Dagelijkse bewegen houdt hart, longen en spieren “decennia” jonger

ouderen3-800x534.jpg

Dagelijks bewegen maakt je hart, longen en spieren een stuk jonger. En niet zomaar jonger, maar decennia jonger. Een nieuw onderzoek demonstreerde hoe 70-ers het hart, de longen en spieren van een 40-er hadden, doordat ze jarenlang regelmatig bewogen.

Hart, longen, spieren “decennia” jonger

Hart, longen en spieren werden van de actieve 70-ers werden vergeleken met die van gezonde 20-ers. Wat betreft hart en longen werden de capaciteit gemeten, en van spieren de fitheid. De bevindingen zijn gepubliceerd in Journal of Applied Physiology.

“Beweging wint” is de boodschap van de studie. Mensen die jarenlang dagelijks actief zijn, hebben een betere algehele gezondheid. Mensen boven de 70 hebben hierdoor dezelfde cardiovasculaire gezondheid als die van 40-ers”, aldus de auteurs van de studie.

Beweging houdt je jong

Er waren in het onderzoek 3 groepen deelnemers:

a. vrouwen en mannen van in de 70 die met regelmaat aan beweging deden
b. vrouwen en mannen van in de 70 die een zittend leven leidden
c. twintigers (m/v) die gezond waren en met regelmaat aan beweging deden

Deelnemers uit groep a hadden hun hele leven al met regelmaat bewogen, en ervaarden dit frequente lichamelijke activiteit als plezierig. Deze mannen en vrouwen deden gemiddeld 5 dagen per week aan een vorm van bewegen, in totaal was dit ongeveer 7 uur per week.

Wandelen kan al voldoende zijn

ouderen4-300x200.jpg
Met regemaat bewegen houdt hart, longen en spieren niet zomaar jonger: volgens onderzoek win je er decennia mee

Op een bepaald moment testten de onderzoekers het aerobische uithoudingsvermogen van de vrijwilligers, via V02 max metingen. Hierin wordt de maximale hoeveelheid zuurstof gemeten die een persoon kan gebruiken tijdens intense aerobic oefeningen. Een belangrijke marker, omdat de V02 max per 10 jaar met 10% daalt, nadat een persoon 30 geworden is. Deze afname komt overeen met een toegenomen kans op ziekte.

Hiernaast werd de formatie en distributie van de kleine bloedvaten in de spieren gemeten, en de aerobische enzymactiviteit. Deze twee sturen het metabolisme van zuurstof op cellulair niveau aan. Op sommige punten waren alle gemeten issues van groep a net zo goed als bij groep c, en de cardiovasculaire capaciteit was er een van.

Aan de hand van de uitkomsten adviseert de senior auteur van de studie dat je al enorm veel profijt hebt van een wandeling van 30-45 minuten per dag.

Met regelmaat bewegen voorkomt hartaanval

Regelmatig bewegen heeft nog een groot voordeel: het voorkomt een hartaanval. Dit laat een ander recent onderzoek -gepubliceerd in the European Heart Journal- weten. Cardiorespiratoire fitheid voorspelt toekomstige problemen, en zelfs fitte en gezonde mensen zouden regelmatig moeten bewegen om hartproblemen weg te houden. Want volgens de auteurs van deze studie lopen ook gezonde mensen risico. Ook in dit onderzoek werd de cardiorespiratoire fitheid via V02 max gemeten: het vermogen van het lichaam om de spieren tijdens een work out van voldoende zuurstof te voorzien.

“Beweging is een preventief medicijn”

De conclusie na dit 9-jarige onderzoek was: “beweging is een preventief medicijn.” Er werd een sterk verband gevonden tussen een grotere mate van fitheid en een verminderd risico op coronaire problemen. De deelnemers met de hoogste cardiorespiratoire fitheid hadden 50% minder kans op hartproblemen, vergeleken met mensen die het minst fit waren. Dit indiceert dat een grotere cardiorespiratoire fitheid beschermt tegen chronische en acute hart- en vaatproblemen. Zelfs door de fitheid slechts een klein beetje te vergroten, kan al een beschermende effect optreden.

Cardiovasculaire risico’s verkleinen bereik je al met een paar maanden regelmatige beweging, volgens de auteur.