Zo verkort je de duur van verkoudheid en griep

griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid: ze komen natuurlijk altijd ongelegen. Hoe verkort je de duur van griep en verkoudheid, en nog beter: hoe kun je deze ongewenste aandoeningen voorkomen? 

Griep en verkoudheid verkorten

verkoudheid en griep
Griep en verkoudheid komen nooit gelegen. Gelukkig zijn er remedies die preventief zijn of de duur verkorten

De gewone verkoudheid is een acute virale infectie van de bovenste luchtwegen, waarbij de neus, sinussen, mond- en keelholte betrokken zijn. Het virus wordt verspreid via hand contact of de lucht. De incubatietijd varieert maar ligt meestal binnen 2 dagen voor het rhinovirus. Symptomen betreffen meestal de slijmvliezen en pieken rond de 1 á 3 dagen na infectie en duren ongeveer 7 á 10 dagen. 123

De griep is uitermate besmettelijk en wordt veroorzaakt door influenza A of B. Meestal komt het voor in de winter en het vroege voorjaar. Het virus valt het lichaam aan door verspreiding via de bovenste en onderste luchtwegen.

Stress en een slechte nachtrust verhogen de kans op griep en verkoudheid bij volwassenen.

Hoe voorkom je griep en verkoudheid?

Natuurlijke anti-griep en anti-verkoudheid middelen

Tientallen studies melden dat de volgende interventies helpen

  • Handen wassen
  • Er zijn een aantal interventies die je kunt toepassen om griep en verkoudheid te voorkomen. Er zijn tientallen studies die melden dat de kans vermindert door regelmatig de handen te wassen, bij voorkeur met een desinfecterend middel.
  • Zink supplement: het gaat dan om zink sulfaat, tabletjes van 10 of 15 mg.
  • Probiotica: Lactobacillus casei en L. rhamnosus verhogen de weerstand
  • Vitamine C: kan 3000 gram per dag zijn
  • Vitamine D: minstens 2000 ie per dag, kortstondig verhoogt als je griep voelt opkomen
  • Knoflook: allicinepoeder 180 mg

Mogelijk effectief:

Zink: minder vaak verkouden

Zink lijkt effectief in het verminderen van het aantal verkoudheden per jaar, en dit geldt zeker voor kinderen.  Onderzoeken laten zien dat het aantal verkoudheden een stuk lager ligt als er zink wordt ingenomen. De meeste studies betreffende zink en griep of verkoudheid zijn uitgevoerd op kinderen. Hieruit blijkt dat zinksuppletie voor minder schoolverzuim zorgt. 5 6: Iran J Pediatr 2009;19:376–80

Probiotica en luchtwegen

Het gebruik van probiotica vermindert het antibiotica-gebruik, melden studies. Vooral infecties van de bovenste luchtwegen komen minder vaak voor als er L. rhamnosus en L. casei genomen wordt. Probiotica zijn bij kinderen ook erg effectief (en veilig). 7 8

Hoestdranken van de drogist

Het effect hiervan is onduidelijk. Bij kinderen onder de zes jaar schijnen ze niet te helpen. Ook bij volwassenen zijn de uitkomsten niet consistent. 9 10 11

Vapo rub voor betere nachtrust

Deze rub bevat kamfer, menthol en eucalyptus olie en wordt op de borst aangebracht. De ernst en frequentie van hoesten kan afnemen door vapo rub. 12 Ook verbetert het de nachtrust bij kinderen en volwassenen. Wel kan het voor uitslag en een geïrriteerde huid zorgen.

Wist je trouwens dat Vicks vapo rub ook werkt tegen schimmelnagels?

Honing remt griepvirus

Honing kan een kleine uitwerking hebben op hoesten en nachtrust bij kinderen die ouder zijn dan 12 maanden. 13 14 Het middel kan niet gegeven worden bij kinderen die jonger zijn dan 12 maanden. Maar honing kan meer doen: met name Manuka honing kan het griepvirus doelgericht afremmen. Het antigriep-effect is te danken aan een stof in de honing, methylglyoxal.  15  16  17

Knoflook, houdt verkoudheid en griep weg

knoflook6-300x200.jpg
Voorkom griep en neem knoflook, het liefst 3 maanden voor het griepseizoen

Knoflook zorgt voor een toegenomen antioxidantspiegel, verbetert de immuunfunctie en kan verkoudheid weghouden.  Met knoflook begin je het beste nog voordat de winter begint, maar ook als je het in de winter neemt, kun je nog een voorjaarsgriep voorkomen. Je zou dan een knoflooksupplement kunnen nemen die allicine bevat. Wil je geen supplement, eet dan knoflook rauw. Je kunt ook 5 knoflooktenen in bouillon doen. Mocht de verkoudheid of griep toch toeslaan: knoflook verkort de duur ervan. 18 19

Gember, verlicht symptomen van griep

gembercitroen-300x225.jpg
Gember bevat een antigriep-molecuul

De wortel van Zingiber officinale Roscoe is een smaakmaker in veel gerechten. Gemberwortel wordt al eeuwen gebruikt tegen allerlei aandoeningen, en helpt zelfs bij de symptomen van griep en verkoudheid. In de specerij blijkt TNF-a te zitten: een anti-griep molecuul. 20 21

Mentha piperita, etherische olie

Pepermunt werkt erg sterk tegen de griep en andere virussen zoals het Herpes simplex virus. Tegen griep en verkoudheid neem je de etherische olie, die over terpenoïden beschikt (a- en b-pineen, onder andere) die verantwoordelijk zijn voor de anti-griep werking. 22 23: The Healing Power of Herbs: The Enlightened Person’s Guide to the Wonders of Medicinal Plants. Vol. 25. Rocklin, Calif, USA: Prima; 1995. 26 24: Vitamin D Supplementation: An Update. US Pharm. 2010;35:58–76 29 30

Vitamine C verkort grieptijd

Neem vitamine C in hoge doses, nog voordat griep of verkoudheid toeslaat: dit voorkomt de aandoeningen, of verkort op zijn minst de duur ervan. Je moet dan denken aan 3x per dag 1000 mg. Toen dit op een groep van bijna 500 deelnemers getest werd, bleek dat de megadoses vitamine C voor een afname van maar liefst 85% van de griep- en verkoudheidssymptomen zorgde. Vitamine C is een essentiële factor voor anti-virale immuunresponses, in het eerste stadium van influenza A. 25 26

Zorg ook dat je goed gehydrateerd blijft! Dit kan je op een aangename, warme manier doen: geniet van een kop groene thee met honing en kaneel. Cinnamaldehyde uit kaneel heeft ook een antigriep-werking. 27