Cannabis olie verlicht symptomen van Crohn’s significant

darmen2.png

Cannabis olie verlicht de symptomen van Crohn’s significant, en heeft na 8 weken voor 65% vermindering van de klachten gezorgd bij patiënten. Doet cannabis olie ook iets aan de ontsteking in de darmen bij de ziekte van Crohn?

Cannabis olie bij Crohn’s

cannabis3-300x200.jpg
Cannabis olie zorgt voor significante verlichting van symptomen bij Crohn’s

Aanzienlijke verlichting van symptomen

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de UEG Week 2018 in Wenen.

Auteur van de studie, dr. Timna Naftali:

“Cannabis wordt al eeuwen gebruikt om een reeks medische condities te behandelen, en studies tonen dat veel patiënten met Crohn’s de olie met regelmaat gebruiken om hun symptomen te verlichten. Het doel van ons onderzoek was om aan te tonen of de olie ook voor een vermindering van de ontsteking zorgt.”

De cannabis olie die de patiënten in het onderzoek gebruikten bevatte 15% cannabidiol en 4% tetrahydrocannabinol. Bij aanvang, tijdens en na het onderzoek werden de ernst van de klachten en de kwaliteit van leven gemeten. Ontsteking in de darmen werd endoscopisch bekeken en via ontstekingsmarkers in het bloed en de ontlasting.

Na 8 weken behandeling bleek dat er een aanzienlijke vermindering van de klachten was optreden van maar liefst 65%. De cannabis groep ervaarde ook een sterke verbetering van de kwaliteit van leven.

Effect op ontsteking

Maar hoe zit het met het effect op ontsteking in dit onderzoek?

“We toonden al eerder aan dat cannabis voor meetbare verbeteringen bij de ziekte van Crohn zorgt, maar tot onze verrassing zagen we geen verbetering in de endoscopische scores en ontstekingsmarkers. We weten dat cannabinoïden een uitgesproken ontstekingsremmend effect hebben, maar deze studie indiceert dat de verbetering van symptomen niet samenhangt met een anti-inflammatoire werking.”

Het team gaat de mogelijke ontsteking remmende werking van cannabis bij Crohn’s nu verder onderzoeken.

“Er zijn hele goede gronden om te geloven dat het endocannabinoïde systeem een therapeutisch doel is bij Crohn’s en andere gastrointestinale ziekten. Op dit moment kunnen we medicinale cannabis alleen zien als een alternatieve of aanvullende interventie die tijdelijk verlichting brengt voor sommige mensen met de ziekte van Crohn’s.”

Gunstige effecten van cannabinoïden bij Crohn’s eerder gemeld

Eerdere studies naar de werking van cannabis bij Crohn’s melden eveneens gunstige effecten, ook bij het roken van de plant. Dit zou leiden tot een verbetering in eetlust en nachtrust, zonder relevante bijwerkingen. De gunstige werking werd meestal na 8 weken gemeld, en een anti-inflammatoire werking was niet altijd afwezig.  1 2 3 4 5

Pijnstillend en ontstekingsremmend

cannabis3-300x295.jpg
Het ontstekingsremmende effect van cannabis op de darmen wordt in sommige studies wel gemeld

Zo zou THC ontsteking remmen en de motiliteit van de darmen afremmen, waardoor klachten verbeteren. . 6 Maar ook CBD is een krachtig anti-inflammatoire stof met antioxidant eigenschappen 7  8 Via activatie van de cannabinoïde receptoren oefenen cannabinoïden een pijnstillend, ontstekingsremmend en anti-motiliteit werking uit. 9 Als deze receptoren geactiveerd worden, vertraagd dit de productie onsteking bevorderende stoffen. 10 11

 

Foto’s : rechtenvrij