Pinda’s: calorierijk, maar toch gezond!

pinda4.jpg

Pinda’s zijn weliswaar calorierijk, maar bevatten veel stoffen die belangrijk voor ons zijn. Het is een gezonde snack.  Laat je niet weerhouden omdat ze vet zijn; de voordelen van pinda’s zijn vanwege hun vetzuren vergelijkbaar met olijfolie.

Pinda’s, erg gezond

20 Aminozuren

pinda3-300x200.jpg
De pinda bevat stoffen die de opname van cholesterol uit vetten tegenhouden, en is een rijke bron van co-Q10 en 20 aminozuren

Pinda’s bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, proteïnen, polyfenolen, mineralen, vitaminen en andere antioxidanten; ze zijn allemaal in de noot (eigenlijk een peulvrucht) te vinden. Onlangs is ook ontdekt dat pinda’s een rijke bron van resveratrol, fenolzuren, flavonoïden en fytosterolen zijn die de opname van cholesterol uit vetten tegenhouden. En dat is nog niet alles: de pinda bevat ook veel Co-Q10 plus alle 20 aminozuren, waarvan vooral arginine.

Aminozuur arginine

Arginine krijgt sinds de laatste paar jaar veel wetenschappelijke aandacht, vanwege de voordelen voor het hart. Het aminozuur zit ook in tarwekiemen, rood vlees, vis, gevogelte, granen, noten, zaden en zuivel. Het helpt de nieren te ontgiften, zorgt voor een goede immuun- en hormoonfunctie en verwijdt en ontspant de aderen.

Koken en roosteren

Van alle genoemde bioactieve stoffen die in pinda’s zitten is aangetoond dat ze ziektes voorkomen en voor een langere levensduur zorgen. De manier waarop pinda’s verwerkt worden bepaalt hoeveel je aan de bioactieve stoffen hebt. Zo neemt de concentratie van deze stoffen toe als pinda’s geroosterd of gekookt worden.

pinda1-300x195.jpg
De concentratie bioactieve stoffen in pinda’s neemt toe als ze gekookt of geroosterd worden

Beter niet uit China

De pinda bevat veel proteïnen en vezels, maar is ook rijk aan olie: daarom worden deze aardnootjes vaak vermeden. China leidt de productie van pinda’s en heeft een deel in ongeveer 45% van de globale productie. Als je pinda’s koopt let dan op de herkomst: het milieu in China is zwaar vervuild en het laatste dat je wilt is pinda’s eten die vol metalen en andere gifstoffen zitten. Dit geldt natuurlijk ook voor thee en andere producten.

Krachtvoer

Pinda’s werden voor het eerst verbouwd in Peru door de Inca’s. Ze offerden de nootjes aan de zonnegod en noemden ze ynchic. De moderne geschiedenis van de pinda begon tijdens de burgeroorlog in de jaren 60 van de 19e eeuw in America. George Washington werd de vader van de pinda industrie genoemd. In de 19e eeuw werd ook pindakaas gecreëerd, als proteïne vervanger voor mensen met een slecht gebit. In 1895 kregen soldaten in Amerika een “pindamaaltijd” als krachtvoer.

pinda8-300x199.jpg
Als de schil ook is toegevoegd aan pindakaas is de hoeveelheid vezels, fenolen en antioxidanten behoorlijk hoger.

Nutritioneel profiel van pinda’s

Per 100 gram bevatten pinda’s

  • 567 calorieën, 16 gram koolhydraten, 26 gram proteïnen, 49 gram vet, geen cholesterol, 8,5 gram vezels
  • ADH: foliumzuur 60%, niacine 75%, panthoneenzuur 35%, pyridoxine 27%, riboflavine 10%, thiamine 53%, vitamine E 55%
  • Zout 1%, kalium 5%
  • ADH: Calcium 9%, koper 127%, ijzer 57%, magnesium 47%, mangaan 84%, fosfor 54%, selenium 13%, zink 30%

tabel

Het vetprofiel van de pinda

Vooral gezonde vetten, vergelijkbaar met olijfolie!

pinda6-300x200.jpg
Pinda’s en pinda producten zijn gezonder voor het hart dan vetvrije diëten

De pinda is vet, en bevat vanwege de hoge olie-inhoud veel calorieën. In aardnoten zit ongeveer 50% enkelvoudige onverzadigde vetzuren (MUFA’s): dit zijn precies de goede vetzuren. Verder zit er 33% paraformaldehyde in (PFA’s) en slechts 14% verzadigde vetzuren. Dit is een vriendelijke combinatie van vetzuren! 1

Pinda producten (gewoon de pinda, pindakaas en pinda olie) zijn gunstiger voor het hart dan vetarme diëten.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Omdat ze veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten -overigens net als olijfolie- verlagen ze de totale cholesterolspiegel met 11% en het LDL-cholesterol (het “slechte”) met 14%. Het HDL-cholesterol (het “goede”) blijft hetzelfde, terwijl de triglyceriden (andere, schadelijke vetstoffen) afnemen. 2  Het bewijs van een verband tussen enkelvoudig onverzadigde vetzuren, de inname van noten en een verlaging op coronaire hartziekten is enorm sterk.  3  Het vetprofiel van pinda’s en pindakaas geeft slecht gevoede zuigelingen en kinderen gezonde calorieën.

