Afvallen Gewicht

Betere gezondheid bereik je ook met een beetje gewichtsverlies

Share Button

Heb je overgewicht en maak je je weleens zorgen over je gezondheid? Heb je het gevoel dat je een eindeloze weg moet afleggen om je beter te voelen door minder gewicht? Dan is er goed nieuws; een beetje gewichtsverlies helpt je al naar een betere gezondheid.

Beetje gewichtsverlies, betere gezondheid

Veel mensen proberen af te vallen, en de meesten zullen het ermee eens zijn dat lange termijn gewichtsverlies een grote uitdaging is. Om de voordelen te oogsten voor hart- en vaten, is het al voldoende om 5 tot 10% van je lichaamsgewicht kwijt te raken. Dit verbetert ook de metabole gezondheid.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door de data van bijna 8000 volwassenen te onderzoeken die hadden meegedaan aan de National Health and Nutrition Examination Survey. De gegevens betroffen de cardiometabole gezondheid (gewicht, buikomvang, bloedsuikerspiegels en cholesterol). De studie is gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.

Het bleek dat de deelnemers die erin geslaagd waren om 5-10% van  het gewicht te verliezen 22% minder kans hadden om het metabool syndroom te ontwikkelen. Het metabool syndroom is de benaming voor een serie risicofactoren voor hartaandoeningen, diabetes en beroertes.

Mensen die meer dan 20% verloren hadden nog meer voordeel. Deze mensen hadden 53% minder kan op het metabool syndroom.

De studieauteur

“Als je overgewicht hebt of obese bent, is een beetje gewichtsverlies beter dan helemaal niets. Maar de grootste beloning ligt er voor de mensen die meer gewicht verliezen.”

“Het bewijs suggereert dat een gewichtsverlies van 5-10% voor mensen met overtollig gewicht gunstig is voor hun gezondheid. Meer gewichtsverlies leidt tot cardiometabool risico dat nog lager ligt.”

Het onderzoek onthulde ook dat 62% van de deelnemers faalden in het kwijtraken van de extra kilo’s, ondanks hun verwoede pogingen.

“Omdat het zo moeilijk is om gewicht te verliezen, kan 5 tot 10% het doel zijn. Dit kan geleidelijk aan gebeuren door middel van een gezonde leefstijl en begeleiding.”

Matig gewichtsverlies helpt de gezondheid dus al.  Andere studies indiceren dat een verlies van 10% van het lichaamsgewicht de hoge bloeddruk en te hoge vetspiegel corrigeert, bij obese mensen. Een matig verlies van overtollige kilo’s verlengt zelfs de levensduur van obese mensen.  1

Sommige onderzoeken noemen dat een gewichtsverlies van 5-10% gunstig is voor mensen met diabetes en cardiovasculaire risicopatiënten.  Gewichtsafname kan al snel leiden tot een betere glycemische controle. 2

Heb je moeite met afvallen? Stel je doelen dan nog niet te hoog. Het is het bemoedigend om te weten, dat ook matig gewichtsverlies voor een betere gezondheid zorgt.

 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.