Hoe ver reist een nies of hoest door de lucht?

niezen1.jpg

Pas op als er geniest wordt! Je zit immers niet te wachten op griep of verkoudheid, en de kleine druppeltjes die door de lucht gaan kunnen ons ziek maken. Maar hoe ver reist een nies eigenlijk door de lucht? De wetenschap heeft het antwoord.

Je nies of hoest reist verder dan gedacht

hoesten-300x300.jpg
Hoe ver reist je nies of hoest? Verder dan je denkt! En de druppeltjes uit je neus of mond blijven niet in de kamer….

We komen nu eenmaal in openbare plaatsen. In winkels, restaurants, scholen enzovoort kan er iemand langslopen die spontaan niest. Kunnen de bacteriën die plotseling de lucht ingeschoten worden ons ziek maken? En hoe ver gaat zo’n nies of hoest eigenlijk?

Gelukkig is daar de wetenschap die het antwoord op deze vragen heeft. Met name een paar gedegen studies van  Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, Mass., uit 2014 en 2016 geven duidelijke data over deze issues van hoesten en niezen. De onderzoekers bestudeerden hoe ver een nies of hoest reist.

Het team bestudeerde het niezen en hoesten van 100 gezonde deelnemers. Als de onderzoekers een nies nodig hadden, hoefden ze alleen maar de neuzen te prikkelen. Een high-tech camera legde de actie gedetailleerd vast: de snelheid en kracht waarmee het slijm, snot en de druppeltjes de mond of neus uit schoten.

Druppeltjes in reizende gaswolk

bacterie2-300x169.png

Als je niest of hoest komen de druppeltjes behoorlijk ver, omdat ze gepakt zijn door een “reizende” gaswolkHet antwoord was verrassend: een nies kan tot 61 meter reizen. Dat is ongeveer de helft van een voetbalveld. Net als de data die we in de pc zetten in een cloud gaan, gaan onze bacteriën ook in een gaswolk elke keer als we niezen. Als we niezen, en dit geldt trouwens ook voor hoesten, zetten we clouds vrij die de mogelijk besmette druppels behouden en ze ver kunnen brengen.

De studieauteur: “Als je hoest of niest, zie je de druppels of je voelt ze als iemand anders hoest of niest. Maar je ziet niet de wolk, de onzichtbare gasfase. De invloed van deze gaswolk is dat het de druppels verder brengt, vooral de kleintjes.” 1

Zonder de gaswolk zouden deze kleinere druppeltjes onschuldig op de grond vallen, binnen enkele meters van de verkouden persoon. Helaas zorgt de wolk ervoor dat het reizende pathogenen zijn die 5 tot 61 meter ver kunnen komen. Eerder werd geacht dat het vooral de grotere druppels waren die verder kwamen, omdat ze meer stuwing zouden hebben.  Het blijken juist de kleinere druppeltjes te zien die over grotere afstanden kunnen reizen.

Dus de volgende keer als iemand niest zonder de hand voor de mond te houden, vraag dan vriendelijk of diegene de gaswolk bij zichzelf kan houden.