4 gezonde kaassoorten als alternatief voor gewone kaas

kaas2.jpg

Kaas is een populaire snack waar wereldwijd van genoten wordt. Velen vinden het vettige karakter van kaas een nadeel. Er zijn veel gezonde kaassoorten, die zelfs de lipidenwaarden kunnen verlagen.

Gezonde kaassoorten

kaas-300x200.jpg
Er zijn minstens 4 kaassoorten die een gezond alternatief voor gewone kaas zijn

1. Feta

Feta vind je veel in de mediterrane keuken en wij houden er ook van, in salades en andere gerechten. Deze kaassoort wordt gemaakt van schapen- of geitenmelk. Koemelk feta is er ook nog. Koemelk feta bevat proteïnen die de kans op een beroerte en hoge bloeddruk bijna uitvlakken. Voeg (koemelk) feta toe aan je tomaten, komkommer, rode uien en olijven!

2. Geitenkaas

Geitenkaas deelt veel gezondheidsvoordelen met feta, waaronder een verlaging van het cholesterol en de hoge proteïne-inhoud. Geitenmelk ondersteunt de proteïnen die kanker bestrijden, en dat geitenmelk gunstig is voor de insulinehuishouding. Geitenkaas combineert goed met veel groenten, van pompoen en zoete aardappel tot tomaten en basilicum.

3. Mozzarella

Ook een populaire kaassoort: mozzarella. Wordt gemaakt van Italiaanse buffelmelk, wat de kaas proteïnerijk maakt. In de supermarkt vind je meestal de magere versie, wat dit kaasje een vetarm alternatief voor kaasliefhebbers maakt. Het melkvet uit de traditionele mozzarella  bevat vetzuren die de kans op cardiovasculaire ziekten verlagen. Als je mozzarella kiest, ga dan bij voorkeur voor de authentieke Italiaanse versie. Het is erg lekker om kippenborst te vullen met mozzarella, spinazie en tijm.

4. Zwitserse kaas

Meestal gemaakt van volle melk, zit deze kaas vol proteïnen en gezonde vetten. De melk waarmee deze kaas wordt gemaakt bevat antioxidanten die een goede hersenfunctie ondersteunen. Dagelijkse consumptie ondersteunt de bot- en spiergroei omdat Zwitserse kaas een hoge calcium-inhoud heeft. Verder bevat het gluthation, een antioxidant die beschermt tegen Alzheimer’s. Gluthation vormt een buffer tegen oxidatieve stress. Dus als je je voorraad melkproteïnen en gluthation wilt aanvullen, gebruik dan eens Zwiterse kaas in je broccoli quiche.

Welke kaas bevat de meeste calcium?

feta-300x182.jpg
Feta bevat minder calcium dan Emmenthaler, maar koemelk feta heeft dan weer het voordeel dat het de kans op een beroerte minimaliseert

Van alle kazen bevat Zwitserse kaas (Emmenthaler of alpenkaas) de meeste calcium. Goudse kaas en Edammer staan op de tweede plaats. Fetakaas bevat het minste calcium. Wat betreft zuivel: Yoghurt, kefir en koemelk staan qua calciuminhoud ongeveer gelijk aan Goudse en Edammer, en kwark bevat slechts weinig. 1

Calcium en ijzer uit geiten- of koemelk wordt anders omgezet en gebruikt. Het gebruik van de twee mineralen lijkt beter te zijn als er geitenmelk geconsumeerd wordt. 2

Nog een gezonde kaas:

Is cottage cheese gezond?