Acute bronchitis: 7 manieren om hier zo goed mogelijk doorheen te komen

bronchitis.jpg

Worstel je met acute bronchitis? Hoe kom je hier zo snel mogelijk doorheen? Je zult het moeten uitzieken, maar gelukkig zijn er wel 7 manieren die je zo goed mogelijk door deze ontsteking van de bronchiën heen helpen.

Acute bronchitis en gewone verkoudheid

Wat zou je liever hebben? Gewone verkoudheid met alles symptomen van dien of een kou op de borst? Als je moest kiezen tussen een loopneus en verstopte sinussen of aanhoudende, pijnlijke hoest, dan liever geen van beide. In een vorig blog kon je lezen hoe je griep of verkoudheid kunt voorkomen, of hoe je in ieder geval de duur kunt verkorten. In dit artikel lees je hoe je de duur van bronchitis verkort.

Zo verkort je de duur van verkoudheid en griep

Wat is acute bronchitis

Acute bronchitis, of te wel een verkoudheid op de borst, is een kortdurende ontsteking van de bronchiën die meestal plaatsvindt na een griep of gewone verkoudheid. De symptomen zijn erg vervelend. Natuurlijk hoort hier hoesten bij, maar ook klachten als kortademigheid, koorts en pijn. De infectie kan een paar dagen tot 10 dagen duren. In het ergste geval kan het tot een longontsteking leiden. De luchtwegen vullen zich met slijm waardoor je steeds moet hoesten en moeite hebt met ademhalen. Het hoesten wordt op den duur erg pijnlijk en vermoeiend.

Longontsteking?

Het verantwoordelijke virus treft eerst de neus, sinussen en keel. Hierna verspreidt het zich naar de luchtwegen, die naar de longen leiden. Een bacteriële infectie kan ook acute bronchitis veroorzaken, maar dat komt minder vaak voor. Hoe dan ook, het is niet iets om te negeren. Acute bronchitis wordt ook weleens voor longontsteking aangezien. Maar met longontsteking heb je eerder hoge koorts, rillingen, ben je nog meer kortademig en een stuk zieker.

De symptomen bij acute bronchitis zijn meestal

  • Een loopneus en verstopte sinussen voordat de problemen op de borst ontstaan
  • Een diepe hoest (blaf) die 2 weken kan aanhouden (of zelfs langer)
  • Slijm (groen, geel of helder)
  • Pijnlijke ribben en maagspieren
  • Een piepend of fluitend geluid als je ademt
  • Een vermoeid gevoel

Acute versus chronische bronchitis

Acute bronchitis is meestal het resultaat van een kou of de griep. Chronische bronchitis wordt gekenmerkt door terugkerende ontsteking van de luchtwegen die gepaard gaat met een aanhoudende hoest en slijmproductie. Chronische bronchitis kent meerdere oorzaken, maar de bekendste is roken.

Het goede nieuws is dat acute bronchitis meestal voorbij gaat, en dat thuis remedies de aandoening kunnen verlichten. Er is geen gouden kuur, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

7 strategieën bij acute bronchitis

#1 Zorg voor rust

Neem het serieus en blijf een paar dagen thuis

#2 Drink veel, blijf gehydrateerd

zorg dat je zoveel mogelijk water en thee drinkt. Drink ook kippensoep. Kippensoep is een goede remedie tegen griep en verkoudheid, vanwege het antiseptische karakter. Hier kun je lezen wat kippensoep voor je doet, en waarom dit écht werkt.

#3 Sla de alcohol en koffie maar tijdelijk over

want die dehydrateren en dat kun je even niet gebruiken.

#4 Sla wat spullen in bij de drogist

Sommige producten maken het slijm los, zoek dan naar “guaifenesine” op het etiket. Vraag anders bij de apotheek, in welk product deze stof zit.

#5 Ga stomen

dit werkt ook tegen vastzittend slijm

#6 Vermijd stoffen die de longen irriteren

sigarettenrook of andere irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, daar zit je nu niet op te wachten

#7 Gebruik natuurlijke middelen

zowel honing als gember hebben eigenschappen die de symptomen van acute bronchitis kunnen verlichten. Honing verzacht de ontstoken slijmvliezen en is makkelijk toe te voegen op brood of in de thee. Gember “gaat ontsteking tegen in de luchtwegen.”

Gember en honing zijn als combinatie nog sterker

Wat als het aanhoudt?

Wat als je de symptomen na 2 weken nog hebt? Het is dan echt wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Een arts kan via een bloedtest of röntgenfoto de situatie nader evalueren, en vaststellen of er sprake is van longontsteking of niet. Van antibiotica hoef je niks te verwachten, die maken je in dit geval niet beter. Tenzij er sprake is van een bacteriële infectie, maar dit is maar in 10% van de gevallen van acute bronchitis het geval. Het komt trouwens wel vaker bij kinderen voor.