Kokosolie heeft gunstig effect op darmflora en buikomvang

kokosolie.jpg

Kokosolie heeft een gunstig effect op darmflora en buikomvang. Een vetrijk dieet heeft nadelige gevolgen voor de samenstelling van de bacteriën in darmflora. Het gebruik van kokosolie kan dit dan weer compenseren, omdat het voor positieve verschuivingen in het darmmicrobioom zorgt. Hiernaast zorgt kokosolie voor meer vetverbranding en een afname van de buikomvang. 

Kokosolie verandert darmflora

Niet alle vetten hetzelfde

Vetrijke voeding leidt tot de ontwikkeling van obesitas, via de darmbacteriën. De gevolgen van voeding die rijk is aan verzadigde vetten zijn dat de vetstoffen in het bloed toenemen, metabole stoornissen verschijnen, en er vetopslag plaatsvindt.

Cholesterol

kokosmelk-300x261.jpg
Kokosolie verandert de darmflora op een gunstige manier, en zo de algehele gezondheid

Te veel verzadigde vetten zorgen ook al na 8 weken voor een hogere cholesterolspiegel. Er komt een overschot van de bacteriesoorten Allobaculum, Anaerofustis, F16, Lactobacillus reuteri en Deltaproteobacteria. Nu is L. reuteri behoorlijk gunstig, omdat deze de gezondheid bevordert. (hier kun je lezen welke effecten de verschillende darmbacteriën op de gezondheid hebben) Maar de andere beïnvloeden de stofwisseling van cholesterol en andere vetstoffen helaas negatief. Meervoudig onverzadigde vetten zorgen voor een toename van onder andere L. plantarum; een bacteriesoort met veel gezondheidsvoordelen. Zo verlaagt L. plantarum bijvoorbeeld de bloeddruk en de cholesterolspiegel.

In de afgelopen jaren is duidelijk uiteengezet hoe de samenstelling van de darmbacteriën (het darmmicrobioom) samenhangt met ontsteking en metabole stoornissen. 1 2 3 4

Lekkende darm en obesitas

Lange termijn consumptie van een overschot aan vetten is de sleutelfactor naar stofwisselingsaandoeningen. Het type vet maakt dan wel veel uit. Een overschot aan verzadigde vetten kan tot ontsteking van het vetweefsel leiden, terwijl bijvoorbeeld visolie dit niet doet. Verzadigde vetten, hoewel we die dagelijks óók nodig hebben, maar dan in een kleine hoeveelheid- zijn de enige vetten die insulineweerstand en doorlaatbaarheid van de darmwand (de lekkende darm) bevorderen, en bijdragen tot obesitas. 56

Positief voor stofwisseling

Er is veel literatuur te vinden over de invloeden die de verschillende soorten vetten op het darmmicrobioom hebben. Het zijn vooral de lange keten verzadigde vetzuren (palmitaat en stearaat) die metabole disfunctie kunnen versnellen. Kokosolie bevat veel medium keten vetzuren en zouden een betere uitwerking op de stofwisseling hebben. Soja olie is slechter voor de metabole gezondheid dan een dieet dat kokosolie bevat.8 9 1011

Afname buikomvang

kokosolie4-300x200.jpg
Door sommige vetten te vervangen voor kokosolie kun je een afname van de buikomvang tegemoet zien

Kokosolie is de enige olie die het cardiometabole en andropometrische profiel (waaronder de buikomvang) verbetert, als dit samengaat met beweging. Dat de olie de buikomvang vermindert bleek uit een studie met vrouwelijke deelnemers die een ongezonde buikomvang hadden.   Hiernaast bevat kokosolie ook nog andere bestanddelen. Ook de polyfenolen verbeteren het metabole profiel door het slechte cholesterol te verlagen, terwijl het goede cholesterol toeneemt. 10
11

Verbetert vette lever

We weten ook allemaal hoe voeding die rijk is aan transvetten en fructosesiroop leidt tot de vette lever. De vette lever speelt wereldwijd, en insulineweerstand, verkeerde vetverhoudingen in het lichaam en vetweefsel zijn hierbij betrokken. Kokosolie is ook in dit opzicht interessant, omdat dit heeft laten zien de ontwikkeling van de vette lever te bemoeilijken. Eén studie trekt de conclusie dat kokosolie ingezet kan worden tegen deze aandoening. Meer info: darmflora, vette lever en stofwisseling

Herstel van darmflora is belangrijk, omdat het behoorlijk wat verbetert: de vertering, het lichamelijk welzijn en zelfs de cognitie en emotioneel welzijn.
12
Herstel doe je natuurlijk niet alleen met kokosolie, dat zal iedereen begrijpen. Desalniettemin draagt het een steentje bij aan gezonde darmflora.

Dieet met kokosolie: geen hartaandoeningen

Meer vetverbranding; wie wil dit niet? Het vet in kokosolie is uniek en zorgt voor meer vetverbranding

Kokosolie wordt in onze westerse wereld vooral gegeten door mensen die zich van gezondheid bewust zijn. In sommige delen van de wereld maakt de olie gewoon deel uit van het dieet. Zoals bijvoorbeeld de Tokelauanen (Nieuw Zeeland) en Kitavanen (Papua Nieuw Guinea): hun calorieën komen voor 60% ui de kososnoot. Ze zijn extreem gezond en hartaandoeningen komen er nauwelijks voor. Acne kennen ze ook niet. 13 14

Toegenomen vetverbranding

Dat de olie voor meer vetverbranding zorgt is nog een bonus.  De medium keten vetzuren zorgen voor een toename van verbranding: hetzelfde aantal calorieën genuttigd uit lange keten vetzuren doet dit niet. 15  
16
  Hiernaast zorgt het laurinezuur (50% van de vetzuren in kokosolie) dat schadelijke pathogenen gedood worden. Dit zijn bacteriën, virussen en schimmels zoals candida albicans . 17  18,19

Het stilt de honger, wat te maken heeft met de manier waarop de vetten omgezet worden. 20 Zo bleken mannen die vooral medium keten vetzuren aten, 256 calorieën minder per dag te consumeren. 20 21   22

Twee eetlepels per dag

Nog even over het buikvet: om dit te verliezen werd dagelijks 30 ml geconsumeerd (2 eetlepels). Niet alleen het buikvet nam af, ook het BMI werd lager. De 2 eetlepels werden 3 maanden lang genomen. 23  Een andere studie meldt een afname van de buikomvang na 4 weken (2 eetlepels per dag)  24

Kokosolie is natuurlijk nog altijd calorierijk dus je moet het niet overdrijven. Maar door je andere vetten grotendeels te vervangen met kokosolie (of in ieder geval 1 á 2 eetlepels), kun je er de voordelen van plukken