4 Redenen om geen energiedrank te drinken

energiedrankjes ongezond voor hersenen enstemming

Energiedrank kan verleidelijk zijn als je moe bent en alert moet blijven. Je krijgt tijdelijk vleugeltjes, maar tegen welke prijs? Er komen steeds meer aanwijzingen dat energiedrank schade aan je lichaam kan geven. Er zijn in ieder geval 4 goede redenen om geen energiedrank te drinken.

Het gevaar van energiedrank

#1 De hoge cafeïne- en suikerinhoud kan gevaarlijk zijn, en voor serieuze cardiovasculaire problemen zorgen. Energiedrank kan de hartslag versnellen en zelfs stilzetten. 1 2 3

#2 De zuurtegraad van de drank schaadt de botten, spieren en gezondheid van de hersenen 4 5

#3 Energiedrank is extreem verslavend 5 6

#4 Energiedrank verhoogt de bloeddruk 7 8

Slechts 1 energiedrankje: verhoging bloeddruk

Uit een onderzoek blijkt dat volwassen al na het drinken van één blikje energiedrank een verhoging van de systolische en diastolische bloeddruk ervaarden. 9 Het norepinefrine-niveau werd hoger, en hierdoor veranderde ook de bloeddruk, hartslag en functie. De onderzoekers  harharfunctie. De onderzoekers concludeerden dat de veranderingen in bloeddruk en het norepinefrine-niveau de kansen op cardiovasculaire problemen verhogen. Andere studies bevestigen dat energiedrank tot significante bloeddrukverhoging leidt. 10

Soms veel extreem cafeïne per drankje

Energiedrank heeft een neurfysiologische invloed. Cafeïne is de meest gebruikte psychoactieve stimulant ter wereld. In energiedrank gaat de stof natuurlijk gepaard met andere ingrediënten die eveneens een effect op het brein hebben. Filterkoffie bevat ongeveer 111 mg cafeïne per portie, bij Monster is dit 160 mg, en bij Red Bull wat minder: 80 mg. Sommige energiedrankjes bevatten maar liefst 500 mg cafeïne. (zie tabel 4 in deze publicatie).

Negatief effect op hersenen

Hoge consumptie van energiedranken heeft negatieve effecten op de hersenen, zowel bij pubers als bij adolescenten en volwassenen. Vooral als ze gepaard gaan met alcohol. Taurine, ook aanwezig in energiedranken, heeft normaal gesproken een neuroprotectieve werking maar beschermt niet tegen alcohol. Daarbij komt dat cafeïne en taurine de hersenen beschermen, mits ze in een optimale dosis worden ingenomen. De meeste onderzoeken naar het effect van energiedrank op het brein, zijn uitgevoerd op knaagdieren. Maar ook in studies met menselijke deelnemers zijn gedragsveranderingen waargenomen.

Uit studies op diermodellen bleek dat hoge doses taurine

    • Voor toegenomen angst kunnen zorgen 11 12
    • Voor verminderde motorieke vaardigheden zorgen 13
    • In combinatie met koffie voor hyperactiviteit zorgen 14  15 16

Problemen met kennisverwerving en gedrag

Uit studies met menselijke deelnemers blijkt dat regelmatige inname van energiedrank voor meer problemen zorgt met kennisverwerving en de regulatie van gedrag. Regelmatige consumptie zou een negatieve impact hebben op het gedrag in het dagelijks leven, zelfs als de dosis bescheiden is. 17

Energiedranken, korte termijn effecten

energiedrink2-300x200.jpg
Er zijn goede redenen om geen energiedrank te drinken: zo verhoogt 1 drankje al de bloeddruk
  • kunnen de systolische bloeddruk binnen 4 uur na consumptie verhogen met 8% op dag één en 10% op dag 7
  • verhogen de diastolische bloeddruk met 7% op dag 1 en 8% op dag 7
  • Verhogen de hartslag met 8% op dag 1 en 11% op dag 7
  • Voor mensen met een hoge bloeddruk is het beter om geen energiedrank te drinken. 18

12

Lange termijn effecten

Er zijn nog niet echt studies gedaan naar de lange termijn effecten van energiedranken. De drankjes verhogen wel het risico op hartaandoeningen. In Noorwegen, Denemarken en Frankrijk is Red Bull gebanned. Dit was deels door een studie op ratten die taurine gevoerd kregen en bizar gedrag gingen vertonen, waaronder angst en automutilatie. 19 *20

*20.http://www.cbc.ca/canada/novascotia/story/2007/09/27/redbull-schools.html