Zoete aardappel versus gewone aardappel: welke is gezonder?

aardappel.jpg

Als het gaat om de keuze tussen zoete aardappel of de gewone, gaat het om je behoeften en doelen, en niet te vergeten: om de smaak! Wat zit er in de zoete aardappel, en wat zit er in de gewone? Welke versie is het meest gezond en/of heeft meer voordelen?

Zoete aardappel versus gewone aardappel

Aardappels zijn geliefd om hun veelzijdigheid, de goede combinatiemogelijkheden met andere voeding en de mogelijkheid om omgetoverd te worden tot junkfood.

De zoete aardappels is populair, en wordt gezien als een gezonder alternatief voor de gewone versie. De zoete zou minder calorieën en koolhydraten bevatten. Is hij echt gezonder?

Een middelgrote zoete aardappel bevat ongeveer 103 calorieën, 2.29 gram proteïnen, 0.27 gram vet, 3.8 gram vezels en 7.39 gram suikers. Een portie geeft je meer dan 400% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A: goed voor je weerstand in de wintermaanden dus! Verder bevat de zoete aardappel veel vitamine B en C, kalium en choline. Choline is ook een van de stoffen die eieren zo gezond maakt.

Een middelgrote gewone aardappel met schil bevat 115 calorieën, 2.49 gram proteïnen, 0.06 gram vet, 26.71 gram koolhydraten, 4.6 gram vezels en 0.81 gram suikers. Deze aardappel bevat ook vitamine C, B en kalium. De gewone aardappel bevat weliswaar minder vet en suiker, maar wel meer calorieën en koolhydraten dan de zoete soort.

Wie is nu eigenlijk de winnaar, en is er eigenlijk wel een winnaar?

Geschiedenis in een notendop

De Inca’s in Peru waren de eersten die aardappels cultiveerden. In de 16e eeuw werd de knol ook naar Europa gebracht, door de Spanjaarden. De Europeanen introduceerden de aardappelen vervolgens in Noord Amerika, en vandaar uit werd de knol zo zoetjes aan verder verspreid. Omdat de aardappel gelijkenissen vertoonde met planten van de nachtschade familie, was men traag met het opwarmen van deze voedzame groente: dit gebeurde pas veel later. In de 19e eeuw begon de knol pas echt populair te worden. Zoete aardappels komen ook uit centraal en zuid Amerika, maar er zijn ook prehistorische resten gevonden in Polynesië. Het is een mysterie hoe ze daar terecht kwamen. Christopher Columbus hield van de zoete aardappelen en nam er een aantal mee naar Europa.

Inmiddels zijn er duizenden aardappelsoorten, zowel van de zoete als van de gewone.

De zoete aardappel is technisch gezien geen aardappel. Ze komen niet van de Solanum familie zoals de gewone aardappel. Het wordt gezegd dat de gewone aardappel dik maakt, of slecht is voor de bloedsuikerspiegel. Dit ligt echter aan de manier waarop je ze eet. Gewone aardappels kunnen op verschillende manieren klaargemaakt worden, maar bakken, frituren en met een sausje is natuurlijk de minst gezonde.

Hoe je ze ook bereid, op elke manier zijn verhogen de gewone aardappels de kans op diabetes: dit laten meerdere studies zien. Bij friet is dit het risico het hoogst.

Gewone witte aardappel

Je blijft langer verzadigd door de complexe koolhydraten van de witte aardappel

De gewone aardappel heeft ook voordelen, namelijk

  • Je blijft langer verzadigd dan met andere complexe koolhydraten. 1
  • Ze zijn een goede bron van resistent zetmeel: als ze verteerd worden passeren ze de dikke darm, waar ze voedsel zijn voor de goede darmbacteriën
  • Ze geven antioxidanten (flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren) die vrije radicalen neutraliseren

Voordelen van de zoete aardappel

zoeteaardappel2-300x200.jpg
De zoete aardappel is een goede bron van mangaan, vitamine A en magnesium
  • Een goede keuze voor diabetici: de glycemische index is lager
  • Goede bron van mangaan: dit is goed voor de botontwikkeling, het metabolisme en de opname van vitamines
  • Goede bron van magnesium: dit mineraal komen we meestal te kort. Magnesium helpt de glucosespiegel stabiel te houden, net als de bloeddruk en de stofwisseling
  • Goede bron van vitamine A en anthocyaninen. Deze laatste heeft ontstekingsremmende eigenschappen
aardappel2-300x209.jpg
In de schil van de aardappel zitten de meeste vezels en andere voedingsstoffen

Echt een duidelijke winnaar is er dus niet. Beide aardappels hebben voordelen. Qua nadelen lijkt de witte aardappel er wel net iets meer te hebben. Maar het gaat er vooral om wat je doelen zijn en aan welke smaak je de voorkeur geeft. Voor beide geldt dat je ze beter met mate consumeert.

Aardappels zijn gezond als je ze stoomt, kookt of roostert. Ook kun je ze beter combineren met Griekse yoghurt, broccoli, honing of chili, in plaats van met boter, bacon, kaas en crème fraîche. Kant-en-klare aardappelpuree bevat vaak veel zout, vet en additieven.

Haal de schil er niet af! Die zit vol vezels en andere voedingsstoffen.