Handjevol van deze noten per dag houdt gewichtstoename weg

noten.jpg

Een handjevol noten per dag houdt gewichtstoename weg en bevordert de stofwisseling. Dit bleek al uit onderzoeken, en is nu bevestigd door twee nieuwe studies. Welke noten?

Handjevol noten voorkomt gewichtstoename

Dat de gezondheidsvoordelen van noten bijna oneindig zijn, blijkt uit veel eerdere onderzoeken. Niet zo verwonderlijk, omdat ze vol onverzadigde vetzuren, vezels, proteïnen en andere gunstige stoffen zitten die alle bijdragen aan een goede gezondheid. De huidige studies melden dat noten de glucose- en insulinespiegel stabiel houden na de maaltijd, voor een goed verzadigingsgevoel zorgen, en gewichtstoename voorkomen.

In de eerste studies werd gekeken naar de effecten van noten bij deelnemers uit 3 grootschalige en langdurige onderzoeken, dit waren

  • 25,394 gezonde mannen en vrouwen
  • 53,541 vrouwen
  • 47,255 vrouwen

Ongezonde snacks vervangen door noten

Pinda's zijn weliswaar vet- en calorierijk, toch voorkomt een bescheiden portie per dag gewichtstoename
Pinda’s zijn een prima snack en voorkomen gewichtstoename, mits je ze in een bescheiden hoeveelheid eet

Pinda’s prima snack, ondanks de calorieën

De onderzoekers zagen dat het vervangen van voeding met weinig nutritionele waarde door 28 gram noten en pinda’s het risico op gewichtstoename door de jaren heen verlaagde. De voeding die door noten vervangen werd bestond uit rood vlees, bewerkt vlees, friet, toetjes en chips: deze zorgden voor een aanzienlijke gewichtstoename op een lange termijn.

Volgens de auteur zien mensen noten vaak als calorie- en vetrijk en durven ze niet goed te nemen als snack, terwijl ze in werkelijkheid gewichtstoename juist beperken.

“Zodra mensen volwassen zijn, komen ze geleidelijk aan. Dit is ongeveer een pond per jaar wat weinig lijkt, maar als je dit over een periode van 20 jaar bekijkt vergaart men aardig wat overtollige kilo’s. Door ongezonde voeding te vervangen met 1 portie noten per dag, voorkom je deze geleidelijke gewichtstoename. En niet alleen dat, je beschermt jezelf ook tegen diabetes en cardiovasculaire ziekten.”

Met 1 portie bedoelt de auteur 28 gram, en in deze studie ging het om pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten.

Brazilnoten: stabiele bloedsuiker

para-300x200.jpg
Brazilnoten zijn een rijke bron van selenium. Dit mineraal zorgt o.a. voor betere insuline- en glucose responses

In de tweede studie bekeken de onderzoekers de uitwerking van brazilnoten (paranoten). De deelnemers aten 36 gram pretzels of brazilnoten. Beide zorgden voor een goed verzadigingsgevoel, en bevatten evenveel calorieën. Toch was de verdere uitwerking heel anders. Waar pretzels voor glucose- en insulinepieken zorgden 40 minuten na de maaltijd, hielden de paranoten deze spiegels juist mooi stabiel.

Auteur: “Zowel paranoten als pretzels zorgen voor een verzadigingsgevoel na de maaltijd, maar brazilnoten kunnen gunstig zijn ter preventie van diabetes en gewichtsverlies, omdat ze voor stabiele insuline- en glucosespiegels zorgen.”

Bron van selenium

De tweede studie was observationeel en niet zo langdurig en grootschalig als de eerste. Toch geeft de studie de onderzoekers genoeg informatie: zo denken ze bijvoorbeeld dat het aan het mineraal selenium te danken is dat brazilnoten zulke voordelen geeft. Eerdere studies lieten zien dat selenium inderdaad voor betere insuline- en glucoseresponses zorgt. Brazilnoten zijn rijk aan selenium