Peer: vezelrijk pakketje vol antioxidanten

peer1.jpg

Hoewel de peer in de schaduw van de appel staat, beschikt dit stukje fruit over grote nutritionele waarde. Peren zijn rijk aan antioxidanten, flavonoïden en vezels. En dat allemaal in een vetarm pakketje van ongeveer 100 calorieën. En wist je trouwens dat een peer per dag beschermt tegen beroertes? Dit en andere perenfeitjes vind je in dit artikel!

Peer: pakketje vol vezels en antioxidanten

peer2-300x169.jpg
Vezels en antioxidanten nodig? Eet een peer!

Net als appels zijn peren vezelrijk, en goed voor de stoelgang. Peren bevatten per 100 gram tussen de 27 en 41 fenolen. Volgens dierstudies zouden peren de stofwisseling van alcohol reguleren, beschermen tegen zweren en de hoeveelheid vetten in het bloed verlagen.

De hoge hoeveelheid vezels in peren en het effect hiervan op de darmflora, onderscheidt peren van ander fruit en zou studies waard zijn. Peren kennen een lange geschiedenis. In China worden ze al zo’n 2000 jaar gebruikt als traditionele geneeswijze omdat er aangenomen wordt dat ze ontsteking remmen, de bloedsuikerspiegel verlagen en als diureticum dienen. Andere traditionele gebruiken van de peer: remedie tegen katers, hoest en verstopping.

Wat zit er verder nog in de peer?

Wat zit er verder nog in de peer behalve vezels? In peren zit ook vitamine C, kalium en fyto-chemicaliën (vooral antioxidanten). Hiernaast bevatten ze fructose en sorbitol. Vitamine C is de enige vitamine in de peer, en is meer geconcentreerd aanwezig in de schil. De peer is een uitstekende bron van vezels! Een medium peer bevat hiervan ongeveer 6 gram.

De antioxidant eigenschappen en kwaliteit van peren blijven redelijk goed, zelfs als ze voor een langere tijd opgeslagen zijn. De gezonde eigenschappen kunnen wel tot 8 maanden behouden worden. l9 10

Meeste antioxidanten zitten in de schil!

Als je de peer eet, consumeer dan ook de schil. Want hierin zit niet alleen de meeste vitamine C, maar ook stoffen als epicatechine, chlorogeen zuur en rutine zitten vooral in de schil: de concentraties zijn in de schil zelfs 6-20x hoger dan in het vruchtvlees.

Peren zijn uniek als het gaat om gemethyleerde fenolzuren, en steekt hiermee met kop en schouders boven ander fruit uit. 11

Vezels nodig? Neem een peer!

De peer bevat 71% onoplosbare vezels en 29% oplosbare. 1 Een deel van de vezels bestaat uit ligninen die door de darmflora getransformeerd worden tot lignanen, dit zijn fyto-oestrogenen en functioneert als antioxidant. 1

Peer tegen ontsteking?

Als je aan de peer denkt, denk je aan hun smaak en niet zozeer aan een eventueel ontstekingremmend effect. Toch kunnen peren ontsteking remmen vanwege de polyfenolen (arbutine, catechine, rutine, quercetine, 2 ) Ook de anthocyaninen en triterpenen dragen bij tot een anti-inflammatoire werking.

Alle gunstige stoffen zijn het meest aanwezig in de schil.

Andere voordelen peren

3

  • Verbeteren de vetstofwisseling, hoewel in iets mindere mate dan de appel
  • Ze verhogen de antioxidant concentraties in het bloed
  • Zijn gunstig bij hartziekten en diabetes 4 5

Rokers en fruit consumptie

Mocht je nog roken en je stinkende best doen om gezond te eten, dan heb je hier een goede reden om te kappen met de verslaving. Al het fruit verhoogt de antioxidant status, maar dit geldt niet voor rokers. Bij rokers zorgt fruit consumptie alleen voor een afname van het cholesterol. Roken beïnvloedt dus de effecten van fruit; het verhoogt niet de antioxidant status.  6 7 8

Een peer per dag beschermt tegen beroertes