Waarom basilicum onmisbaar is bij ontgifting

Basilicum is erg populair in de keuken. Dit familielid van de muntplant past goed bij gerechten met aubergine, paprika of tomaat. Het kruid heeft een aantal bijzondere eigenschappen; één ervan is de ontgiftende werking, ook van zware metalen. Er is in toenemende mate bewijs dat basilicum lichamelijke, chemische, metabole en zelfs psychische stress aanpakt via een unieke combinatie van farmacologische acties.

Basilicum: ontgifting van organen

Basilicum beschermt organen en weefsels tegen chemische stress door zware metalen. En alsof dat niet genoeg is: het koningskruid is ook protectief tegen

  • stress door langdurige lichamelijke inspanning
  • metabole stress: het normaliseert de bloedsuiker, bloeddruk en vetspiegels
  • psychische stress: het heeft positieve effecten op het geheugen, de cognitieve functie en werkt angst- en depressie remmend.

Hiernaast laat dit “broertje” van de muntplant nog zien dat het over een brede antimicrobiële activiteit tegen allerlei pathogenen beschikt.

Basilicum: Veelzijdig kruid

Een veelzijdig medicinaal kruid zoals basilicum is dus erg welkom in deze wereld waarin steeds meer mensen het slachtoffer zijn van allerlei chronische ziekten. Pesticides, telefoongebruik, plastic verpakkingen en toxische chemicaliën: ze maken ons er niet gezonder op, en zorgen voor de nodige stress voor cellen, psyche, organen en weefsels.

Voorkomen beter dan genezen

Het is nu erkend dat de grootste veroorzaker van ziekte en dood leefstijl gerelateerde chronische ziekten zijn, die voorkomen kunnen worden. 1 We zitten middenin een globale pandemie van obesitas, diabetes, kanker, dementie, depressie en andere nare ziektes, die veroorzaakt worden door de moderne leefstijl met een hoge inname van zout, suiker, transvetten, alcohol, tabak, industriële chemicaliën en gebrek aan activiteit.

Tonic voor lichaam en geest

Binnen de Oosterse geneeswijzen wordt het aromatische kruid al eeuwenlang gezien als een elixer van leven, een tonic voor lichaam en geest. Basilicum zou in te zetten zijn bij angst, hoest, astma, koorts, diarree, artritis, oogziekten, slechte vertering, de hik, braken, maag- en hartproblemen, beten van slangen, schorpioenen en insecten (ontgifting) en malaria. 2 3 4 5 6 De medicinale eigenschappen zijn in honderden wetenschappelijke studies bestudeerd, in vitro, en bij dieren en mensen. De onderzoeken onthullen de unieke eigenschappen, tegen schimmels, bacteriën, virussen, straling, ontsteking, staar en hoog cholesterol en de beschermende werking voor het hart, de lever, de hersenen, de aderen, de schildklier, de stofwisseling: en dan is dit nog maar een kleine greep.

Basilicum ontgift van zware metalen en pesticides

Basilicum ontgift ook van zware metalen en pesticides

In dit artikel gaat het vooral om de ontgiftende werking van het aromatische koningskruid. Mede dankzij de hoge fenolinhoud en antioxidant eigenschappen beschermt basilicum tegen schade die door chemicaliën veroorzaakt wordt. Het zet anti-oxidant moleculen in het lichaam vrij (o.a. gluthation) en verbetert de werking van anti-oxidant enzymen (superoxide dismutase en catalase). Onmisbaar, omdat dit de cellen de kans geeft om zich schoon te vegen van vrije radicalen. 7 8 9  Het is dus niet verwonderlijk dat het kruid ook kanker kan voorkomen die door giftige stoffen veroorzaakt wordt: DNA schade neemt af, apoptose wordt opgewekt bij kankercellen in een prestadium, en de groei van tumoren neemt af. 10 11 12 13

Tegen welke giftige stoffen beschermt basilicum?

Dit is een hele lijst: het kruid beschermt tegen parabenen, carbon tetrachloride, koper sulfaat, ethanol, pesticides (rogor, chlorpyrifos, endosulfan, lindaan). Verder is het protectief tegen acetaminofen, meloxicam, paracetamol, haloperidol. 14 t/m 25

En last but not least: het kruid beschermt ook tegen de zware metalen cadmium, arsenicum, lood, chroom, kwik en straling. 26 t/m 36

Deze bescherming heeft vergaande positieve gevolgen. Het helpt bij de aanpak van veel lichamelijke stressoren.

