Koffie met kaneel tegen ontsteking: waarom dit een goed idee is!

koffie is gezond

De rol van het antibacteriële kaneel bij diverse aandoeningen, is een interessant. Zo verbetert kaneel de symptomen van reumatoïde artritis: de specerij verlaagt namelijk de ontstekingsmarkers en andere risicofactoren. Maar dit is nog lang niet alles! Kaneel beschermt ook sterk tegen chemische gifstoffen. En wist je dat je de werking van de specerij nog krachtiger maakt, als je het in je kopje koffie doet? Lees waarom!

Kaneel vermindert ontsteking

Hoeveel kaneel werd er geconsumeerd, zodat dit ontstekingsremmende effect bij reumatoïde artritis bereikt werd? Dat was dagelijks 4x 500 mg kaneelpoeder in een capsule. Na 8 weken was er een afname van C-reactief proteïne (CRP). Ook was de bloeddruk duidelijk lager dan bij de groep die een placebo kreeg.

De auteurs concludeerden dat kaneel suppletie een veilige behandeling kan zijn om ontsteking en klinische symptomen van reumatoïde artritis te verbeteren. Dit laat een publicatie in Journal of the American College of Nutrition weten.

Kaneel in de koffie, een goed idee!

koffiekaneel2-300x200.jpg
Koffie en kaneel versterken elkaars eigenschappen. De combinatie vermindert effectief ontsteking

Je kunt kaneel ook in de koffie doen. Behalve dat dit het onmisbare drankje nog smakelijker maakt, heeft het nog een voordeel. Food Chemistry meldt welk voordeel dit is: met kaneel in de koffie drink je je naar een vermindering van ontsteking. Het is de combinatie van chlorogeenzuur en cinnamide zuren die het hem dan doet. Deze combi gaan vrije radicalen te lijf, en remmen de activiteit van lipoxygenase (LOX). De twee werken synergetisch, en door de veranderingen die de stoffen tijdens de vertering ondergaan, worden nieuwe biologische eigenschappen gecreëerd die gunstig zijn om ontsteking te verminderen.

Je leest dus dat kaneel poeder voor een afname van C-reactief proteïne (CRP) zorgt, en samen met koffie de activiteit van LOX remt.

  • C-reactief proteïne is een acute fase eiwit dat in de lever wordt gemaakt. Nadat ontsteking heeft plaatsgevonden, is dit eiwit te vinden in de bloedbaan. Verhoogde CRP-waarden wijzen dus op ontsteking, en worden ook gevonden na een hartaanval, tijdens een infectie en na een operatie. Meting van het CRP is een manier om ziekte-activiteit in de gaten te houden. Er wordt ook op CRP gecontroleerd om infecties, artritis of een auto-immuunziekte te detecteren.
  • Lipoxygenase is een enzym dat door het lichaam gebruikt wordt voor de aanmaak van leukotriënen. Leukotriënen worden eveneens gevonden bij ontsteking, zoals ook bij ontsteking van bijvoorbeeld vetweefsel en astma. 1 2 Kaneel is dus een natuurlijk middel dat deze  leukotriënen blokkeert, vooral wanneer je de specerij samen met koffie nuttigt.

Kaneel als anti-reumatisch middel

Eén van de actieve ingrediënten in kaneel is cinnamaldehyde (CM). Het is bekend dat CM ontsteking remt, cholesterol verlaagt, het immuunsysteem moduleert, antibacteriëel is, tegen schimmelinfecties werkt en zelfs een anti-tumor werking heeft. 3  Wat betreft artritis remt het ontstekingscytokinen (IL-2, IL-4 en interferon y, en daarom kan de specerij volgens sommige onderzoekers als een anti-reumatische middel gezien worden. 4 Hiernaast is kaneel dan ook nog effectief bij neurodegeneratieve ziektes, waaronder Alzheimer’s.. 5 6

Kaneel beschermt tegen (chemische) gifstoffen

Er is nog een bijzondere eigenschap van kaneel, één die erg welkom is in onze moderne wereld. Omdat de specerij sterk is in het bestrijden van vrije radicalen, kan het als protectief middel dienen tegen gifstoffen. 7 De specerij neemt zowel natuurlijke als chemische gifstoffen voor zijn rekening. De anti-oxidant activiteit van kaneel is krachtig genoeg om een diversiteit van toxinen in de lever, nieren, het bloed, brein, embryo, reproductieve systeem, hart en milt te bestrijden!