Waarom gember/kurkuma combinatie zo krachtig is

combinatie gember kurkuma

Veel kruiden versterken elkaars werking als ze in combinatie genomen worden. Gember-kurkuma is weer zo’n gouden combinatie, volgens tal van wetenschappelijke publicaties. Samen zijn ze enorm sterk in het beschermen van de aderen en remmen ze zelfs “hongerhormoon” leptine!

Gember/kurkuma: krachtige combinatie

Kurkuma is lid van de gemberfamilie (Zingiberaceae). Zowel gember als kurkuma hebben waardevolle actieve bestanddelen die, wanneer ze samengevoegd worden, een krachtig heilzame werking hebben. De stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone, en in kurkuma zijn dit kurkumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

Sterk ontstekingsremmend

Ze hebben dezelfde wetenschappelijke classificatie en steeds weer wordt aangetoond dat ze ontstekingsremmend zijn. De anti-inflammatoire werking is waarschijnlijk de bekendste van de twee. Dit maakt ze niet helemaal uniek, omdat veel kruiden zo’n werking hebben.

Bij gember/kurkuma, de combi, is het zo dat het ROS (reactive oxygen species) remt. ROS is een grote factor bij ontsteking en het ontstaan/de progressie van ziektes. Gember/kurkuma beschermt behoorlijk effectief tegen inflammatie en oxidatieve schade, waardoor een veelbelovend middel is tegen de gevolgen van veroudering en degeneratieve ziektes. 1 Het is ook een goede combi tegen ontsteking in de gewrichten. 2

Er zijn eigenschappen van gember/kurkuma die ze wel helemaal uniek in hun soort maken.

Geneeskrachtig duo

Hongerhormoon leptine onder controle

De combinatie heeft invloed op sommige hormoonklieren, en hun acties. 1 Gember-kurkuma oefent invloed uit op sommige van deze systemen en het vetweefsel. Het is interessant dat de combinatie zich vooral bemoeit met hoge niveaus van leptine: de combi verlaagt de concentratie van dit hormoon. 1 Dit is vooral wetenswaardig omdat leptine het “hongerhormoon” is. Als de hoeveelheid leptine hoog is, ontvang je geen seintje dat je verzadigd bent. En volgens een vrij recente studie zou leptine ook een rol spelen bij fibromyalgie.

Gember en kurkuma verlagen ook de hoeveelheid leptine -en dus het hongergevoel- wanneer ze alleen worden ingenomen. 2 4 Maar pakken ze nog sterker een te hoge leptinespiegel aan, en andere factoren van metabole aandoeningen en obesitas. 1 3 4

Beschermt de aderen tegen plaques

Coronaire hart- en vaatziekten komen veel voor in de westerse landen. De leefstijl heeft hier grotendeels mee te maken. Aangezien het de belangrijkste doodsoorzaken zijn in de westerse wereld, is het belangrijk om hier iets aan te doen. In de eerste instantie door de verandering van leefstijl en eetgewoonten. Als je dit toepast, samen met kruiden en/of planten, werk je aan gezondere vaten.

De combinatie gember/kurkuma in gedestilleerd water, kan de vorming van plaques in de aderen tegen gaan. Beide specerijen klaren deze klus ook alleen, waarbij het lijkt of gember dit net iets beter doet dan kurkuma. 2 6 7

Trio knoflook, gember, kurkuma; nog beter tegen aderverkalking

Het is wel belangrijk om te weten dat -hoe goed kurkuma en gember ook plaques tegengaan- er nog een topper is in dit geval: knoflook. Toen gember en kurkuma gemengd werden met knoflook, en deze mix werd toegediend aan ratten met diabetes voor de duur van 4 weken, verbeterde dit significant alle verschijnselen van het metabool syndroom (waaronder een te hoge vetspiegel en de vorming van plaques in de aderen). Bijkomende voordelen waren dat de antioxidant status van de beestjes omhoog ging en er een fikse vermindering (60-97%!)  van lipide peroxidatie was. Zowel knoflook alleen, als de mix van gember-kurkuma met knoflook zorgde voor deze resultaten, en waren effectiever dan kurkuma of gember alleen. 8

Wat is lipide peroxidatie?

Lipide peroxidatie is een slechte zaak. Het is een metabool proces waarbij lipiden door reactive oxygen species (ROS) verslechteren. Dit leidt tot celschade, en uiteindelijk tot celdood.

Een mengel van nootmuskaat, gember en knoflook heeft een beschermend effect op de nieren en lever als deze belast zijn door cadmium. (ook een rattenstudie) 9

Als kurkuma gecombineerd wordt met peper, neemt de bio beschikbaarheid toe met 2000%. 10

Prostaatkanker

Veel plantstoffen laten chemopreventieve activiteit zien tegen tumormodellen, bij dieren en menselijke kankercellijnen. Ook gember-kurkuma liet een duidelijk remmend effect zien op uitzaaiingen bij protstaatkanker. De combinatie bleek ook hier veel sterker, dan kurkuma of gember alleen. 11

Gember en kurkuma zijn beide rhizomen. Als kruidenremedies worden ze allebei al eeuwen gebruikt voor verschillende vormen van pijn. Rhizomen brengen verlichting bij meerdere pijnlijke aandoeningen, van artritis tot maag/darm problemen. Gember is dan ook nog erg geschikt om misselijkheid te verlichten, of de oorzaak nu wagenziekte is of anders. Zelfs bij menstruatiepijn is gember effectief, sterker nog: gember bleek net zo werkzaam als ibuprofen. En wat betreft migraine, liet gember zien net zo doelgericht te werken als triptaan medicatie. 12 13

Kurkuma, bekend om de antioxdant eigenschappen, is net zo populair als kruidenremedie. Kan ook bij vele aandoeningen gebruikt worden, maar is vooral sterk om de symptomen van reumatoïde artrits te verlichten.

Zowel kurkuma en gember kunnen bepaalde medicijnen zeer goed evenaren en zijn net zo effectief gebleken!

Kurkuma en gember net zo effectief als deze medicatie:

https://goedgezond.info/2016/08/23/kurkuma-net-zo-effectief-als-deze-medicatie-15x-bewezen/

Gember net zo goed als deze pijnstillers