Glutenarm dieet goed voor iedereen?

Een glutenarm dieet is gunstig voor iedereen, volgens een nieuwe publicatie in Nature Communications. Iedereen zou voordeel hebben bij voeding die weinig gluten bevat, ook wie niet allergisch voor gluten is. Hoe zit dit?

Glutenarm goed voor iedereen?

Er waren al eerder (wetenschappelijke) geluiden dat men ook baat bij een glutenarm dieet heeft, ook zonder coeliakie of overgevoeligheid voor gluten. Volgens de nieuwe studie is dit ook het geval, mits het dieet gepaard gaat met vezels van hoge kwaliteit. Bij autoimmuun condities reageert het lichaam op gluten, en richt zich hierop op de dunnen darm. De proteïne triggert gastrointestinale problemen, ook als er geen coeliakie is.

Glutenarme voeding is populair. Een poos geleden kwam in het nieuws dat glutenarm eten gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Dit werd groots gebracht en zou zelfs de kans op diabetes type 2 vergroten. Toch bleek eerder dat veel mensen baat hebben bij glutenarme voeding. Uit deze studie lijkt dit ook zo te zijn, hoewel er meer speelt dan gluten alleen.

Aan de studie deden gezonde volwassenen mee in de leeftijd van 22 tot 65 jaar, zonder coeliakie of andere aandoeningen. De deelnemers volgden een glutenarm dieet of een glutenrijk dieet, voor een duur van 2 maanden. Glutenarm bestond uit 2 gram gluten per dag, terwijl glutenrijk uit 18 gram gluten per dag bestond. Verder waren beide diëten identiek aan elkaar, en bestonden ze uit dezelfde nutriënten. Alleen de hoeveelheid vezels was anders. Het glutenarme dieet bevatte minder vezels uit tarwe, rogge en gerst (dit zijn de hoofdbronnen van gluten) dan het glutenrijke dieet. Toch bevatte het glutenarme dieet voldoende vezels.

De onderzoekers bestudeerden de veranderingen die plaatsvonden wat betreft fermentatieprocessen in de darmen.

Glutenarm verandert darmmicrobioom

Gewichtsverlies en minder opgeblazen gevoel

Het glutenarme dieet veranderde het darmmicrobioom, en hiermee gastrointestinale ongemakken. Het leidde ook tot licht gewichtsverlies. Een opgeblazen gevoel en winderigheid waren ook geminimaliseerd.

Volgens de studieauteur is hiermee gedemonstreerd dat, in vergelijking met het glutenrijke dieet, glutenarme/maar vezelrijke voeding veranderingen in de structuur en functie van het intestinale ecosysteem leidt. Er wordt tevens minder lucht geïnhaleerd.

Het is wel de vraag om de voordelen hier door glutenarm komen. Het kan zijn dat de vezels er meer mee te maken hebben. Er zijn dus meer en langere termijn studies nodig om te bepalen of het voordeel nu door de afwezigheid van gluten kwam of door de vezels.

Voedingsvezels

Toch denkt de studieauteur dat de studie een wake-up call voor de voedingsindustrie is. De meeste glutenvrije producten op de markt missen voedingsvezels en andere ingrediënten met nutritionele waarde. Volgens de auteur is er een duidelijke behoefte aan glutenvrije producten die met vezels en nutriënten verrijkt zijn, en minimaal bewerkt zijn. Zulke interventies zouden de sleutel zijn naar verlichting van spijsverteringsproblemen en gewichtsbeheersing, via modificatie van het darmmicrobioom.

Bron

Glutenarm/glutenvrij en de darmflora

Over de uitkomsten van een glutenarm dieet op de lange termijn is nog veel discussie. Een kortstondig glutenvrij dieet verandert het darmmicrobioom; het beïnvloedt de groei van bepaalde bacteriestrengen. En dan vooral de bacteriën die betrokken zijn bij de stofwisseling van koolhydraten en zetmelen. Een korte termijn glutenarm dieet lijkt geen verschil te maken op de ontstekingsmarkers in de darmen.

Bacteriesoorten die toenemen door een kortstondig glutenarme of glutenvrije voeding te eten zijn: Victivallaceae, Clostridiaceae, ML615J-28, Slackia, en Coriobacteriaceae. De voeding zorgt voor een afname van Veillonellaceae, Ruminococcus bromii en Roseburia faecis. Van Veillonellaceae wordt aangenomen dat het een pro-inflammatoire bacteriesoort is. De bacterie wordt ook veel aangetroffen bij het prikkelbare darmsyndroom en andere inflammatoire darmziekten. Een glutenarm dieet zorgt dus wel voor een afname van deze pro-inflammatoire bacteriesoort.

Ruminococcus bromii is belangrijk voor de degradatie van resistent zetmeel in de darmen, en neemt toe wanneer men voeding met resistent zetmeel eet. De degradatie van cellulose door Ruminococcus resulteert in de productie van korte keten vetzuren en waterstof gas. Dat een glutenarm dieet voor een afname van Ruminococcus zorgt verklaart de verlichting die sommige patiënten met een prikkeldarm ervaren tijdens een glutenvrij dieet.

Maar: De 5 bacteriesoorten die toenemen door een glutenarm dieet zijn in verband gebracht met gastrointestinale ziekten, namelijk inflammatoire darmziekten, coeliakie en darmkanker.

(bron)