Minder vlees eten; betere controle over diabetes

vlees.jpg

Mensen met diabetes kunnen de ziekte beter beheersen door minder dierlijke producten te consumeren, concludeert een nieuwe publicatie. De voordelen van een plantaardig dieet zijn wederom bewezen.  In dit artikel: de exacte voordelen van minder vlees voor patiënten met diabetes type 2.

Minder vlees: diabetes beter beheersbaar

Vlees consumptie heeft een impact op mensen met diabetes. Door de consumptie van dierlijke producten te verlagen, heeft men een betere controle over de glucosespiegel.

Negatieve spiraal

Het is mogelijk om de negatieve gevolgen van diabetes in te dammen door middel van medicatie en leefstijlveranderingen. Noodzakelijk ook, omdat de gevolgen anders ernstig kunnen zijn. Diabetes zorgt namelijk voor een hogere kans op hart- en vaatziekten, nierschade en een verminderd gezichtsvermogen. Psychische gevolgen zijn er ook: patiënten melden een verminderd gevoel van welzijn en de kans op depressie is bij patiënten met diabetes type 2 twee maal hoger dan bij gezonde mensen.

Dit kan een negatieve spiraal veroorzaken, wat het moeilijker maakt om een routine op te pakken van gezond eten en regelmatige beweging.

Voordelen van plantaardige voeding bij diabetes

Onderzoeken geven bewijs dat het nuttigen van grote hoeveelheden rood vlees de kans op diabetes type 2 vergroot. Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, noten, zaden en arm is aan dierlijke producten verkleinen deze kans juist.

In 2018 gaven the American Association of Clinical Endocrinologists en the American College of Endocrinology nieuwe richtlijnen voor diabetes. Mensen met de ziekte zouden “moeten streven naar een optimaal gewicht door middel van een dieet dat voornamelijk uit plantaardige voeding bestaat.”

Is vegetarisme een optie?

Helemaal vegetarisch gaan kan, maar hoeft niet. In het nieuwe onderzoek analyseerde men 11 relevante studies met in totaal 433 deelnemers. De analyse toonde dat er bij patiënten die vooral plantaardig óf vegetarisch eten duidelijke verbeteringen meetbaar zijn in de psychische en lichamelijk gezondheid. Dit gold ook voor mensen die depressieve symptomen hadden. De bevindingen zijn gepubliceerd in journal BMJ.

Waar heeft plantaardige voeding invloed op?

glucose-300x200.jpg
Diabetes is beter onder controle te houden door het eten van minder vlees en meer plantaardige voeding

Er was met name een afname van zenuwpijn

  • De glucosespiegels daalden, wat op een betere glucose controle wijst
  • Markers van de glucose in het bloed daalden ook
  • Er vond meer gewichtsverlies plaats: soms zelfs tot de helft van het lichaamsgewicht
  • De hoeveelheid vetten in het bloed daalde

Vet in het bloed en overtollig gewicht zijn de risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten, dus dit is een belangrijke bevinding.

De auteurs:

“Voeding die op plantaardig voedsel gebaseerd is kan significant de psyche, kwaliteit van leven, HbA1c spiegels en gewicht verbeteren, en hierdoor diabetes beter beheersbaar maken.”

In 6 van de geanalyseerde studies waren diabetes patiënten in staat om de medicatie te stoppen voor diabetes of een hoge bloeddruk.

De geanalyseerde studies waren vrij kleinschalig dus er is meer onderzoek nodig. Tot nu toe hebben studies al laten zien dat de beperking van vleesinname de kans op diabetes type 2 verlaagt, en dat mensen meer controle over hun glucosespiegels hebben. In deze analyse komen ook de positieve effecten op de psyche naar boven.