Wat heeft vette lever te maken met magnesiumtekort?

vette lever syndroom

Een vette lever heeft veel te maken met een magnesiumtekort: mensen met het non-alcoholische vette leversyndroom hebben vaker een tekort aan dit mineraal. En door een tekort gaan ook ontsteking en insulineweerstand een rol spelen. Wanneer de vette lever door alcoholgebruik komt, is de relatie met magnesium nog sterker.

Vette lever kenmerk van metabool syndroom

lever2-300x211.jpg
Vette lever en magnesiumtekort hangen nauw samen

De non-alcoholische vette lever (NAFLD: non-alcoholic fatty liver disease) is een kenmerk van een syndroom dat een enorme opmars maakt: het metabool syndroom. Ontsteking en insulineweerstand kunnen ook voorkomen bij de vette lever, en andere leverproblemen. Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor een serie aandoeningen: centrale obesitas (buikvet), hoge bloeddruk, hoge glucosewaarden, hoge triglyceriden waarden en een te laag HDL (“goede” cholesterol) vallen hier onder. Het syndroom verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het metaboolsyndroom, insulineweerstand en prediabetes zijn nauw met elkaar verbonden.

Alcohol en magensiumtekort

Een non-alcoholische vette lever kan ontstaan door verkeerde voeding, een zittend leven en/of medicijngebruik. De aandoening heeft dus  niet altijd met alcohol te maken. Maar wanneer je chronisch alcohol drinkt, is de kans op een magnesiumtekort nog hoger. 1  2

Langdurige blootstelling aan alcohol verandert de homeostase van magnesium in de lever behoorlijk, ook als je dagelijks matig alcohol gebruikt. Niet alleen nuttigers van alcohol, maar ook mensen met diabetes type 2 hebben een lage magnesiumspiegel. 3


Hier kun je trouwens lezen hoe en waarom je dagelijkse glaasje wijn je stofwisseling behoorlijk afremt

Meer over vette lever en magnesium: Eerder een magnesiumtekort bij vette lever


Ontsteking en insulineweerstand

Een magnesiumtekort veroorzaakt ontsteking en daarentegen is gebleken dat magnesium suppletie ontstekingscytokinen verminderd en insulineweerstand verbetert, ook bij obesitas.6 7 8 

Magnesium: kuur voor de lever

Een hogere totale inname van magnesium vermindert sterk het risico op overlijden door een leveraandoening: voor elke 100 mg die extra wordt ingenomen neemt de kans met 49% af. Dit effect is het sterkst bij mensen met een vette lever en alcohol drinkers. Dit is een veelbelovende bevinding, hoewel het onderliggende mechanisme nog niet helemaal duidelijk is.

Magnesiumtekort wereldwijd

Al in 1999 bleek dat 79% van de Amerikaanse volwassenen niet aan de aanbevolen dagelijkse behoefte magnesium kwam. 9. Vooral bij patiënten met een vette lever en lever steatose -zowel alcholisch als non-alcoholisch- was de magnesiumspiegel veel te laag.

Magnesium feiten

 • 50% Van de mensen met diabetes type 2 loopt een hoog risico op een magnesium tekort 1011, en/of heeft al hypomagnesemie  12

Een magnesiumtekort maakt erg kwetsbaar voor

 • insulineweerstand 13,14
 • systemische ontsteking  15,16
 • metabool syndroom1718
 • atheroscelose en diabetes type 21920

Magnesium supplement

Omdat een non-alcoholische vette lever een kenmerk van het metabool syndroom is, hebben onderzoekers ook het verband gelegd met andere leveraandoeningen. Eerdere studies toonden dat ontsteking en insulineweerstand een grote rol spelen bij NAFLD en FLD (dus ook de alcoholische versie). Ontsteking en insulineweerstand bleken een stuk vaker te spelen bij wie een magnesiumtekort had. Om deze reden kunnen supplementen de progressie van een leveraandoening voorkomen of remmen.

Bewerkte voeding

Een magnesiumtekort blijft meestal ongediagnosticeerd, omdat de concentratie magnesium in het bloed niet het intracellulaire magnesium reflecteert. In de cellen zit 99% van alle magnesium. .21 Vanwege chronische ziektes, medicijnen, de hoeveelheid magnesium in groenten en fruit die enorm teruggelopen is en de inname van bewerkte voedingsproducten loopt een groot deel van de westerse mensen een risico op een tekort. Bewerkte voeding is wordt compleet van magnesium beroofd tijdens het productieproces. 22

Paleo

Er wordt gesteld dat de paleolithische voeding van onze jagende voorouders voorzag in 600 mg magnesium per dag. Onze mechanismen en genoom zijn nog steeds hetzelfde als die van onze voorouders uit de steentijd, wat betekent dat ons metabolisme het beste functioneert op een hoge magnesiuminname.23 Maar in ontwikkelde landen ligt de inname per dag gemiddeld op slechts 4 mg/kg. 24  Kinderen krijgen gemiddeld maar een kwart van de magnesium die ze nodig hebben.

Minimale dosis

Om iets aan een te lage magnesiumspiegel te veranderen moet er minimaal 300 mg magnesium per dag geconsumeerd worden. Deze hoeveelheid zou op zijn minst benodigd zijn om de ontwikkeling van chronische ziekten te voorkomen.

Een magnesiumtekort werd ook gevonden bij 84% van de vrouwen met osteoporose na de overgang. .25 Maar zelfs gezonde studenten bleken een lage magnesiumspiegel te hebben (42% van de onderzochte studenten). 26 De 215 mg magnesium die ze gemiddeld per dag binnenkregen, was onvoldoende om een tekort buiten de deur te houden. Ook ouderen lopen een hoog risico, op zowel een magnesium- als een kaliumtekort. ‘.27

Steeds minder magnesium in de voeding. Sinds 1940 zit er minder magnesium in

 • rundvlees (-8%)
 • bacon (-18%)
 • kip (-4%)
 • cheddar kaas (-38%)
 • parmezaanse kaas (-70%)
 • volle melk (-21%)
 • groenten (-24%)

28

(en door bewerking:)

 • meel (-82%)
 • rijst (-83%)
 • zetmeel (-97%)
 • suiker (-99%)

28

 • Goede bronnen van magnesium zijn noten, donkere chocolade en onbewerkte volle granen.

Een overtollige inname van calcium, fosfor en vitamine D kan tot magnesiumverlies leiden. .29   Aluminium kan ook tot een tekort leiden, omdat dit de opname sterk vermindert (aluminium kan in kookspullen, deodorants, medicatie van de drogisterij, bakpoeder, bakspullen en dergelijke zitten. 30

Magnesium kan dus een vette lever voorkomen, of helpen om de conditie om te keren. Wanneer je magnesium samen met selenium neemt, is het effect op de lever niet alleen sterker. Ook werk je hiermee gerichter aan een te hoog cholesterol en een afwijkende vetstofwisseling. 31

Magnesium getest: welke vorm kies je het beste?