Proteïnen

De pinda is eigenlijk een peulvrucht en bevat meer proteïnen dan andere noten. De hoeveelheid proteïnen is vergelijkbaar of beter dan een portie bonen. 4   Pinda’s bevatten alle 20 aminozuren en is de grootste bron van arginine. De eiwitten uit pinda’s zijn nutritioneel gezien gelijk aan die uit vlees en eieren, als het om de menselijke groei en gezondheid gaat. De pinda is een prima ingrediënt voor een proteïne-oppepper. 5 6

Vertering van pinda’s

De bestanddelen in pinda’s zijn zeer goed verteerbaar, en vergelijkbaar met die van dierlijke eiwitten. De aardnoten worden net iets beter verteerd dan soja, volle granen en maïs. De vezels zijn vooral onoplosbaar van aard, en remmen niet de opname van nutriënten. De kleine hoeveelheid oplosbare vezels, lijken juist de opname van mineralen te bevorderen. 7

Vitamines

Een portie van 100 gram pinda’s voorziet in noemenswaardige percentages van niacine, foliumzuur, thiamine, riboflavine, panthoneenzuur, pyridoxine en vitamine E (zie boven). Het is erkend dat pinda’s een uitstekende bron van niacine zijn, en dit is belangrijk voor de spijsvertering, huid, zenuwen. Ook beschermt deze b-vitamine (b5) tegen Alzheimer’s en cognitieve achteruitgang in het algemeen. 8 De gezonde snack is ook een uitstekende bron van vitamine E; toch een vitamine die moeilijk te krijgen is. Een onderzoek liet namelijk zien dat 90% van de mannen en vrouwen niet aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid van vitamine E kwam.   9  Als vitamine E in kleine hoeveelheden geconsumeerd wordt, heeft dit al voordelen voor het hart en de vaten.

Mineralen

De hoeveelheid mineralen in pinda’s is misschien nog indrukwekkender. Ook de samenstelling is bijzonder: koper, mangaan, ijzer, fosfor en magnesium dragen alle bij aan minder ontsteking en een lager risico op het metabool syndroom en diabetes type 2. 10 11 12

Niet veel pinda’s nodig

De aardnootjes zijn een compacte bron van energie, en je hebt er maar een kleine hoeveelheid van nodig. Calorierijker dan andere voeding (9 calorieën per gram), maar wel met vooral  enkelvoudige onverzadigde vetzuren die zo goed voor het hart zijn. Ze zijn rijk aan een verscheidenheid van micronutriënten, en dit maakt ze uitermate geschikt om de nutritionele status te verbeteren van iedereen die ondervoed is, in de groei of onmisbare nutriënten nodig heeft voor groei, ontwikkeling, metabolisme en immuniteit. 13

Nootjes als functionele voeding

Resveratrol en co-Q10

pinda7-300x199.jpg
De antioxidant capaciteit van pinda’s is groter dan die van groene thee en rode wijn

Er zitten zoveel voordelen aan pinda’s dat ze gezien kunnen worden als functionele voeding. Met de vele bestanddelen zoals ook co-enzym Q10, resveratrol en flavonoïden beschermen ze tegen ziektes. De antioxidant capaciteit is enorm en dan dragen chlorogeen zuur, cafeïnezuur, coumarinezuur, ferulinezuur en stilbenen hier ook nog eens aan bij. 14

Omdat pinda’s een gewenst vetprofiel hebben, zijn ze goed voor de gezondheid. Ze laten vooral positieve biologische effecten zien, die met name in verband staan met de hoge hoeveelheid oliezuur. Veel studies onthulden dat de consumptie van pinda’s en pinda olie de kans verlagen op cardiovasculaire ziekten, een te hoge vetspiegel, LDL-oxidatie en darmkanker. Er is aangetoond dat de kans op vroegtijdig overlijden met 40% daalt, als pinda’ s deel uitmaakten van een dagelijkse routine. 15

Dagelijkse consumptie van een kleine hoeveelheid leidt tot lange termijn voordelen. De antioxidant capaciteit van pinda’s is groter dan die van groene thee en rode wijn. 16.