Brein

Zo beschermt je dagelijkse kopje koffie je brein

Share Button

Onderzoekers hebben aangetoond dat een dagelijks kopje koffie je brein beschermt. Het drankje, onmisbaar voor velen, ondersteunt de cognitieve functie. Hoe gebeurt dit? En als je mentale achteruitgang zo ver mogelijk weg wilt houden, moet je dan filterkoffie of andere koffie drinken?

Koffie goed voor brein

We zouden het niet kunnen missen: ons dagelijks bakje koffie. Hoewel er ook nadelen aan kleven, laat  een studie uit 2016  zien dat de voordelen duidelijk uitstijgen boven de nadelen. Een van de voordelen is dat koffie het brein beschermt tegen cognitieve achteruitgang, en een bakje koffie ook het denkvermogen stimuleert.

Hiernaast is er ook een verband tussen koffie consumptie en een verlaagde kans op Alzheimer’s en Parkinson’s. Hoe kan dit?

Dark roast koffie

Een publicatie  in Frontiers in Neuroscience laat hier meer over weten. Het beschermende effect dat koffie op het brein heeft, ligt niet in de cafeïne-inhoud, maar in de andere bestanddelen van koffie. Van geroosterde koffiebonen, om precies te zijn. Het zou om het roosteringsproces gaan.

Auteur van de studie, dr. Ross Mancini:

“Dark roast gecafeïneerde en gedecafeïneerde koffie hebben beide dezelfde werking. Dus kan het protectieve effect niet met de cafeïne te maken hebben. “

De stukjes vielen op hun plaats tijdens het onderzoek toen het team de focus legde op een serie bestanddelen. Dit waren fenylindanen, die gevormd worden tijdens het roosteren van koffiebonen. Het zijn de stoffen die de bittere smaak aan koffie geven.

Stoffen die amyloïde plaques remmen

Koffie beschermt het brein doordat het stoffen bevat die de vorming van plaques in de hersenen belemmeren

Het blijken de fenylindanen te zijn, die de formatie van plaques voorkomen. Ze remmen tau en beta-amyloïde: giftige proteïnen, waarvan de ophopingen in de hersenen de sleutel zijn toto neurodegeneratieve ziektes. Fenylindanen liet zien een duale remmer te zijn van dit soort ophopingen. Ze gaan de interactie aan met de proteïnen die verantwoordelijk zijn voor de gevreesde ziektes.

In een volgende stap wil het team kijken in hoeverre fenylindanen de bloedbaan in komen en de bloed-brein barrière passeren. Volgens de onderzoekers is het opwindend dat de koffiebestanddelen puur natuur zijn, en niet in een laboratorium geproduceerd hoeven te worden.

“Moeder Natuur is de beste farmaceut en in staat om deze stoffen te maken, ” aldus Mancini.

Koffie beschermt ook tegen depressie

Koffie beschermt ook tegen depressie. Een grootschalige studie liet de link tussen depressie, koffie, thee en zoete drankjes zien. Zo’n 250.000 mensen werden hiervoor “gevolgd” gedurende 10 jaar. De studie werd in 2014 gepubliceerd in PLOS ONE. Het beschermende effect van thee was hier overigens nihil, maar is in andere onderzoeken wel aangetoond.

Thee

Zo hadden Chinese volwassenen die regelmatig thee dronken een kleinere kans op depressie. Het maakte dan niet uit welke thee gedronken werd. Het risico was het kleinst (41%) bij de volwassenen die dagelijks thee consumeerden. Maar ook wanneer er slechts een paar keer per week thee gedronken werd, was de kans nog altijd lager (21%).

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.