Voeding die migraine triggert: bekende en minder bekende triggers

migraine.jpg

De kerstdagen kunnen voor migrainepatiënten een uitdaging zijn. Van veel voeding is bekend dat die migraine triggert, maar er zijn ook triggers die meer verborgen zijn. En dit soort voedsel wordt veel gegeten tijdens feestdagen. Welke voeding triggert migraine het meest?

Migraine: ontwrichtende aandoening

Migraine is een van de 20 meest ontwrichtende aandoeningen in de westerse landen. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en omgevingsinvloeden. Migraine is meer dan hoofdpijn. Een migraine-aanval bestaat uit 4 fases:

 • Prodrome: er zijn emotionele veranderingen, je moet meer plassen, houdt meer vocht vast en kan een stijve nek hebben 48 uur voor een migraine-aanval
 • Aura: ongeveer een kwart van de patiënten ervaart een aura (minder goed zien met een vlek die verandert) voordat een hoofdpijn komt, die ongeveer een uur aanhoudt.
 • Hoofdpijn: de hoofdpijn-fase bouwt zich meestal op in intensiteit, en wordt bij 60% van de gevallen aan 1 kant van het hoofd ervaren. Het kan kloppend zijn, er is gevoeligheid voor licht, geluid, geuren en beweging. De hoofdpijn kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, vertroebeld zicht en een verminderde cognitie.
 • Postdrome: Na de pijn is er vermoeidheid, prikkelbaarheid of euforie. Dit kan een dag of langer duren.

Wanneer je aan migraine lijdt, ben je geneigd om terugkerende aanvallen te hebben die uitgelokt worden door voeding, hormonale veranderingen of stress. Onder hormonale veranderingen vallen ook de veranderingen die door het gebruik van bijvoorbeeld de anticonceptiepil komen. Een slechte nachtrust of te lage bloedsuikerspiegel kunnen ook onder stress vallen. Eén van de vele triggers zijn ook fel licht, een onregelmatig slaappatroon, of weerveranderingen. Elke migrainepatiënt reageert heeft weer andere triggers.
In dit artikel lees je over de voedingstriggers bij migraine.

Voeding mijden die migraine triggert

Volgens natuurgeneeskundigen en integratieve artsen kun je migraine helen door je voeding te veranderen (de triggers te elimineren) en kwalitatief goede supplementen te nemen. Voedingstriggers mijden is meestal de snelste weg om van migraine af te komen. Een voornamelijk plantaardig dieet dat vezelrijk en vetarm is, zou de pijn van migraine kunnen verminderen.  1 2 3 4

Als je aan migraine lijdt is het dus belangrijk om op te sporen wat voor jou de triggers zijn. Niet alleen lokt specifieke voeding hoofdpijn uit, maar ook je gangbare eetgewoonten. Regelmatig eten moet niet over het hoofd gezien worden als je migrainepatiënt bent, maar dan is het handig te weten wat de uitlokkende factoren in voeding zijn.

Bekende triggers zijn

migraine2-300x214.jpg
Van bepaalde voeding is bekend dat die migraine triggert. Zo is het oppassen met kazen en alcohol. Maar sommige triggers zijn meer verborgen, zoals MSG (E621)

Oude kaas

Voor mensen die monoamine oxidase inhibitors nemen (MAOI) tegen depressies, is het nuttig om alle voeding te vermijden die tyramine bevat. Dus geen oude kaas, alcoholische drankjes en rode wijn. Ook zou je sommig bewerkt vlees moeten mijden.
Tyramine zit van nature in sommig voedsel. Het wordt gevormd door de afbraak van proteïnen die plaatsvindt als voeding ouder wordt. Meetal is het zo dat hoe langer proteïnerijke voeding rijpt, des te hoger de tyramine-inhoud is. De hoeveelheid tyramine in kazen verschilt en is afhankelijk van bewerking, fermentatie, rijping, degradatie en zelfs bacteriële besmetting.

