Zo beschermt je dagelijkse kopje koffie je brein

koffie4.jpg

Onderzoekers hebben aangetoond dat een dagelijks kopje koffie je brein beschermt. Het drankje, onmisbaar voor velen, ondersteunt de cognitieve functie. Hoe gebeurt dit? En als je mentale achteruitgang zo ver mogelijk weg wilt houden, moet je dan filterkoffie of andere koffie drinken?

Koffie goed voor brein

We zouden het niet kunnen missen: ons dagelijks bakje koffie. Hoewel er ook nadelen aan kleven, laat  een studie uit 2016  zien dat de voordelen duidelijk uitstijgen boven de nadelen. Een van de voordelen is dat koffie het brein beschermt tegen cognitieve achteruitgang, en een bakje koffie ook het denkvermogen stimuleert.

Hiernaast is er ook een verband tussen koffie consumptie en een verlaagde kans op Alzheimer’s en Parkinson’s. Hoe kan dit?

Welke koffie?

Een publicatie  in Frontiers in Neuroscience laat hier meer over weten. Het beschermende effect dat koffie op het brein heeft, ligt niet in de cafeïne-inhoud, maar in de andere bestanddelen van koffie. Van geroosterde koffiebonen, om precies te zijn. Het zou om het roosteringsproces gaan.

Auteur van de studie, dr. Ross Mancini:

“Dark roast gecafeïneerde en gedecafeïneerde koffie hebben beide dezelfde werking. Dus kan het protectieve effect niet met de cafeïne te maken hebben. “

De stukjes vielen op hun plaats tijdens het onderzoek toen het team de focus legde op een serie bestanddelen. Dit waren fenylindanen, die gevormd worden tijdens het roosteren van koffiebonen. Het zijn de stoffen die de bittere smaak aan koffie geven.

Stoffen die Alzheimer remmen

koffie5-300x200.jpg
Koffie beschermt het brein doordat het stoffen bevat die de vorming van plaques in de hersenen belemmeren

Het blijken de fenylindanen te zijn, die de formatie van plaques voorkomen. Ze remmen tau en beta-amyloïde: giftige proteïnen, waarvan de ophopingen in de hersenen de sleutel zijn toto neurodegeneratieve ziektes. Fenylindanen liet zien een duale remmer te zijn van dit soort ophopingen. Ze gaan de interactie aan met de proteïnen die verantwoordelijk zijn voor de gevreesde ziektes.

In een volgende stap wil het team kijken in hoeverre fenylindanen de bloedbaan in komen en de bloed-brein barrière passeren. Volgens de onderzoekers is het opwindend dat de koffiebestanddelen puur natuur zijn, en niet in een laboratorium geproduceerd hoeven te worden.

“Moeder Natuur is de beste farmaceut en in staat om deze stoffen te maken, ” aldus Mancini.

Koffie ook tegen depressie

Koffie beschermt ook tegen depressie. Een grootschalige studie liet de link tussen depressie, koffie, thee en zoete drankjes zien. Zo’n 250.000 mensen werden hiervoor “gevolgd” gedurende 10 jaar. De studie werd in 2014 gepubliceerd in PLOS ONE. Het beschermende effect van thee was hier overigens nihil, maar is in andere onderzoeken wel aangetoond.

Thee

Zo hadden Chinese volwassenen die regelmatig thee dronken een kleinere kans op depressie. Het maakte dan niet uit welke thee gedronken werd. Het risico was het kleinst (41%) bij de volwassenen die dagelijks thee consumeerden. Maar ook wanneer er slechts een paar keer per week thee gedronken werd, was de kans nog altijd lager (21%).

“Koffie hoort in gezond dieet”

Is koffie schadelijk? Volgens de Food Regulation Authorities niet. Mits je ongeveer 2 tot 5 koppen per dag neemt.
Maar dan heb je wel de positieve uitwerking op je hersenen. Zo bevordert koffie de alertheid, helpt het de concentratie. En verbetert het stemming. Wel dusdanig dat het depressie vermindert. Wat koffie ook doet: het versterkt het effect van pijnstillende medicatie tegen hoofdpijn en migraine. 1

Levenslange koffieconsumptie voorkomt dus zelfs cognitieve achteruitgang, Parkinson’s en Alzheimer’s.  1

Het zijn trouwens de bestanddelen in koffie die het hem doen, niet de cafeïne. 2