als de spiegel laag is, is het lichaam onvoldoende in staat om enzymen te produceren die de aderen schoon houden.

Voeding is alles

Auteur: “Voeding is erg belangrijk voor een lange termijn gezondheid. Dit onderzoek benadrukt wat je moeder je altijd al vertelde: eet je groenten, eet je fruit, geef frisdrank op en eet de juiste koolhydraten.”