Deze vetzuren verminderen buikvet

cholesterol

Vetzuren consumeren om buikvet te verminderen-   Buikvet zijn we liever kwijt dan rijk, toch is het belangrijk om onze vetzuren in voldoende mate binnen te krijgen. Het minderen van vetten is dus geen gezonde optie om overtollige vetopslag te verminderen.  Gelukkig kan de consumptie van vetzuren buikvet en andere vetopslag verminderen! Welke oliën (vetzuren) richten zich specifiek op het ongewenste buikvet?

Vetzuren tegen buikvet

safflower-956417_640
Saffloer olie vermindert buikvet, en werkt net iets anders dan geconjugeerd linozuur (CLA) om vetopslag te verminderen

Saffloer olie en geconjugeerd linolzuur (CLA) staan er om bekend dat ze vet verbranden en obesitas verminderen. Ook centrale obesitas, buikvet dus.

Een aantal onderzoeken hebben laten zien dat deze stoffen effectief tot gewichtsverlies leiden. Maar welke is nu beter? Saffloer olie of CLA? Ze zijn namelijk niet helemaal hetzelfde.

Saffloer olie

Saffloer olie bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren uit de saffloer plant. De olie is samengesteld uit linolzuur en oliezuur; beide kunnen gebruikt worden om de hoeveelheid lichaamsvet te verminderen.

Geconjugeerd linolzuur (CLA)

CLA wordt gewonnen uit linolzuur. Het is een supplement met vetzuren en bevat de formule cis-9, trans-11, trans-10 en cis-12. CLA is -anders dan saffloer olie- ook nog te vinden in vlees en zuivel van grasgevoerde dieren.

Plaatselijke vetverbranding

Van saffloer olie is bewezen dat het vet vermindert. De olie richt zich voornamelijk op buikvet en andere delen van het lichaam waar vet is opgeslagen. Het verlaagt niet de totale vetmassa als geheel. Supplementen met saffloer olie hebben dus geen invloed op het BMI en het totale vetpercentage, maar zorgt dus wel voor een afname van lokale vetopslag en een toename van spiermassa.

Verlaging van het BMI

Wat betreft de effecten van CLA: die zijn er op de totale vetmassa, afhankelijk van de dosis. Een dosis die hoger ligt dan 3.4 gram per dag zou minimaal vereist zijn om het lichaamsvet binnen 4 maanden te verminderen. Ook het BMI neemt af.

Kortom: saffloer olie en CLA richten zich op verschillende manieren op de aspecten van overgewicht.

Andere voordelen van saffloer olie en CLA

zuivel2
CLA vind je in het vlees en de zuivel van gezonde grasgevoerde dieren

Beide stoffen hebben ook nog andere voordelen voor het lichaam. Saffloer olie wordt ook gezien als werkzame behandeling voor huid infecties of andere huidproblemen. Zo is de olie bijvoorbeeld in te zetten als de huid een tekort aan vetzuren heeft. Ook voor bot gerelateerde problemen, atherosclerose en menopauzale problemen is de olie nuttig.

CLA is dan weer effectief bij cardiometabole aandoeningen en moduleert de immuunfunctie. Hiernaast zet het glycogeen om en faciliteert het de mineralisatie van botten.

De beste bronnen van CLA zijn rundvlees, boter en volvette zuivel van grasgevoerde dieren. CLA is in kleinere doses aanwezig in het vlees van kalf, lam, kalkoen en vis. Dieren hebben echt gras en groen nodig om CLA te maken, dus let erop dat je producten van die dieren afkomstig zijn. Als je dit soort producten consumeert werk je ook gelijk aan een verhoging van de vitamines K, D en A. Een portie rundvlees kan al gauw 433 mg CLA bevatten, en dit is 240 mg voor een glas volle melk.

bronnen
1 2
3 4 5 6

Foto’s: Pixabay