Zo belangrijk is het ontbijt voor je stofwisseling en gewicht

ontbijt5.jpg

Vaak wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Recente studies laten inderdaad zien dat calorieën die ‘s morgens ingenomen worden, efficiënter gebruikt worden in vergelijking met “avond-calorieën.”  En dit zorgt voor meer gewichtsverlies.

Ontbijt: goed voor stofwisseling en gewicht

Wat doet het ontbijt dan precies met je biologische klok, stofwisseling en gewicht?

Er is in groeiende mate bewijs dat onze biologische klok ontzettend belangrijk is om de energiebalans en stofwisseling te moduleren. Recente studies laten zien dat calorieën die ‘s morgens ingenomen worden, efficiënter gebruikt worden in vergelijking met “avond-calorieën.”  En dit zorgt voor meer gewichtsverlies.

In Engeland hanteert men de hoogste calorie-inname in de avond, ondanks het bekende Engelse ontbijt. De energie inname loopt in de loop van de dag toe en de avondmaaltijd voorziet in gemiddeld 40% van de calorieën. Hetzelfde patroon, van een calorie-inname die in de loop van de dag toeneemt vindt ook in Amerika en Canada plaats, en voor wat betreft Europa: In Duitsland, Nederland, Denemarken en België. 1  

Timing van spijsvertering, opname van nutriënten

ontbijt4-300x166.jpg
Het ontbijt zorgt voor een betere stofwisseling en meer gewichtsverlies

Drie voor de nobelprijs genomineerde wetenschappers (Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young) ontdekten de moleculaire basis van biologische ritmes, en benadrukten de uitgesproken grote invloed die onze biologische klok heeft. Het circadiaans ritme beïnvloedt de stofwisseling en energieverbranding in grote mate, en dit wordt uitgedrukt in de darmen, lever, hormoonklieren, het vetweefsel en de skeletspieren. Hieruit vloeien weer ander zaken voort zoals de timing van de spijsvertering, opname van nutriënten, metabolisme, regulatie van hormonen, eetlust en lichamelijke activiteit. 2 3

Is een calorie een calorie?

Het dieetadvies voor gewichtsbeheersing is gebaseerd op de aanname dat “een calorie een calorie is”, en dat het niet uitmaakt wanneer deze geconsumeerd wordt. Toch wordt deze aanname in recente chono-nutritie studies sterk betwijfeld. Volgens deze onderzoeken is de tijd waarop een maaltijd genomen wordt wel degelijk belangrijk voor de energiebalans en cardio-metabole gezondheid. 4 5   6  7

De toegenomen cijfers van obesitas en andere gezondheidscondities zijn in verband gebracht het overslaan van het ontbijt, en nachtelijk eten. 8  9 10 . Er is geïndiceerd dat de energie-inname in de ochtend duidelijke gezondheidsvoordelen heeft.

Meer calorieën avondmaaltijd: hoger BMI

Een recente meta-analyse van observationele studies liet een verband zien tussen een hogere calorie-inname in de avond en een hoger BMI. 11  12 Het bleek dat mensen met overgewicht de meeste calorieën consumeren, net voordat de melatonine aanmaak gaat starten (gemiddeld een uur ervoor). De melatonine aanmaak is een marker voor de slaperigheid die gaat ontstaan en de slaap die gaat volgen. Dit zou de kans op obesitas aanzienlijk verhogen.

Metabole stoornissen

Een ander recent onderzoek liet zien hoe het skippen van het ontbijt voor een toegenomen glycemische respons zorgt na het nuttigen van een maaltijd. 13  Als gevolg hiervan zijn mensen die in ploegendiensten werken gevoeliger voor gewichtstoename en metabole stoornissen.14

Meer gewichtsverlies

De verschillende tijden waarop gegeten wordt, hebben verschillende effecten op het energieverbruik en maken dus wel uit voor gewichtsverlies. 15   16 17  18

Wie een late lunch eet, verliest minder gewicht in vergelijking met mensen die vroeg op de dag lunchen. Het maakt dan niet uit wat de calorie-inname is, hoe de maaltijd is samengesteld enzovoort.

Vrouwen met overgewicht die gedurende 12 weken 50% van de calorieën uit het ontbijt haalden, en 14% uit het diner, vielen 5.1 kg meer af in vergelijking met vrouwen waarbij het overgrote gedeelte van de calorieën tijdens de avondmaaltijd gegeten werd

Andere voordelen van het ontbijt

  • Het ontbijt verbetert de glucose- en insulinespiegels, en ook de triglyceriden waarden. Hiernaast verlaagt dit het hongergevoel
  • Een groter gevoel van verzadiging is ook een uitkomst, wanneer ‘s morgens de meeste calorieën genuttigd worden. 19 20 21 22
    23

Ook cognitief voordeel

Maar ontbijten heeft nog een voordeel: het verbetert de cognitieve functie, en is vooral belangrijk voor schoolgaande kinderen. Kinderen die ontbijten presteren beter. 24 25 26 2728 29

Een gezond ontbijt draagt voor een groot deel bij aan de dagelijkse inname van nutriënten. De inname van vitamines zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, B11, D en mineralen zoals ijzer is zo’n 20-60% hoger bij kinderen die regelmatig goed ontbijten. 30 31

Ontbijt als een keizer!

Al met al zit er dus waarheid in de uitspraak “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, ” en is het ontbijt wel degelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. De onderzoeken laten zien dat het ontbijt positieve uitkomsten heeft voor het gewicht en de stofwisseling.

 

Ontbijt met havermoutpap beter dan statines