Er zijn helaas best veel kazen waarvan gemeld is dat ze veel tyramine bevatten. Zwiterse kaas, Parmezaanse, mozzarella, feta, gorgonzola, cheddar, brie en blauwe kaas: het zijn allemaal bronnen van tyramine.

Alcohol

Hoe lekker een glas wijn of ander alcoholisch drankje ook is op zijn tijd, de toegenomen bloedtoevoer naar de hersenen door alcohol is niet handig als je last van migraine hebt. Volgens sommige wetenschappers zou dit te maken hebben met onzuiverheden of bijproducten in alcohol. Sulfiet kan bijvoorbeeld voor hoofdpijn zorgen. Een migrainepatiënt moet goed gehydrateerd blijven, en alcohol dehydrateert. Van alle alcohol zijn rode wijn, bier, whiskey, Scotch en champagne het meest geïdentificeerd als triggers.

Voedingsadditieven

Een beruchte trigger is E621 (MSG, mononatriumglutamaat). Het is een van de actieve ingrediënten in soja saus, Aziatische en kant-en-klare voeding. Maar het zit ook in minder voor de hand liggende voeding, en komt onder vele namen voor. Let bijvoorbeeld op “gehydroliseerd vet” of “gehydroliseerde proteïnen” op het etiket. Hier kun je kijken waar dit additief allemaal in zit en op welke namen je nog meer moet letten. Bij de meeste mensen verschijnen al binnen 25 minuten na inname symptomen, waaronder druk op de borst en/of in het gezicht, een brandend gevoel in hals of schouders, duizeligheid, hoofdpijn, buikklachten.

Nitraat en nitriet zijn ook niet gunstig voor migraine en dit zit veel in hot dogs, ham, worst, bacon, vleeswaren voor op brood, sommige medicijnen voor het hart. Nitriet en nitraat verwijden de bloedvaten, wat bij sommige mensen hoofdpijn kan veroorzaken.

Koude voeding

IJskoffie, milkshakes en ijs: allemaal lekker. Toch kun je ze beter laten staan als je gevoelig bent voor migraines. Ongeveer 93% van de migrainepatiënten meldt overgevoeligheid voor ijs.

Andere voeding

die bekend staat als migrainetriggers:

 • pinda’s en aanverwante producten, andere noten, pizza, tomaten en tomatensauzen, chips, orgaanvlees, paté, gerookte of gedroogde vis, augurken, olijven, zuurkool, zuurdesembrood, versgebakken broodjes, donuts, cakes, Brewer’s yeast (kan in natuurlijke supplementen zitten), brood, crackers, toetjes met kaas.
 • Verder: uien, de meeste bonen, avocado’s, sommig vers fruit (rijpe bananen, citrusvruchten, papaya, pruimen, kiwi’s, ananas) en gedroogd fruit (vijgen, rozijnen en dadels).
 • Soepen en bouillons (bevatten vaak MSG)
  Zuivelproducten (botermelk, crème fraîche, yoghurt)
 • Cafeïne: cafeïne zit ook in chocolade en cacao, en natuurlijk in koffie, thee, cola en energiedranken. Kleine hoeveelheden kunnen migraine iets verbeteren, maar dit moet niet meer dan 200 mg per dag zijn. (zeg maar een kop koffie)
 • Aspartaam en andere zoetstoffen

  Probeer minimaal 2 weken, en liefst langer, alle voeding met gluten, zuivel, eieren, gist, maïs, suiker, citrus, chocola, alcohol en koffie te mijden (dit laatste kun je ook langzaam afbouwen). Soms merk je al een groot verschil als je alleen de voeding met MSG, zoetstoffen, nitraat en nitriet mijdt.  Hierna kun je deze voeding weer langzaamaan introduceren, en let je op wat de triggers voor jou zijn.

5 6 7 8

Om nu al deze voeding te mijden met de kerstdagen is een onmogelijke opgave! Als je let op zoetstoffen en MSG kom je al heel ver, en kun je de schade redelijk beperken. Hier heb je in ieder geval tips voor drankjes tegen migraine en misschien kun je één van de volgende natuurlijke pijnstillers bij migraine bij de hand houden.

Fijne feestdagen!