Darmbacteriën: sleutel tot langer en gezonder leven

Hebben onze darmbacteriën de sleutel tot een langer en gezonder leven? Deze vraag wordt in veel studies gesteld. Een nieuw onderzoek brengt ons dichter bij het antwoord.   

Langer en gezonder leven door darmbacteriën

Met de juiste darmbacteriën en een goede diversiteit hierin leef je langer en gezonder

Een lang leven is een doel dat al sinds het bestaan van de mensheid nagejaagd worden, net als eeuwige jeugd. Maar dit doel lijkt steeds minder bereikbaar te zijn. Chronische ziekten, auto immuunziekten; ze plagen de westerse mens. Vooral bij het ouder worden steken chronische ziekten de kop op. Dus hoe kunnen we langer en gezonder leven?

In de wereld van de wetenschap houdt men zich druk met deze vraag bezig. Ouder worden is niet zomaar iets dat eenvoudigweg gebeurt, er zijn exacte moleculaire processen die dit reguleren. Dit houdt in dat we hier wel invloed op uit kunnen oefenen.

Hoogleraar neurowetenschappen dr. Marina Ezcurra (School of Biological & Chemical Sciences, Queen Mary University of London) legde in haar onderzoek ook de focus op veroudering en de gerelateerde ziekten. In haar onderzoek maakte ze gebruik van een worm met de naam Caenorhabditis elegans. Eerder onderzocht ze de gastrointestinale veroudering en de rol van het darmmicrobioom bij dit proces.

Ze presenteerde haar bevindingen tijdens de London Microbiome Meeting in Engeland. 1

Highlights uit de presentatie  “The worm-bug: a combined model system to study host-microbiome interactions”

  • Elegans heeft een levensduur van 2 á 3 weken, maar vertoont bij het ouder worden dezelfde pathologieën als de mens. Maar bij C. elegans komen alle pathologieën neer op één pathologie: gastro-intestinale veroudering. In alle eerdere onderzoeken die op C. elegans werden uitgevoerd in het kader van het verlengen van een lang en gezond leven, lag de focus op het afremmen van intestinale veroudering.
  • De worm is representatief voor menselijke leeftijd gerelateerde verouderingsprocessen, en is tevens een model voor Alzheimer’s.
  • Toen de worm zich voedde met E. coli, waren de onderzoekers in staat om ongeveer 4000 E.coli-strengen te creëren. Uit elke streng werd een specifiek gen verwijderd, en vervolgens kreeg de worm deze strengen. Hierna werd gekeken naar de levensduur van C. elegans.

Ezcurra:

“Van de circa 4000 bacteriële genen die we testten, nam door een aantal de levensduur toe. Andere bacteriële mutanten beschermen de wormen voor tumorgroei en de ophoping van Alzheimer’s plaques.”

Het team ontdekte ook dat één mutant een substantie overproduceerde. De substantie heet colanic acid, een exopolysaccharide die de levensduur verlangt door activiteit in de mitochondria (de :”krachtcentrales”  binnen de cellen) stimuleert. Mitochondria zetten nutriënten om in energie.

Metformine tegen diabetes remt veroudering

De juiste darmbacteriën hebben een anti-aging effect

Een voorbeeld dat Ezcurra noemde van een succesvolle studie naar de effecten van de darmflora op het verouderingsproces, betreft het medicijn metformine. 2 Metformine wordt gebruikt bij diabetes, en reguleert niet alleen de glucosespiegel, maar vermindert ook het risico op kanker. Het medicijn blijkt de veroudering van muizen en C. elegans af te rennen. Momenteel wordt deze medicatie klinisch getest als mogelijke behandeling tegen veroudering en leeftijd gerelateerde ziektes. Metformine zou verscheidene leeftijd gerelateerde ziektes in één keer kunnen aanpakken, waaronder ook Alzheimer’s en kanker.

Veroudering afgeremd via darmflora

Het interessante van metformine is dat het veroudering afremt via de darmbacteriën. Er vinden namelijk door metformine geen effecten op de levensduur plaats als darmflora ontbreken. Het medicijn beïnvloedt het totale bacteriële metabolisme, wat een kettingreactie opwekt waardoor een moleculaire route geactiveerd wordt die het verouderingsproces reguleert.

Bacterie overgroei wegwerken voor anti-aging

Anti-aging effecten kunnen bereikt worden door bacteriële overgroei weg te vegen, of door de darmen te koloniseren met specifieke bacteriestrengen. Dit bleek bijvoorbeeld te werken bij spierverlamming.

Pre- en probiotica om gezond ouder te worden

Sommige darmbacteriën hebben een gunstig effect op de gezondheid en andere bacteriën hebben juist een tegenovergestelde werking. Veel studies tonen de relatie tussen het microbioom en neurodegeneratieve, psychische ziekten, obesitas, diabetes en meer. Een divers darmmicrobioom is gunstig voor de lichamelijke en psychische gezondheid en dit bereik je natuurlijk door een diversiteit aan gezonde voeding.

Als je ouder wordt neemt de diversiteit af, dus dan is het extra belangrijk om te variëren met gezond eten. Ook zou het nemen van prebiotica en probiotica nuttig zijn, om zo lang mogelijk een gezond leven te kunnen leiden, zo benadrukken de auteurs.

In onderstaande dossiers vind je recente onderzoeken over darmflora. Welke voeding eet je/of vermijd je juist om een gezonde samenstelling van bacteriën in de darmen te krijgen?

Darmbacteriën

Darmflora

Probiotica