Gevolgen van vet- en suikerrijk dieet omkeerbaar

Zo verlaagt basilicum de vetspiegels en bloedglucose. En wat ook niet onbelangrijk is: het heeft een ontgiftende werking op de lever en nieren, vooral wanneer er schade is door hoge glucosespiegels. 37, 38 Zelfs wanneer er de gevolgen van een verkeerd, vetrijk dieet zijn, richt basilicum zich op deze gevolgen. Het kruid voorkomt verdere gewichtstoename, hyperglycemie, hyperinsulinemie, hoge triglyceriden waarden en insulineweerstand. 39, 40

Basilicum onmisbaar

Je ziet dat basilicum veel kan betekenen voor het behoud van een goede gezondheid, ook nadat er al schade is aangericht door metalen, gifstoffen en een verkeerd dieet. Het beschermt de belangrijkste organen in het lichaam, waaronder de nieren en lever. De nieren en lever hebben het zo druk met alle schadelijke stoffen waarmee ze elke dag geconfronteerd worden, dat ze wel een extra steun kunnen gebruiken. De anti-inflammatoire actie van basilicum maakt het compleet, en is gezien bij acute en chronische gevallen van ontsteking. 41 t/m 46

Basilum laat zelfs dezelfde ontstekingsremmende werking zien als NSAIDS zoals fenulbutazon, ibuprofen, naproxen, aspirine en indomethacine! 47 t/m 51

1 World Health Organisation. Preventing Chronic Diseases: A Vital Investment: WHO Global Report. Geneva: World Health Organization; 2005. Department of Chronic Diseases and Health Promotion; p. 18.
2 Singh N, Hoette Y, Miller R. Tulsi: The Mother Medicine of Nature. 2nd ed. Lucknow: International Institute of Herbal Medicine; 2010. pp. 28–47.
3 Mahajan N, Rawal S, Verma M, Poddar M, Alok S. A phytopharmacological overview on Ocimum species with special emphasis on Ocimum sanctum. Biomed Prev Nutr. 2013;3:185–92.
4 Mohan L, Amberkar MV, Kumari M. Ocimum sanctum linn. (TULSI)-an overview. Int J Pharm Sci Rev Res. 2011;7:51–3.
5 Pattanayak P, Behera P, Das D, Panda SK. Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview. Pharmacogn Rev. 2010;4:95–105.
6  Mondal S, Mirdha BR, Mahapatra SC. The science behind sacredness of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) Indian J Physiol Pharmacol. 2009;53:291–306.
7 Panda VS, Naik SR. Evaluation of cardioprotective activity of Ginkgo biloba and Ocimum sanctum in rodents. Altern Med Rev. 2009;14:161–71.

