Oleocanthal uit olijfolie doodt kankercellen

olijfolie gezond

Oleocanthal uit olijfolie doodt kankercellen. Wat de stof doet: het scheurt een deel van de kankercel. Dan komen er enzymen vrij en dit betekent de dood van de kankercel. Het is een hele opmerkelijke werking van de mediterrane gezonde olie.

Snelle dood van kankercellen

Oleocanthal uit olijfolie zorgt voor een snelle en gewelddadige dood van kankercellen

De bevindingen staan in Molecular and Cellular Oncology.

Het blijkt dat oleocanthal uit olijfolie zich richt op een sleutel proteïne in kankercellen, en dit apoptose uitlokt (georganiseerde celdood). Logisch ook dat mediterrane voeding zo gezond is. De olie is een belangrijk onderdeel.

We moesten vaststellen of oleocanthal uit olijfolie zich richt op die proteïne, en zo de dood van kankercellen veroorzaakt.”

Studieauteurs in Molecular and Cellular Oncology

Na oleocanthal uit olijfolie te hebben aangebracht op kankercellen, ontdekten de wetenschappers dat de kankercellen snel stierven. Namelijk binnen 30 minuten tot een uur. Het proces van apoptosis duurt normaal gesproken tussen de 16 en 24 uur, dus wisten de wetenschappers dat iets anders de oorzaak voor de snelle celdood moest zijn: dit waren hun eigen enzymen.

Blaasjes breken open

De kankercellen werden door hun eigen enzymen gedood. Het bestanddeel ponste de blaasjes binnen de kankercellen, waarin celafval opgeslagen is. Deze blaasjes (lyposomen) zijn groter in kankercellen dan in gezonde cellen, en er zit veel afval in.”

Als je zo’n blaasje openbreekt, ‘breekt de hel uit’  “

Studieauteurs

Gezonde cellen blijven mooi in tact

oleocanthal
Oleocanthal uit olijfolie zorgt voor een hele snelle dood van kankercellen

De stof uit olijfolie beschadigde daarentegen de gezonde cellen niet. Ze stopten alleen even tijdelijk met hun cycli, ‘vielen in slaap’ en herpakten de volgende dag hun cycli weer.

Ook uit eerdere en latere studies blijkt dat stoffen waaronder oleocanthal uit olijfolie een antikankerwerking hebben. Neem nu de systematische review met in totaal 13800 deelnemers. Daaruit blijkt dat olijfolie een direct verband heeft met het indammen van kanker. Dit sluit ook aan bij de resultaten van de studie in Molecular en Cellular Oncology. Immers, kankercellen vonden snel de dood.

Hoe herken je de juiste olijfolie?

Maar de ene olijfolie is niet de andere. Een goede olie is niet goedkoop en herken je aan de sterke, zelfs peperachtige smaak. Het moet zelfs wat branden in je keel. Als dat gebeurt heb je een olie die veel oleocanthal bevat. Hiermee heb je ook een olie te pakken die pijnstillend en ontstekingsremmend is.

Koop kleine flesjes

Wat ook belangrijk is: koop kleine flesjes. Want de vetten degraderen en maken de olie eerder schadelijk dan gezond. Voorkom dit! Want degradatie veroorzaakt oxidatieve stress en dit leidt weer tot ouderdomsziektes. Plus, je wilt wel een olie die rijk is aan oleocanthal.

Uit alle onderzoeken blijkt dat een kleine dosis goed werkt. Dus je hoeft niet te overdrijven.