Anijs: Pijnstillend, ontstekingsremmend en meer

anijszaad3.jpg

Anijsmelk, een echte Hollandse drank, bestaat uit hete melk met anijszaad en een beetje suiker. Het kruid anijs verwarmt niet alleen het lichaam, maar heeft zelfs dezelfde werking als morfine en aspirine bij pijn. Hoe zit dit, en welke voordelen heeft anijs nog meer voor de gezondheid?

Anijs, verwarmend in de winter

Anijs is een Nederlands drankje, dat ook in Michigan en Zuid Afrika gedronken wordt. Van deze winterdrank wordt gezegd dat het een hypnotisch effect heeft. Anijsblokjes, gemaakt van anijs en suiker, worden in hete melk opgelost. Ze worden als sinds de 19e eeuw gemaakt door De Ruijter.

Anijs in drankjes

anijszaad2-300x235.jpg
Anijs is pijnstillend en ontstekingsremmend. Het vermindert de afhankelijkheid van morfine, en verlicht de klachten van dysmenorroe

De zaden van de Pimpinella anisum zijn aromatisch en de smaak zit een beetje tussen zoethout en venkel in. Het blad dient als kruid en de zaden kunnen ook gebruikt worden in gerechten. Zo passen ze bijvoorbeeld erg goed in sommige baksels en toetjes. Het Italiaanse biscotti wordt gemaakt met anijsextract. Anijs zit in ouzo, sambuca, anisette en absinthe: deze drankjes hebben de naam…..nogal krachtig te zijn! Anijs is ook heerlijk om aan koffie toe te voegen.

Kruid of specerij?

Anijs is niet gerelateerd aan ster anijs (dit is Illicium verum): die komt van een hele andere familie. Het is ook niet hetzelfde als venkel, hoewel de smaak van de twee erg op elkaar lijkt. Anijs en venkel komen wel van dezelfde familie (samen met karwij, peterselie). Venkel is een groente, en anijs is een kruid. Kruiden, gedroogd of vers, worden gemaakt van de bladeren van een plant. Een specerij is een deel van een plant dat gedroogd wordt en vervolgens gebruikt wordt als smaakmakend ingrediënt in gerechten. Specerijen kunnen gemaakt worden van zaden (anijs, komijn, koriander, mosterd enzovoort), bast (kaneel), fruit (peper, vanille), wortel of bloemknopjes.


Als je anijszaad hebt en wodka, kun je anijsextract maken. Gebruik een pot waar een inhoud van ongeveer 100-120 ml in kan. Voeg een theelepel anijszaad toe en een halve kop wodka. Sluit dit zorgvuldig af en zet het 2 á 3 maanden op een koele plaats. Zeef dan de zaden eruit, en je hebt anijsextract.


De gezonde voordelen van anijs

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking en eigenschappen van anijszaad. Alle eigenschappen zijn beschreven: anijszaad is antimicrobieel, antifungaal (tegen schimmels dus), antiviraal, antioxidant, spierontspannend, rustgevend. Ook zijn de diverse effecten op het spijsverteringskanaal gedocumenteerd. Het kan morfine-afhankelijkheid verminderen, verlicht de te zware menstruatie en opvliegers tijdens de menopauze. Bij diabetes verlaagt anijszaad de bloedsuikerspiegel en vermindert het lipide peroxidatie.