8 Shivananjappa M, Joshi M. Aqueous extract of tulsi (Ocimum sanctum) enhances endogenous antioxidant defenses of human hepatoma cell line (HepG2) J Herbs Spices Med Plants. 2012;18:331–48.
9 Manikandan P, Murugan RS, Abbas H, Abraham SK, Nagini S. Ocimum sanctum Linn. (Holy Basil) ethanolic leaf extract protects against 7,12-dimethylbenz (a) anthracene-induced genotoxicity, oxidative stress, and imbalance in xenobiotic-metabolizing enzymes. J Med Food. 2007;10:495–502.
10 Siddique YH, Ara G, Beg T, Afzal M. Anti-genotoxic effect of Ocimum sanctum L. extract against cyproterone acetate induced genotoxic damage in cultured mammalian cells. Acta Biol Hung. 2007;58:397–409.
11 Jha AK, Jha M, Kaur J. Ethanolic extracts of Ocimum sanctum, Azadirachta indica and Withania somnifera cause apoptosis in SiHa cells. Res J Pharm Biol Chem. 2012;3:557–62.
12 Manikandan P, Vidjaya Letchoumy P, Prathiba D, Nagini S. Combinatorial chemopreventive effect of Azadirachta indica and Ocimum sanctum on oxidant-antioxidant status, cell proliferation, apoptosis and angiogenesis in a rat forestomach carcinogenesis model. Singapore Med J. 2008;49:814–22. [PubMed]
13  Rastogi S, Shukla Y, Paul BN, Chowdhuri DK, Khanna SK, Das M. Protective effect of Ocimum sanctum on 3-methylcholanthrene, 7,12-dimethylbenz (a)
anthracene and aflatoxin B1 induced skin tumorigenesis in mice. Toxicol Appl Pharmacol. 2007;224:228–40. [PubMed]
14 Shah K, Verma RJ. Protection against butyl p-hydroxybenzoic acid induced oxidative stress by Ocimum sanctum extract in mice liver. Acta Pol Pharm. 2012;69:865–70. [PubMed]
15 Enayatallah SA, Shah SN, Bodhankar SL. A study of hepatoprotective activity of Ocimum sanctum (Krishna tulas) extracts in chemically induced liver damage in albino mice. J Ecophysiol Occup Health. 2004;4:89–96.
16 Shyamala AC, Devaki T. Studies on peroxidation in rats ingesting copper sulphate and effect of subsequent treatment with Ocimum sanctum. J Clin Biochem Nutr. 1996;20:113–9.
17 Bawankule DU, Pal A, Gupta S, Yadav S, Misra A, Rastogi S, et al. Protective effect of Ocimum sanctum on ethanol-induced oxidative stress in Swiss Albino Mice brain. Toxicol Int. 2008;5:121–5.
18 Verma P, Kedia DK, Nath A. Protective effect of Ocimum sanctum leaf extracts against rogor induced ovarian toxicity in Clarias batrachus Linn. J Ecophysiology Occup Health. 2007;7:177–84.
19 Khanna A, Shukla P, Tabassum S. Role of Ocimum sanctum as a genoprotective agent on chlorpyrifos-induced genotoxicity. Toxicol Int. 2011;18:9–13. [PMC free article]
20 Bharath BK, Anjaneyulu Y, Srilatha C. Imuuno-modulatory effect of Ocimum sanctum against endosulfan induced immunotoxicity. Vet World. 2011;4:25–7.
21 Mediratta PK, Tanwar K, Reeta KH, Mathur R, Benerjee BD, Singh S, et al. Attenuation of the effect of lindane on immune responses and oxidative stress by Ocimum sanctum seed oil (OSSO) in rats. Indian J Physiol Pharmacol. 2008;52:171–7.
22  Makwana M, Rathore HS. Prevention of hepatorenal toxicity of acetaminophen with Ocimum sanctum in mice. Int J Pharm Technol. 2011;3:1385–96.
23 Mahaprabhu R, Bhandarkar AG, Jangir BL, Rahangadale SP, Kurkure NV. Ameliorative effect of Ocimum Sanctum on meloxicam induced toxicity in wistar rats. Toxicol Int. 2011;18:130–6. [PMC free article] [PubMed]
24 Lahon K, Das S. Hepatoprotective activity of Ocimum sanctum alcoholic leaf extract against paracetamol-induced liver damage in Albino rats. Pharmacognosy Res. 2011;3:13–8. [PMC free article] [PubMed]
25 Pemminati S, Nair V, Dorababu P, Gopalakrishna HN, Pai MR. Effect of ethanolic leaf extract of Ocimum sanctum on haloperidol-induced catalepsy in albino mice. Indian J Pharmacol. 2007;39:87–9.
26 Karamala SK, Srilatha C, Anjaneyulu Y, ChandraSekharaRao TS, Sreenivasulu D, Pidugu AP. Hematobiochemical changes of lead poisoning and amelioration with Ocimum sanctum in wistar albino rats. Vet World. 2011;4:260–3
27 Sharmila Banu G, Kumar G, Murugesan AG. Effects of leaves extract of Ocimum sanctum L. on arsenic-induced toxicity in Wistar albino rats. Food Chem Toxicol. 2009;47:490–5.
28  Sharma MK, Kumar M, Kumar A. Ocimum sanctum aqueous leaf extract provides protection against mercury induced toxicity in Swiss albino mice. Indian J Exp Biol. 2002;40:1079–82.
