10 Etherische oliën die Lyme-bacterie effectiever doden dan antibiotica -nieuwe studie

teek2.jpg

Zojuist gepubliceerd onderzoek (Journal Antibiotics) laat weten dat een aantal etherische oliën effectief de Lyme-bacterie doden. De oliën zouden hoogst doelgericht de aanhoudende versies van de Lyme-bacterie doden, en doen dit zelfs beter dan de antibiotica tegen Lyme.

Etherische oliën doden effectief Lyme-bacterie

etherische-olie-199x300.jpg
De etherische oliën van onder andere tijm, kaneel en kruidnagel zijn hoogst effectief tegen de Lyme-bacterie

De ziekte van Lyme is een infectie veroorzaakt door Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi), en wordt door teken op mensen overgedragen. Het is een gevreesde ziekte. Antibiotica zoals doxycycline kan de ziekte behandelen, maar in sommige gevallen zet Lyme door. Volgens de nieuwe studie gebeurt dit bij ongeveer 10 á 20% van de besmette mensen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Dr. Ying Zhang, als professor werkzaam bij Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, afdeling Department of Molecular Microbiology & Immunology.

Eerder ontdekte Zhang dat er een paar “hoogst actieve etherische oliën” zijn die effectief zijn tegen “biofilms in stationaire fase van B. burgdorferi.” Nu onderzocht Zhang nog 35 andere etherische oliën op antibacteriële activiteit tegen de ontwrichtende bacterie. Dit waren onder meer de etherische oliën van tijm, kaneel, mirre, knoflook, kruidnagel, komijn en eucalyptus.

Zhang:

“We ontdekten dat deze oliën de aanhoudende versies van de Lyme-bacterie veel beter doodden dan de standaard Lyme antibiotica.”

Lyme-bacterie “weggeveegd”

etherischeolie2-300x200.jpg
“Beter dan de standaard antibiotica”, aldus onderzoeker dr. Zhang

Ook waren 5 van de oliën effectief tegen de slapende vormen van de Lyme-bacterie, in een concentratie van 1 deel op 1000: dit is heel weinig. Vooral de oliën van knoflook, bessen, mirre “veegden” alle Lyme-bacteriën binnen 7 dagen weg. Er vond na 21 dagen geen hergroei plaats. Maar ook tijm, komijn en kaneel (van de bast) waren hoogst effectief in de stationaire fase.

Volgens Zhang zijn etherische oliën zeer veelbelovend om aanhoudende Lyme-infecties te behandelen, maar zijn er meer onderzoeken nodig.

De eerstelijns behandeling tegen Lyme is gebaseerd op antibiotica zoals doxycycline voor volwassenen en amoxicilline of cefuroxime axetil voor volwassenen en kinderen. Ze kunnen effectief zijn als ze in de vroege stadia gebruikt worden, maar niet in de late stadia. [Embers et al. 2012; Eppes and Childs, 2002; Donta, 2002; Donta, 2007; Massarotti et al. 1992; Stanek et al. 2012].

Andere natuurlijke middelen tegen de Lyme-infectie

Er zijn ook andere natuurlijke middelen die activiteit bleken te vertonen tegen de Lyme-bacterie. Dit zijn druivenpitten, wilde kers, zwarte walnoot, abrikozenpitten, anijs, olijfblad, oregano en salie. (tabel en werkzame stoffen) Ook deze remedies zijn veelbelovend genoemd tegen de Lyme-infectie, en aangewezen als mogelijke alternatieven voor antibiotica. Toch lijken de etherische oliën uit Zhang’s onderzoek een stuk effectiever te zijn.