Anijs is pijnstillend en ontstekingremmend

Anijsextract laat een behoorlijk rustgevende werking zien in studies. Een dierstudie liet zien dat etherische olie van anijs hetzelfde pijnstillende effect heeft als morfine en aspirine. (1: International Journal of Crude Drug Research. 1988;25(4):251–254.) De werking van etherische anijsolie stond gelijk aan 100 mg aspirine/kg en 10 mg morfine/kg 30 minuten na inname. Wat betreft de ontstekingsremmende werking: deze was even sterk als die van indomethacine. 2

Bij welke klachten is anijs nog meer nuttig?

anijszaad1-300x200.jpg
Anijs vermindert ook opvliegers tijdens de overgang, en heeft een oestrogene werking

Pijnlijke en verkrampte spieren

Anijs ontspant de spieren, ook van de kleine spiertjes in de wanden van de luchtwegen. Naast ontspanning van de spieren, laat studie op diermodellen zien dat anijs de bronchiën ontspant. 3 4

Verlichting maag-/darmklachten

Anijs kan schade aan de slijmvliezen beperken, als die ontstaan is door chemicaliën en bijvoorbeeld indomethacine. Het verlicht ook de klachten van een maagzweer. Als er misselijkheid speelt. Bij verstopping heeft anijs een laxerende werking. Het kruid verkort de transitietijd van voeding in de darmen.5 6

Voor vermindering van morfine-afhankelijkheid

Een groot nadeel van het gebruik van morfine is morfine-afhankelijkheid. Anijs lijkt dit te verminderen. Ook heeft anijsolie een GABA-ergisch effect, met andere woorden: het heeft invloed op deze neurotransmitter. 7

Vermindert opvliegers tijdens overgang

Drie capsules anijsextract (100 mg per capsule) voor de duur van 4 weken leidde tot een significante afname van opvliegers tijdens de menopauze. (8:Effect of Anise extract on hot flush of menopause. Pajoohandeh. 2008;13(3):167–173.) Anijs heeft een oestrogene werking

Anijs heeft ook een zeer positieve uitwerking bij een pijnlijke menstruatie, ook wel dysmenorroe genoemd. Toen de werking van anijs, in combinatie met selderij en saffron) gemeten werd bij jonge vrouwen met een pijnlijke menstruatie, bleek er een noemenswaardige afname van de pijnintensiteit te zijn. De capsule met het extract was zelfs superieur aan medicatie. (9: Comparison of effectiveness of an herbal drug(celery, saffron, Anise) and mephnamic acid capsule On primary dismenorrhea. Ofoghe Danesh. 2008;14(1):11–19)

Antivirale en antioxidant activiteit

Toen de antioxidant eigenschappen van de stoffen in anijs werden vergeleken met synthetische antioxidanten zoalsButylhydroxyanisol  (BHA), butylhydroxytolueen (BHT en a-tocoferol kon anijs het hier prima tegenop nemen wat betreft antioxidant kracht. Waterextract deed het zelfs nog beter dan ethanolextract. (10:Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chemistry. 2003;83(3):371–382. 11: In vitro and in vivo antioxidant potential of aniseeds ( Pimpinella anisum) Asian Journal of Experimental Biological Sciences. 2011;2(1):80–89)

Voor een betere opname van glucose

Toen diabetes type 2 patiënten 5 gram anijszaadpoeder kregen, voor de duur van 60 dagen, verbeterde dit de glucosestofwisseling enorm. Ook namen de cholesterol- en triglyceriden waarden fiks af. Dit gold ook voor korianderzaad. Zowel koriander als anijs zorgden hiernaast nog voor een significante toename van b-caroteen en vitamine A in het bloed. (12:In vitro and in vivo antioxidant potential of aniseeds ( Pimpinella anisum) Asian Journal of Experimental Biological Sciences. 2011;2(1):80–89.  13: Comparison of aniseeds and coriander seeds for antidiabetic, hypolipidemic and antioxidant activities. Spatula DD. 2011;1(1):9–16.)

Veiligheid: Omdat anijs een oestrogene werking heeft, is het niet verstandig om te gebruiken bij hormoongevoelige condities (borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose enzovoort).  Anijs kan de anticonceptiepil minder effectief maken. Grote hoeveelheden anijs kunnen hetzelfde effect als oestrogeen hebben, maar zijn niet zo sterk als oestrogeenpillen. Anijs kan ook de effectiviteit van tamoxifen verminderen.