29  Bhartiya US, Raut YS, Joseph LJ. Protective effect of Ocimum sanctum L after high-dose 131iodine exposure in mice: An in vivo study. Indian J Exp Biol. 2006;44:647–52.
30 Joseph LJ, Bhartiya US, Raut YS, Hawaldar RW, Nayak Y, Pawar YP, et al. Radioprotective effect of ocimum sanctum and amifostine on the salivary gland of rats after therapeutic radioiodine exposure. Cancer Biother Radiopharm. 2011;26:737–43.
31  Reshma K, Kamalaksh S, Bindu YS, Pramod K, Asfa A, Amritha D, et al. Tulasi (Ocimum Sanctum) as radioprotector in head and neck cancer patients undergoing radiation therapy. Biomedicine. 2012;32:39–44.
32  Singh N, Verma P, Pandey BR, Bhalla M. Therapeutic Potential of Ocimum sanctum in prevention and treatment of cancer and exposure to radiation: An overview. Int J Pharm Sci Drug Res. 2012;4:97–104.
33 Uma Devi P, Ganasoundari A, Vrinda B, Srinivasan KK, Unnikrishnan MK. Radiation protection by the Ocimum flavonoids orientin and vicenin: Mechanisms of action. Radiat Res. 2000;154:455–60.
34 Reshma K, Rao AV, Dinesh M, Vasudevan DM. Radioprotective effects of ocimum flavonoids on leukocyte oxidants and antioxidants in oral cancer. Indian J Clin Biochem. 2008;23:171–5.
35 Bhartiya US, Joseph LJ, Raut YS, Rao BS. Effect of Ocimum sanctum, turmeric extract and vitamin E supplementation on the salivary gland and bone marrow of radioiodine exposed mice. Indian J Exp Biol. 2010;48:566–71.
36 Monga J, Sharma M, Tailor N, Ganesh N. Antimelanoma and radioprotective activity of alcoholic aqueous extract of different species of Ocimum in C (57) BL mice. Pharm Biol. 2011;49:428–36.
37 Uma Devi P, Ganasoundari A, Rao BS, Srinivasan KK. In vivo radioprotection by ocimum flavonoids: Survival of mice. Radiat Res. 1999;151:74–8.
38 Nayak V, Devi PU. Protection of mouse bone marrow against radiation-induced chromosome damage and stem cell death by the ocimum flavonoids orientin and vicenin. Radiat Res. 2005;163:165–71.
39 Ahmad MZ, Ali M, Mir SR. Anti-diabetic activity of Ocimum sanctum L. roots and isolation of new phytoconstituents using two-dimensional nuclear magnetic resonance spectroscopy. J Pharmacogn Phytother. 2012;4:75–85.
40 Singh PK, Baxi D, Banerjee S, Ramachandran AV. Therapy with methanolic extract of Pterocarpus marsupium Roxb and Ocimum sanctum Linn reverses dyslipidemia and oxidative stress in alloxan induced type I diabetic rat model. Exp Toxicol Pathol. 2012;64:441–8.
41 Reddy SS, Karuna R, Baskar R, Saralakumari D. Prevention of insulin resistance by ingesting aqueous extract of Ocimum sanctum to fructose-fed rats. Horm Metab Res. 2008;40:44–9.
42 Suanarunsawat T, Ayutthaya WD, Songsak T, Rattanamahaphoom J. Anti-lipidemic actions of essential oil extracted from Ocimum sanctum L. leaves in rats fed with high cholesterol diet. J Appl Biomed. 2009;7:45–53.
43  Kothari A, Sharma S. Evaluation of anti-inflammatory effect of fresh tulsi leaves (Ocimum Sanctum) against different mediators of inflammation in albino rats. Int J Pharm Sci Rev Res. 2012;14:119–23.
44  Fernández PB, Figueredo YN, Dominguez CC, Hernández IC, Sanabria MLG, González R, et al. Anti-inflammatory effect of lyophilized aqueous extract of Ocinum tenuiflorum on rats. Acta Farm Bonaerense. 2004;23:92–7.
45 Thakur K, Pitre KS. Anti-inflammatory activity of extracted eugenol from Ocimum sanctum L. leaves. Rasayan J Chem. 2009;2:472–4.
46 Singh S, Majumdar DK. Effect of Ocimum sanctum fixed oil on vascular permeability and leucocytes migration. Indian J Exp Biol. 1999;37:1136–8.
47 Singh S, Majumdar DK. Evaluation of antiinflammatory activity of fatty acids of Ocimum sanctum fixed oil. Indian J Exp Biol. 1997;35:380–3.
48 Singh S. Comparative evaluation of antiinflammatory potential of fixed oil of different species of Ocimum and its possible mechanism of action. Indian J Exp Biol. 1998;36:1028–31.
49  Singh S, Majumdar DK. Anti-inflammatory and antipyretic activities of Ocimum sanctum fixed oil. Int Pharmacogn. 1995;33:288–92.
50  Kelm MA, Nair MG, Strasburg GM, DeWitt DL. Antioxidant and cyclooxygenase inhibitory phenolic compounds from Ocimum sanctum Linn. Phytomedicine. 2000;7:7–13.
51 Kalabharathi HL, Suresha RN, Pragathi B, Pushpa VH, Satish AM. Anti inflammatory activity of fresh tulsi leaves (Ocimum Sanctum) in albino rats. International Journal of Pharma and Bio Sciences. 2011;2:45–50.